Ciclism

FANTASTIC! Edi Grosu, locul 4 in Turul Piemontului. De ce se anunta romanul drept una dintre marile sperante ale ciclismului

Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a terminat pe locul 4 in Turul Piemontului, o cursa clasica din Italia, reusind una dintre cele mai bune performante din 2015. Romanul a obtinut a zecea clasare in primii 10 din acest sezon, anuntandu-se drept unul dintre cele mai mari talente din pluton

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 03 Octombrie 2015, 07:05
Data actualizarii: Sambata 03 Octombrie 2015, 09:25

2015 este anul in care ciclismul a renascut in Romania. De fapt, poate fi considerat fara probleme anul in care ciclismul s-a nascut cu adevarat in tara noastra. Totul prin prisma performantelor extraordinare realizate de Edi Grosu si Sergei Tvetcov, ciclistii care reprezinta varfurile de lance ale sportului cu pedale din Romania. Nu doar datorita faptului ca au devenit primii romani care termina un Mare Tur, dupa ce au pedalat peste 3500 de kilometri in ceea ce majoritatea rutierilor au numit drept „cel mai greu Mare Tur la care au participat”, Giro 2015.

Cel putin pentru Grosu, anul a fost unul excelent si poate fi considerat un sezon care il va propulsa in vederile unei echipe de World Tour. Daca performantele precedente nu au garantat asta, atunci locul 4 obtinut vineri in Turul Piemontului, o competitie cotata la 1.HC –- al doilea nivel ca importanta, dupa cursele de World Tour – il va ajuta cu siguranta pe Grosu sa isi consolideze statutul de revelatie importanta a anului. La 23 de ani, impliniti in septembrie, sprinterul roman a trecut peste o infectie puternica, infectie care l-a scos din Tre Valle Varesine, o alta cursa clasica desfasurata joi, si a indurat cu stoicism vremea extrem de proasta, o ploaie sacaietoare, pentru a se bate pentru victorie la final. Din pacate pentru Edi, belgianul Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), un specialist al evadarilor, a plecat din pluton si n-a mai putut fi prins, Grosu venind in spatele italienilor Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) si Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) in sprintul pentru podium.

Grosu, care isi incheie sezonul duminica, in celebrul Tur al Lombardiei, a avut un sezon fantastic pentru un rutier aflat la primul sezon intreg ca profesionist la acest nivel. Sezonul a inceput cu un loc 5 intr-o etapa din Turul San Luis, acolo unde s-a batut cu Mark Cavendish, Sacha Modolo sau cu noua senzatie a sprintului mondial, Fernando Gaviria, insa progresul sau a fost oprit de un virus misterios, care l-a sleit de puteri. A revenit in Turul Turciei, unde si-a castigat locul in Giro, printr-o evadare in ultima etapa, dar si un loc 9 in etapa a doua. Intr-un Giro extrem de greu, alergat la ritm nebun, romanul a impresionat cu un loc 5, in etapa cu final la Lido di Jesolo, adaugandu-si in palmares inca un loc 12 si un loc 14 in alte etape. Finalul de sezon a fost din nou excelent, cu un loc 6 in GP Fourmies, un loc 8 in Brussels Cycling Classics si un loc 9 in Copa Bernocchi. Asadar, cu locul 4 obtinut in Piemont, dar si cu doua locuri 2 si un loc 3 in Turul Sibiului, Grosu a obtinut 10 plasari in top 10 in curse din primele trei categorii ale calendarului profesionist – World Tour, HC si 1.1 sau 2.1.

Si celalalt roman, Sergei Tvetcov (Androni Giocattoli - foto dreapta) a participat in Turul Piemontului, fiind in evadarea nereusita. In aceste conditii, rutierul care a reprezentat Romania si la Mondialul de la Richmond a terminat pe locul 40.

Foarte aproape de podium astăzi la #GranPiemonte !!! Locul 4 pentru Ediiiii!!! Bravoo!!! #EduardGrosuFanclub

Posted by Eduard Grosu Fanclub on Friday, 2 October 2015
Modifică setările cookies