Ce meci, ce nebunie! Visam la semifinale, dupa un joc istoric al Denisei Dedu. Concluzii dupa victoria fantastica cu Rusia

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 07 Decembrie 2016, 21:36
Data actualizarii: Miercuri 07 Decembrie 2016, 21:48

Romania a batut Rusia cu 22-17. Meciul decisiv Romania - Croatia, vineri de la 19:30

Meciul bun cu Norvegia, dar pierdut la doar doua goluri de nationala lui Martin Ambros, putea avea dublu tais. Fie putea sa insemne ca „tricolorele” sunt intr-o forma buna, in ciuda numeroaselor accidentari suferite inaintea turneului final, fie puteau sa actioneze ca un minus din punct de vedere moral, asa cum am vazut de nenumarate ori in perioada 2000-2010 la nationala noastra.

Din fericire, varianta pentru meciul cu Rusia a fost prima! O victorie incredibila, 22-17, in fata unei echipe care, intr-adevar, schimba generatiile, dar ramane extrem de puternica si cu un antrenor experimentat, aproape califica nationala noastra in faza urmatoare si anunta Romania ca un adversar demn de luat in seama, un „dark horse” asa cum scria si site-ul oficial al competitiei.

Insa care au fost motivele pentru care Romania a ajuns sa castige atat de clar contra Rusiei?

 

56% pentru Dedu! Superb, urias, magnific!

In primul rand, peste 90% din meritul acestei victorii este al Denisei Dedu. Goalkeeper-ul de 22 de ani are primele momente cu adevarat majore la un turneu final, nemaifiind a doua sau a treia varianta in spatele unui alt goalkeeper. Insa jucatoarea Coronei Brasov merita cu prisosinta aceasta sansa a lui Martin Ambros.

Daca in campionat, prestatiile sale au fost sterse sau cu adevarat dezamagitoare, Dedu a reusit unul dintre cele mai bune meciuri din istorie la nationala Romaniei! Altfel nu poate fi descrisa evolutia ei, un magnific, impunator, fabulos procentaj de 56%, procentaj pe care putine portarite le reusesc vreodata in cariera, care a ajuns chiar si la 80% dupa primele 18 minute, cand Romania primise doar doua goluri de la Rusia.

E drept, o mare parte din merit este si al defensivei, dar si al lui Martin Ambros, tactica fiind ca Rusia sa fie obligata sa arunce des din extrema. Insa chiar si asa, Dedu a avut interventii la 1 vs 1, lucru extrem de dificil, dominand in permanenta psihologic adversarele, hipnotizandu-le asa cum doar Hutupan sau Ungureanu au mai reusit in trecutul recent.

Poarta a fost un punct nevralgic al Romaniei in meciul cu Norvegia, asa cum am scris in articolul precedent, insa reusita Denisei a razbunat cu varf si indesat partida de atunci. Dovada si faptul ca Rusia a avut doua stint-uri in meci cu cel putin zece minute fara gol marcat, unul inclusiv de 13 minute!

 

 

Cand Neagu e ajutata!

 

Cat timp o avem pe Cristina Neagu, putem sta linistiti! Chiar daca Romania nu a excelat in atac, marcand doar de 22 de ori si avand un procentaj de doar 48% al eficientei aruncarilor, tactica poate fi schimbata des, iar alte jucatoare au mai multa libertate din partea defensivei adverse. Chiar si asa, Neagu a incheiat partida cu 7 goluri din 17 aruncari, un procentaj destul de slab, de 41%, venit, insa, ca urmare al faptului ca superstarul nationalei noastre isi asuma responsabilitatea in momente cruciale, precum pre-pasivul.

La rampa in aceasta seara a iesit, clar, si Eliza Buceschi. Cu o evolutie stearsa in jocul cu Norvegia, Eliza si-a folosit inteligenta pentru a pune intotdeauna in sah formatia rusa. Fie ca a fost vorba de patrunderi din care au rezultat aruncari de la 7 metri – doua astfel de faze in momente cheie – sau de aruncari plasate, nu in forta, jucatoarea Dunarii Braila a fost a doua „gura de foc”, al doilea pericol pe care Romania a reusit sa il exploateze la maximum, atunci cand defensiva era prea concentrata pe Neagu.

 

https://twitter.com/EHF_Live/status/806578383358398464

 

Inca avem probleme

Pentru ca jocul nationalei nu a fost lipsit de greseala, e clar ca exista si puncte nevralgice in angrenajul echipei. De data aceasta, extrema dreapta a fost o problema, cu un singur gol din patru aruncari, insa Pirvut s-a descurcat excelent pe final de meci, obtinand aruncare de la 7 metri intr-un moment in care Romania a obtinut, practic, victoria.

E clar si ca Neagu nu are „chimia” necesara cu Iuganu, care a marcat doua goluri, dar inca nu e integrata in nationala, in timp ce pivotii au marcat de trei ori, insa Manea a ratat o data singura cu Kalinina, semn ca inca isi cauta cea mai buna forma.

 

 

O noua semifinala?

Matematic, Romania nu e calificata, insa si un egal in meciul cu Croatia ar fi suficient pentru a ne asigura drumul in Main Round-ul competitiei. Doar o victorie la cel putin sase goluri a Croatiei ne poate duce in afara competitiei, insa sansele ca acest lucru sa se intample, avand in vedere  parcursul Romaniei de pana acum, sunt foarte mici.

Insa daca reusim calificarea in Main Round, odata cu victoria contra Rusiei, lucrurile nu stau deloc rau pentru „tricolore”. Romania ar avea sanse importante la calificarea in semifinale, data fiind componenta celeilalte grupe care se va uni cu Romania, adica trei echipe dintre Muntenegru, Ungaria, Cehia si Danemarca. Pana acum, Cehia a batut Ungaria, dar a pierdut cu Muntenegru, in timp ce muntenegrencele au pierdut primul meci cu Danemarca. Asadar, echilibru, deci sanse importante pentru jucatoarele noastre!

 

Romania – Rusia 22-17 (11-9)

 

Romania: Dedu 22 de interventii (56% procentaj) – Neagu 7/17, Buceschi 7/10, Pintea 2/2, Iuganu 2/2, Geiger 2/6, Pirvut 1/2, Manea 1/2, Szucs, Zamfir, Zamfirescu.

 

Rusia: Kalinina 12 interventii (46% procentaj), Utkina – Postnova 4/7, Dmitrieva 3/6, Viahireva 3/8, Sen 2/2, Samohina 2/6, Cojocar 1/5, Gorsenina 1/2, Bobrovnikova 1/3, Jilinskaite, Sabirova, Skorobogatcenko.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!