Al lor e fotbalul!

Asa ceva NU VEZI la Mondial! Imaginea mai tare decat ORICE s-a vazut pe un stadion in istoria fotbalului

ASTA e cel mai frumos fotbal din lume. Nu-l vezi nici la Mondial, nici pe plasmele care bat recorduri pe diagonala in birourile seicilor. Il ai in mijlocul celei mai tari tribune din lume.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 19 Iunie 2014, 19:35
Data actualizarii: Joi 19 Iunie 2014, 19:41

Sudtribune din Dortmund. Unde puterea e NUMAI a lor. A oamenilor ca tine. A fanilor care asteapta sa se faca sambata ca sa-si vada traiasca din nou pasiunea cu intesintate. Pentru ca Borussia e mai mult decat cel mai real sentiment pe care-l au. Iar asta se simte cand 25.000 de oameni devin zidul urias in fata caruia cazi. Indiferent daca ai costat 100 de milioane de euro si te cheama Ronaldo sau esti un pusti abia promovat la stadiul de rezerva. Cazi. E singura forma de respect total pe care poti s-o arati.

25.000 de oameni stau in picioare. Echipa lor castiga electric, pierde la limita sau se chinuie. E un detaliu care conteaza tot mai putin. Pentru ca nu despre asta trebuie sa fie vorba in fotbal.

Dortmund a luat inima de la suporteri si a pus doua titluri in fata peluzei sale geniale in ultimii ani. Sutele de milioane din care Bayern si-a facut castel au cazut si ele. Asa v-ati dat seama deja, e unica reactie pe care puteau sa o aiba pana si ei.

Klopp, managerul-cult al Borussiei, a inteles perfect ce trebuie sa insemne echipa lui. Vocea geniala care i-a dat ideile pentru revolutie a venit pe sunetul demential al tribunei. Puterea e in pasiunea celor care umbla cu BVB tatuat in ADN. Idolii din teren au devenit si ei suporteri. Nici n-ar fi avut cum sa fie impacati cu ei daca ar fi simtit altceva. Dragostea pentru Borussia invadeaza fara vreo sansa de aparare.

Suporterii sunt prieteni, nu clienti. Pana si pentru managerii care ar trebui sa gandeasca in profituri. "Caterer-ul nostru a vrut sa mareasca pretul berii de la 3 euro 70 la 3 euro 80. I-am zis ca nu are rost, cat conteaza cei 10 centi? In schimb, pe fanii nostri sigur i-ar fi nemultumit. Nu are rost sa ii suparam pentru 10 centi", spune amuzat CEO-ul Hans-Joachim Watzke.

Tot el s-a opus ideii de a construi noi boxe VIP si a interzis ca persoanele din loje sa fie servite cu bere in timpul partidelor: "Si ei, la fel ca suporterii, trebuie sa se abtina. Fanii se uita la meci, sunt alaturi de noi si ne sustin, asta trebuie sa faca toti cei care se afla in locurile oferite de noi. Au timp sa-si ia bere la inaintea jocului, la pauza sau dupa."

Borussia accepta sa continue cu principiile sanatoase care au facut-o. Vorbeste de bugete abia dupa ce-si pazeste sufletul. Sau sufletele. Ale celor 80.000 de nebuni care tin Westfalenstadion in stratosfera stadioanelor de fotbal.

"Uefa ne cere sa avem scaune la meciurile din Champions League. OK, o sa avem scaune. Dar asta nu se va intampla in campionat. Indiferent ce legi dau, indiferent cine vine sa ne-o spuna. Nu au fost niciodata incidente. Nu vor fi niciodata incidente"
suporter Borussia

Modifică setările cookies