"Acest program de dopaj a fost sponsorizat de stat!" Americanii cer excluderea Rusiei de la JO 2018

JO 2018 Alte sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 21 Ianuarie 2017, 10:55
Data actualizarii: Sambata 21 Ianuarie 2017, 10:59

Presedintele Federatiei americane de patinaj artistic, Sam Auxier, s-a pronuntat in favoarea excluderii Rusiei de la Jocurile Olimpice de iarna din anul 2018, in urma raportului McLaren privind dopajul organizat din aceasta tara.

"Acest program de dopaj a fost sponsorizat de stat, este un program de mare amploare, bine organizat, destinat sa triseze", a declarat Auxier inaintea startului Campionatelor Statelor Unite de la Kansas City (Missouri).

In opinia oficialului american, citat de site-ul Icenetwork.com, Rusia "trebuie sa primeasca o pedeapsa severa", iar excluderea de la viitoarea editie a Olimpiadei de iarna este, in opinia sa, "singura solutie pentru Comitetul International Olimpic si Federatia internationala de patinaj, pentru a-si putea pastra nivelul de integritate".

Raportul McLaren, a carui versiune finala a fost publicata in luna decembrie, a dezvaluit faptul ca aproximativ 1.000 de sportivi rusi, din cadrul a peste 30 de discipline, au fost implicati intr-un sistem de dopaj institutionalizat.

Raportul, comandat de Agentia Mondiala Antidoping, a denuntat totodata manipularile realizate de autoritatile ruse in cursul JO de iarna din 2014, de la Soci (Rusia), pentru a evita controalele antidoping pozitive ale sportivilor rusi car ea recurs la dopaj.

La Jocurile de la Soci, Rusia a dominat probele de patinaj artistic, cucerind in total cinci medalii, intre care trei de aur.

Comitetul International Olimpic a anuntat, la sfârsitul lunii decembrie, ca 28 de sportivi rusi care au participat la JO de iarna de la Soci fac obiectul unei proceduri disciplinare pentru suspiciuni de dopaj. Printre cei 28 figureaza si campioana olimpica en titre la patinaj artistic, Adelina Sotnikova.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!