FIFA Gibraltar UEFA Campionate externe

PIATRA care a rupt fotbalul in doua! In timp ce UEFA ii lasa in premiera sa joace, FIFA refuza sa le recunoasca TARA 

FIFA si UEFA sunt rivale pe unul dintre cele mai mici teritorii din lume.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 30 Septembrie 2014, 12:19
Data actualizarii: Marti 30 Septembrie 2014, 18:10

O stanca, cu un aeroport in mijloc si un stadion alaturi se afla in centrul unei dispute indirecte intre UEFA si FIFA. Gibraltar, un teritoriu contestat de Spania si nerecunoscut de Natiunile Unite, a disputat in premiera in 2014 primul sau meci intr-un turneu de calificare pentru Campionatul European din 2016.

Conform deciziei UEFA, Gibraltar a primit acceptul de a juca in preliminariile competitiilor UEFA si de a organiza meciuri acasa, dupa ce au fost de acord sa isi modernizeze stadionul Victoria, aflat chiar langa pista aeroportului. In ciuda OK-ului de la UEFA, FIFA refuza sa ii permita Gibraltarului sa joace in competitiile pe care acestia le organizeaza.

Pe scurt, nu va putea juca in preliminariile pentru Campionatele Mondiale. Si asta pentru ca Gibraltarul nu este recunoscut de Natiunile Unite.

"Federatia de Fotbal din Gibraltar nu poate fi acceptata printre membrii FIFA conform articolului 10 si regulamentele interne. Tara care aplica la FIFA trebuie sa organizeze, sa supervizeze fotbalul si sa fie un stat independent", a declarat Blatter, vineri, la Zurich.

In schimb, micutul stat administrat de Regatul Marii Britanii a anuntat ca va ataca decizia la TAS, acolo unde au castigat si dreptul de a participa in competitiile UEFA, in ciuda opozitiei Spaniei. Gibraltar a reusit sa ocoleasca blocajul impus de UEFA si sa participe in competitiile organizate de Platini pentru ca s-a miscat mai repede.

In 2001, UEFA a impus o noua lege prin care numai tarile acceptate de Natiunile Unite se pot inscrie la UEFA. Gibraltar facuse insa cererea inca din 1997 si nu a mai intrat sub incidenta acestui articol.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!