Cum a ajuns un profit de 100 de milioane € RIDICOL de mic! Suma REALA la care sunt evaluate United, Arsenal si Liverpool:

Autor: Sport.ro
Vineri 25 Februarie 2011, 12:26
Cum a ajuns un profit de 100 de milioane € RIDICOL de mic! Suma REALA la care sunt evaluate United, Arsenal si Liverpool:

Familia regala din Qatar vrea sa cumpere Manchester United insa oferta de 1.2 miliarde de euro este mult sub suma la care familia Glazer a evaluat clubul.

Familia Glazer nu vrea sa renunte la Manchester United fara sa scoata si profit din aceasta afacere. „Vanzarea clubului este inevitabila”, spune Michael Edelson, directorul lui Manchester United.

In momentul in care au preluat clubul, cei din familia Glazer au platit doar 317 milioane de euro din banii lor, restul de bani fiind acoperiti din imprumuturi. (Suma la care au achizitionat Manchester United a fost de 970 de milioane de euro)

26 de milioane de euro nu reprezinta niciun profit pentru familia Glazer
Americanii au castigat in 5 ani si jumatate 26 de milioane de euro din consultanta dar au adunat datorii uriase la creditori. Pentru a scoate profit trebuie sa vanda clubul la o valoare mult mai mare decat cea oferita de arabi.

Manchester United are in acest moment datorii de 390 de milioane de euro. In momentul in care se va stabili suma finala se va tine cont si de cele 290 de milioane de euro, datorii pe care familia Glazer le-a platit sau refinantat.

Pentru o oferta de 1.2 miliarde de euro, familiei Glazer i-ar ramane 420 de milioane de euro. Lira s-a depreciat fata de dolar cu 13% fata de anul 2005, iar 360 de milioane de lire valoreaza in prezent 583 milioane de dolari. Suma pentru care au cumparat fiind de 504 milioane de dolari, deci profitul extrem de mic (79 milioane de dolari).

1.8 miliarde de euro, suma REALA pentru United!

Pentru a iesi onorabil din afacere, United trebuie vandut pentru cel putin 1.8 miliarde de euro, sustin surse citate azi de The Guardian, in sectiunea Business

Cluburile de fotbal sunt foarte greu de evaluat. Exista totusi un indice de care trebuie sa se tina cont in orice afacere: EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) – multiplul pentru acest profit operational este cheia si aici.

Cat valoreaza Liverpool si Arsenal:

Alisher Usmanov si Stan Kroenke se lupta sa preia controlul lui Arsenal, club evaluat la un EBITDA de 11.5 (profit la care nu se adauga si sumele platite pentru transferurile jucatorilor)

Folosind acest indice, 300 de milioane de lire, banii platiti anul trecut de John Henry Fenway Sports Grup pentru Liverpool inseamna 8.6 EBITDA pentru clubul de pe Anfield.

Conform cifrelor de anul trecut, respectand valorile lui Arsenal si Liverpool, United valoreaza intre 1.1 si 1.5 miliarde de lire (1.28 miliarde de euro – 1.75 miliarde de euro).

Un celebru lac din România ar putea să dispară din nou. Primarul nu face nimic, dar spune că ”muncește foarte mult”
BRAT