Advertoriale

Harley Davidson, 118 ani de istorie (P) 

Înființată la începutul secolului XX, legendara marcă americană de motociclete Harley Davidson se numără și în prezent printre cei mai mari producători de motociclete din lume. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 11 Octombrie 2021, 19:07
Data actualizarii: Miercuri 13 Octombrie 2021, 08:47

De-a lungul istoriei ce însumează peste 118 ani, celebrul brand a trecut cu succes prin ambele războaie mondiale, dar și prin crize financiare globale, rămânând un nume pe care orice pasionat de motociclism îl cunoaște.

În prezent, Harley Davidson este o companie cu peste 6.000 de angajați, are o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de dolari și un profit anual de aproximativ 700 de milioane de dolari. 

Celebrele motociclete sunt prezente în nenumărate filme și seriale TV, într-o mulțime de videoclipuri și sunt încă folosite și în scopuri de marketing. Chiar în această perioadă (octombrie - noiembrie 2021), primul cazino online cu specific românesc, Vlad Cazino, oferă 5 motociclete Harley Davidson personalizate de Bordea și Micutzu (ambasadorii Vlad Cazino) celor mai norocoși clienți activi - detaliile ineditei campanii sunt la această adresă

Istoria Harley Davidson începe în 1901

William Sylvester Harley (născut pe 29 decembrie 1880, în Milwaukee, Wisconsin) și Arthur Davidson (născut pe 11 februarie 1881) sunt cei doi prieteni care au pus bazele acestui brand legendar din industria fabricării de motociclete.

Harley a descoperit pasiunea pentru vehiculele cu două roți încă de la 15 ani, vârstă la care s-a angajat la fabrica de biciclete Meiselbach. În anul 1907 s-a licențiat în inginerie mecanică la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Împreună cu Davidson, au reușit să strângă câteva sute de dolari pentru a investi în primul lor proiect. Nu a fost să fie, deoarece cineva le-a furat banii înainte ca ei să se apuce de treabă, astfel că au primit ajutor de la unchiul lui Davidson, care le-a împrumutat 500 de dolari.

În anul 1901, Harley a pus la punct schițele unui motor care să fie montat pe un cadru de bicicletă, iar în următorii 2 ani a lucrat, alături de prietenul său Davidson, la prima lor motocicletă, care a fost gata în anul 1903. La proiect i-a ajutat și Walter Davidson, fratele mai mare al lui Arthur, care era un strungar priceput. 

Primul model nu a fost unul prea puternic, deoarece motorul monocilindric de 116 cmc nu era suficient pentru a urca pante abrupte, așa că au apelat la cunoștințele unui prieten de-al lor, Ole Evinrude, care lucra în industria de automobile. Inventatorul norvegian i-a ajutat să producă un prototip cu motor monocilindric de 405 cmc, cu care, în anul 1904, a terminat pe locul 4 cursa de la State Fair Park.

În 1905 au fost vândute primele 3 motociclete Harley Davidson, iar un an mai târziu, Harley împreună cu frații Davidson au construit prima fabrică, în Chestnut Street. În următoarele 12 luni, au ajuns să producă 150 de exemplare.

În 1907 compania s-a transformat în societate pe acțiuni (Incorporated), cu acționari Harley și cei 3 frați Davidson. Chiar și așa, numele a rămas Harley-Davidson, deoarece Harley avusese ideea construirii unei biciclete cu motor.

În 1920, Harley Davidson devenise deja cea mai mare fabrică de motociclete din lume, iar în 1921 un prototip condus de Otto Walker câștiga o cursă cu un record mondial de viteză, de peste 160 km/oră.

Cele două războaie mondiale au ajutat din plin compania, armata americană achiziționând zeci de mii de motociclete.

Pe de altă parte, criza din perioada interbelică a determinat o scădere a producției, de la 21.000 de exemplare vândute în 1929 la sub 4.000 în 1933.

În 2014, motocicleta Harley Davidson condusă de Peter Fonda in filmul 'Easy Rider' (1969) a fost vândută la licitație cu 1.35 milioane de dolari.

Harley a fost inginer-șef și trezorier al companiei până pe 18 septembrie 1943, data la care a decedat, iar Davidson l-a urmat 7 ani mai târziu, pe 30 decembrie 1950, decedând în urma unui accident de mașină.

Nr Licenta ONJN L1160657W000330

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies