"Blat" la atletism! Trei alergători africani au lăsat un chinez să câștige o cursă de semimaraton

He Jie Beijing Half Marathon Dejene Hailu Robert Keter Willy Mnangat Atletism He Jie (China) / Foto - Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2024, 10:41
Data actualizarii: Marti 16 Aprilie 2024, 10:44

He Jie a câștigat proba de semimaraton de la Beijing Half Marathon, dar victoria sa a fost una controversată.

Willy Mnangat (Kenya), Robert Keter (Kenya) și Dejene Hailu (Etiopia) au fost surprinși în timp ce îi făceau semne alergătorului chinez să îi depășească și să câștige cursa. 

Mnangat și Keter i-au făcut semn chinezului să-i depășească

Cei patru maratoniști au format un grup compact până pe ultima porțiune a cursei de la Beijing, dar kenyenii Willy Mnangat și Robert Keter, fostul recordman mondial în proba de 5.000 de metri, au fost filmați în timp ce îl încurajau pe chinezul He Jie să preia inițiativa și să câștige competiția.

  • He Jie (China) / Foto - Getty Images

Chinezul a terminat maratonul cu timpul de 1:03:44 și a câștigat premiul de 5.500 de dolari, în timp ce rivalii africani au terminat cu același timp, pe locul secund. La final, He a părut stânjenit de finalul cursei și de faptul că cei trei africani îl felicitau călduros. 

Analistul sportiv Mark Dreyer, autorul cărții "Superputere sportivă: o viziune din interior asupra misiunii Chinei de a fi cea mai bună", a dezvăluit pentru CNN"oricum ai privi episodul, nu arată bine. S-a mai întâmplat ca alergătorii să termine ținându-se de mână, ca o dovadă de sportivitate și prietenie. Dar în cursa de la Beijing, doar He a sprintat, în timp ce era parcă încurajat și de ceilalți trei rivali. Nu e nevoie de un geniu sau de un expert în atletism ca să-ți dai seama ce s-a întâmplat".  

He Jie, cel mai bun maratonist chinez

He Jie (25 de ani), originar din provincia Ningxia, este campionul Asiei în 2019 și este considerat cel mai promițător alergător de distanțe lungi din China. El este clasat momentan pe locul 77 în clasamentul mondial al probei de maraton și se așteaptă să fie printre cei mai buni alergători din Asia la Jocurile Olimpice de la Paris. El a bătut recordul național al Chinei la maraton de două ori în ultimii doi ani (2:07:30 și 2:06:57), la competiția Wuxi Marathon. 

Dar victoria sa a lăsat un gust amar presei, fanilor și oficialor sportivi din China. Biroul Muncipal pentru Sport din Beijing și Federația de Atletism din China au început o anchetă, iar compania Xstep, sponsorul Beijing Half Marathon și al sportivului, a precizat că investighează incidentul și îl verifică din multiple surse. 

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!