Conference League

OPINIE | Două lucruri extrem de grave. Leo Badea, după West Ham - FCSB 3-1

Sunt revoltat. Revoltat de faptul că noi, românii, avem o oarecare stare de bine în momentul când spunem ceva care contrazice evidența. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 09 Septembrie 2022, 16:05
Data actualizarii: Vineri 09 Septembrie 2022, 16:57

de Leo Badea 

(senior editor, Sport.ro)

Sunt revoltat. Revoltat de faptul că noi, românii, avem o oarecare stare de bine în momentul când spunem ceva care contrazice evidența. Nu înțeleg de ce suntem uneori mai catolici decât Papa. Când aseară l-am auzit pe Ion Crăciunescu că a faza din minutul 68 când tânărul Tarnovanu a fost lovit de Antonio este penalty, am simțit că îmi crește tensiunea. 

De dimineață, pe un ton mai civilizat și mai explicit, Adrian Porumboiu a încercat să facă lumină. Pe un ton explicit adică nu a încercat să discute ca doctorii sau avocații în termeni tehnici de nu înțelegi nimic. Oamenii aștia care folosesc acest tertip de a folosi limba tehnico-chineză o fac pentru aș da ei importanță, iar pe tine să te bage în ceață total. Porumboiu a pus o întrebare firească.

De fapt a indicat cheia rezolvării acestui subiect. A atins portarul nostru balonul? Eu îmi permit să-i spun domnului Porumboiu că DA! Ștefan atinge balonul cu mâna stângă. Nu am pretenția de a fi specialist în arbitraj, dar având la dispoziție timp și mai ales posibilitatea de a viziona de o sută de ori faza respectivă îmi permit să emit o părere. Mai mult am avut răbdare să vizionez faza derulată frame cu frame și spun că Târnovanu a atins mingea. Este adevarat că în general Târnovanu nu este prea inspirat la ieșirile din poartă. 

Este foarte adevărat că este considerat un portar de linia porții, un portar de reflex, dar asta nu înseamnă că dacă noi stim toate astea putem să spunem că a fost fault. 

VIDEO Faza în urma căreia s-a dictat penalty pentru West Ham

Asta doar așa ca să parem noi foarte corecți. Porumboiu are dreptate, trebuia să iasă mai hotărât și să boxeze acel balon și, în niciun caz să încerce să prindă mingea.

Dar asta nu înseamnă automat că este fault. Porumboiu spune că nu ne putem plasa decât în spiritul regulilor jocului si ca in faza respectiva este vorba despre o disputa între portar și atacant. Cine lovește mingea?, întreabă Porumboiu.

Răspund eu: amândoi. Deci și Porumboiu merge pe ideea de fault. Îmi permit să îi contrazic pe amândoi neavând pretenția că dețin adevărul suprem. 

Eu zic că este fault în atac și se pedepsește cu lovitură indirectă pentru FCSB. Ii provoc pe gemenii arbitrajului românesc (atât Crăciunescu, cât și Porumboiu sunt născuți în aceeași zi 27 septembrie, în același an 1950  dar în localități diferite) și le pun o întrebare. 

Dacă ciocnirea dintre cei doi se petrecea în careul de 6 m era fault la portar? Daca in careul de 6 m era fault la portar de ce se schimba radical datele problemei daca evenimentul s-a consumat in careul de 16 m? 

În anul de grație 2013. când Steaua era vizitată de grandioasa Schalke, aproximativ cam în același minut, portarul nemților Ralf Fahrmann a ieșit greșit la un balon în careu și în loc să boxeze mingea a lovit capul vârfului de atunci al Stelei, Federico Piovaccari. Fault clar! Trebuia dictat 11 m, doar că arbitrul Bas Nijhuis dacă nu mă înșel, a arătat corner sau alta trăznaie. 

Nu îmi aduc aminte, oricum nu mai contează. Ce contează este faptul că NIMENI, dar atenție nimeni din presa din Germania nu a recunoscut că a fost penalty. Cu căldură recomand celor care se reped să fie mai catolici decât Papa să încerce să fie un pic mai rezervați și, dacă termenul nu deranjează, sa fie mai patrioți.

În altă ordine de idei, vreau să remarc faptul că FCSB din punct de vedere fizic nu a făcut față decât 70 de minute. FCSB este o echipă nepregatită suficient de bine pentru a face față pe două fronturi campionat și cupele europene.

Două lucruri extrem de grave

Da, este adevărat ca penalty-ul dictat gresit a destabilizat echipa, doar că trebuie menționat faptul că această cădere demonstrează două lucruri extrem de grave.

Primul că nu există un lider de echipă. Cineva care să aibă 'cohones' și să îi trezească și să-i unească pe jucatori. FCSB nu are jucători cu mare pesonalitate, cu tărie de caracter care să-i strângă în jurul lor si să-i ajute să depășească momentul negativ.

Așa cum fac adevărații lideri.

Apoi faptul că au cazut psihic după acea lovitură de la 11 m demonstrează faptul că nu sunt o echipă. FCSB nu are acel spirit de echipă unită. Sunt practic o adunătură de vedete care fiecare joacă numai pentru el și niciunul nu face nimic pentru echipă. 

Asta ar fi rolul antrenorului: să-i unească.

Am râs cu poftă când am auzit că Șumudică făcea grătare după meciuri dar a reușit cu Astra să câstige campionatuil și atentie sa elimine de doua ori pe WEST HAM. Celebrul mititel care deși mic știe el să-i unească la greu pe flăcăi.

Octavian Popescu, bulversat

La fel ca Mitică Dragomir consider că plimbarea lui Tavi Popescu pe mai multe posturi de la inter stânga sau dreapta la extremă stânga sau dreapta dar și în sisteme diferite de joc au avut darul de a-l zăpăci total pe tânărul considerat de toată lumea o mare vedetă.

Popescu în umila mea părere cel mai bun randament îl poate da doar în mijlocul terenului. Folosit în bandă îi limitezi raza de acțiune și, implicit, randamentul.

Popescu are nevoie si de un mental coach dar si de un antrenor care să-i  pună în valoare calitățile. Un antrenor care să aibă timp pentru el.

Nu cred că Gigi Becali a făcut un lucru bun pentru tânărul Tavi când i-a achizițonat un autoturism scump, un aspirator de fetițe, să nu zic ușoare, să spun disponibile.

Îmi permit să mai fac câteva remarci la adresa lui Dawa. Fundașul central camerunez cu pașaport francez este un jucător care demonstrează ca nu are ABC-ul fotbalului. Se vede clar că are mari deficiențe la poziționarea în teren. Este un jucător care nu știe fișa postului de fundaș central și joacă datorită calităților strict fizice. 

La Dawa totul este instinctual

Joyskim a ajuns la FCSB nu datorită faptului că are o educatie sportiva sau ca este un jucatort disciplinat tactic.El esrte ca un lup  singuratic puternisc si cu o dorinta teribila de afirmare. Cu el ar trebui sa se faca sedinte tehnico-tactice sa vada ce si cum trebuie sa se pozitionzd in timpul meciului. La Dawa totul este instinctual. 

Din pacate nu este suficient. Are nevoie urgenta de un antrenor cre ca ii explice cu ce se maninca fotbalul asta. Acum desi rudimentar pe faza de constriuctie si cu multe greseli de pozitionare  poe faza de aparare ramane datorita calitatilor fizice un titular incontestabil si de neinlocuit.

VIDEO Rezumat WEST HAM - FCSB 3-1

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!