Anglia

Cel mai scump campionat de pe planeta! Premier League poate stabili astazi un record absolut, in urma vanzarii drepturilor TV

•Premier League va anunta astazi castigatoarele licitatiei pentru drepturile de televizare ale competitiei
•Presa engleza anunta ca Premier League va deveni cea mai scumpa completitie fotbalistica a planetei si a doua din sport, dupa NFL

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 Februarie 2015, 09:58
Data actualizarii: Marti 10 Februarie 2015, 10:44

Emotii mari in Anglia si nu numai. Liga Engleza de Fotbal (Premier League) va anunta astazi televiziunea/televiziunile care vor putea transmite meciurile de fotbal in sezoanele urmatoare (2016-2019), in urma unei licitatii care va avea loc la Londra. BBC scrie ca drepturile se vor vinde cu aproximativ 6 miliarde de euro, suma cu peste 40% mai mare decat cea achitata de televiziuni in contractul actual.

Considerata deja ca fiind cea mai tare competitie a Europei, alaturi de Liga Campionilor, Premier League va deveni si cea mai scumpa intrecere din fotbal. Supermatia Premier League, ale carei echipe au prins toate top 40 cluburi cu cele mai mari incasari in raportul intocmit de Deloitte, poate stabili un nou maxim.

Campionatul cu cele mai bogate echipe si, desi discutabil, cu cea mai apriga competitie, Premier League a costat la ultima licitatie circa 4 miliarde de euro pe 3 ani.

Acum, pretul se va mari cu pana la 40-45%. Premier League se bucura, cu fiecare zi care trece, de o popularitate tot mai mare, astfel ca ar putea inregistra o crestere de pana la 2 miliarde de lire in contractul pentru anii 2016-2019.

In Anglia, drepturile de televizare sunt impartite in sapte pachete, notate de la A la G, fiecare pachet corespunzand unor meciuri disputate la o anumita ora. Astfel, in licitatie vor intra mai multe televiziuni, regula fiind ca niciuna dintre ele nu poate achizitiona toate cele 7 pachete.

Pentru transmiterea Prermier League se vor lupta Sky Sports si BT Sports, televiziuni care sunt si actualele detinatoare ale drepturilor. In competitie vor mai intra insa Eurosport, canal preluat de Discovery Networks, dar si BeIn Sports, canal detinut de un fond de investitii qatarez, care detine deja drepturile pentru Ligue 1.

Competitia suprema in fotbal, cel putin atunci cand vine vorba de aspectul financiar, Premier League ramane insa in urma NFL. Campionatul nordamerican de "fotbal" detine recordul absolut al vanzarii drepturilor TV. Pentru un singur sezon, televiziunile americane, intre care CBS, NBC, Fox si ESPN, platesc combinat circa 6 miliarde de dolari.

Modifică setările cookies