(P) Ce jucării sunt potrivite pentru copiii de doi ani 

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2023, 18:22
Data actualizarii: Vineri 08 Decembrie 2023, 18:24

Te întrebi ce jucării pentru copiii de doi ani sunt cele mai potrivite? Este normal să-ți adresezi astfel de întrebări, mai ales dacă ești părinte pentru prima dată și nu ai mai avut o astfel de experiență. 

Copilul tău se dezvoltă și crește rapid, așa că este important să știi ce fel de jucării se potrivesc pentru fiecare etapă de dezvoltare, astfel încât să nu îl frustreze sau  să-l plictisească, ci să fie exact jocul sau jucăria de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.

Câteva cuvinte despre dezvoltarea copilului în vârstă de doi ani

Înainte de a vorbi despre jucării, este important să afli câteva lucruri de bază în legătură cu dezvoltarea copiilor de doi ani, care să te ajute să înțelegi mai bine care sunt nevoile fizice și intelectuale ale acestuia. 

Atunci când ajunge la vârsta de doi ani, copilul începe să își dezvolte limbajul, comunicarea, își dezvoltă latura socială, dar și pe cea emoțională. Astfel, nu vorbim doar despre o creștere din punct de vedere fizic, ci și una care acoperă toate planurile, de la cel cognitiv și până la cel social. 

E important să știi că tot în jurul vârstei de doi ani, din punct de vedere emoțional, copilul va începe să îți testeze și să își testeze limitele. Acest lucru se întâmplă pentru că cel mic sau cea mică nu are capacitatea de a își controla emoțiile și atunci când frustrarea sau furia apar, copilul nu are instrumentele cognitive și emoționale necesare pentru a le tempera. Este un lucru normal și îl poți ajuta atât prin a fi alături de el și a-l ajuta sa se calmeze, dar și prin alegerea unor jucării potrivite.

Cum alegi jucăriile pentru copiii de doi ani?

Alegerea jucariilor pentru copiii de doi ani trebuie să se desfășoare cu o deosebită grijă față de nevoile copilului, dar și ținând cont de caracteristicile de dezvoltare emoțională. De pildă, pentru această vârstă este specifică dorința de a se juca singur, dar și de a împărți jucăriile cu alți copii. Așa că te sfătuim să alegi jucării pentru copii de doi ani care să le satisfacă aceste nevoi specifice.

Hai să vedem care sunt principalele criterii pe care să le ai în vedere atunci când vine vorba de a alege jucării pentru copii de doi ani.

1. Siguranța

Orice vârstă ar avea copilul tău, siguranța este unul dintre cele mai importante elemente de care te sfătuim să ții cont atunci când îi alegi jucăriile. Asigură-te că acestea nu îl rănesc și nu-i pun în pericol integritatea corporală sau chiar viața. Jucăriile trebuie să respecte normele de protecție și de siguranță în vigoare pentru a fi sigure și gata să fie folosite de către copilul tău.

2. Scopul educativ

Jucăriile pentru copiii de doi ani trebuie să fie mai ales educative deoarece, așa cum explicam mai sus, este vârsta la care începe să se dezvolte pe toate planurile și este momentul potrivit pentru a învăța lucruri noi.

3. Adecvarea

Nu în ultimul rând, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului tău pentru a își atinge cel mai bine scopul.

Ce fel de jucării pentru copiii de doi ani să alegi?

Te ajutăm cu câteva exemple de jocuri și jucării pentru copii de doi ani.

De exemplu, poți să alegi jocuri motrice, care să contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine, la coordonarea dintre mână și ochi și la dezvoltarea logicii, a gândirii și a dexterității. Jocurile magnetice de pescuit sunt ideale pentru acest lucru.

Un alt exemplu de jucării pentru copii de doi ani sunt jocurile de sortare și asociere, utile pentru dezvoltarea limbajului, abilitatea de a observa, dar și îmbunătățirea memoriei. Acest tip de joc combină scopul educațional cu distracția.

Și jocurile de tip tangram sunt o bună variantă atunci când vine vorba de jucării pentru copii de doi ani deoarece copilul va învăța să recunoască și să diferențieze dimensiunile formele și culorile obiectelor își va dezvolta imaginația și gândirea logică, dar și perspicacitatea.

Iată, deci, care ar fi cele mai potrivite metode de a-ți da seama ce jucării pentru copiii de doi ani să alegi pentru cel mic sau pentru cea mică.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!