Noua ordine mondiala in fotbal: chinezii se lauda cu cel mai valoros club din lume pe piata bursiera! Guangzhou, mai scump decat Real si United

guangzhou evergrande Barcelona Manchester United Real Madrid Campionate externe
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016, 12:34
Data actualizarii: Miercuri 09 Martie 2016, 12:47

Chinezii au pus stapanire in iarna pe piata transferurilor, bifand cele mai scumpe transferuri, iar acum se lauda ca au si cel mai scump club din lume listat la bursa.

Clubul chinez de fotbal Guangzhou Evergrande are cea mai mare valoare din lume pe piata bursiera, cu 3,35 miliarde dolari, dupa prima sa tranzactie pe bursa chineza NEEQ, depasindu-le pe Real Madrid (3,26 miliarde dolari) si Manchester United (2,35 miliarde dolari), relateaza agentia Xinhua. 

Evergrande a fost listata la bursa chineza NEEQ in noiembrie trecut, iar prima sa tranzactie i-a adus 300.000 dolari, prin vanzarea a 36.000 actiuni la pretul unitar de 8,5 dolari. La acest pret al actiunii, valoarea de piata a clubului chinez se ridica la 3,35 miliarde dolari, cu un total de 396,73 milioane actiuni. 

Pana la aceasta tranzactie, Manchester United, listata la bursa din New York, avea cea mai mare valoare bursiera, de 2,35 miliarde dolari, cu o actiune cotata la 14,31 dolari. 

Real Madrid, desi nu este listat la bursa, era considerat de Forbes clubul cu cea mai mare valoare de piata, cu 3,26 miliarde dolari, urmat de FC Barcelona cu 3,16 miliarde. 

Evergrande nu sta insa la fel de bine la capitolul cifra de afaceri, care in ultimii trei ani a ajuns la o medie de 61 milioane dolari, comparativ cu cele 400 milioane dolari obtinute de Manchester United in aceeasi perioada. 

Clubul din Guangzhou a castigat ultimele 5 titluri in liga chineza, plus doua trofee in Liga Campionilor Asiei, din 2010 cand a intrat in proprietatea unei companii imobiliare. In mercato de iarna, Evergrande l-a transferat pe columbianul Jackson Martinez (Atletico Madrid) in schimbul a 42 milioane euro. Actualul antrenor al echipei este brazilianul Luiz Felipe Scolari. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!