Box

Rocky al Estului. Ucraineanul Usyk a invins la Moscova si a scris istorie

Ucraineanul Usyk l-a invins pe rivalul rus pe propriul teren si a devenit primul boxer din istorie care detine toate cele 4 titluri importante la categoria grea (cruiserweight / pana in 90,9 kg).

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 23 Iulie 2018, 14:11
Data actualizarii: Luni 23 Iulie 2018, 14:12

Boxerul ucrainean Oleksandr Usyk (31 ani) l-a invins la puncte (120-108, 119-109 si 119-109) pe rusul Murat Gassiev (24 ani), chiar pe arena Olimpiskii din Moscova, in fata a 24.000 de spectatori rusi. Usyk, care a fost si campion olimpic in 2012, a intrat in lupta ca detinator al centurilor WBO si WBC, in timp ce Gassiev, care avea 24 de meciuri in care invinsese, a pus in joc titlurile WBA si IBF. Pentru aceasta victorie, ucraineanul a castigat 10 milioane de euro. De asemenea, el a devenit primul castigator al World Boxing Super Series - Muhammad Ali Trophy, cel mai puternic trofeu decernat pe sistem eliminator din istorie. Trofeul i-a fost acordat in ring, dupa lupta, de chiar Lonnie Ali, vaduva marelui pugilist american. Lupta a avut si o puternica incarcatura politica, pentru ca Usyk este originar din Simferopol, Peninsula Crimeea, regiune anexata de Rusia, in 2014, in urma unui referendum puternic contestat de Ucraina, UE si SUA.

Performanta lui Usyk este cu atat mai impresionanta cu cat toate meciurile de titlu avute pana acum s-au desfasurat in alta tara decat Ucraina (Polonia, SUA, Germania, Letonia, Rusia). Cel mai probabil, dupa ce isi va mai apara de cateva ori centurile detinute, Usyk va trece la categoria supergrea (heavyweight / peste 90,9kg), acolo unde titlurile sunt in posesia lui Anthony Joshua (WBA, WBO, IBF) si Deontay Wilder (WBC). Cei mai bine clasati boxeri romani in clasamentul mondial la categoria grea sunt Alexandru Jur (locul 65 / 33 ani) si Cezar Juratoni (locul 163 / 29 ani), in timp ce Constantin Bejenaru (34 ani), care are dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, ocupa pozitia a 12-a in aceeasi ierarhie si detine titlurile WBC Continental Americas si WBC International. 

De Gabriel Chirea

Modifică setările cookies