Ca Danemarca la Euro 1992! CSM Bucuresti spera la primul trofeu european din istoria clubului in fata unei superputeri

CSM Bucuresti Liga Campionilor Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 08 Mai 2016, 08:41
Data actualizarii: Duminica 08 Mai 2016, 08:46

CSM Bucuresti joaca FINALA Ligii Campionilor dupa un meci absolut senzational impotriva lui Vardar: 27-21. Finala cu Gyor, astazi, de la 18:45

In 2008, Zvezda Zvenigorod era castigatoarea surpriza a Ligii Campionilor, devenind prima echipa din istorie care reuseste sa cucereasca cea mai importanta competitie europeana la debut. Opt ani mai tarziu, CSM Bucuresti poate sa repete performanta, producand una dintre cele mai mari surprize din istoria competitiei.

Dupa victoria cu Vardar, 27-21, CSM a reusit deja cea mai mare performanta a clubului – calificarea in finala. Insa drumul echipei antrenate de Kim Rasmussen nu se opreste aici. Fetele viseaza deja la castigarea Ligii Campionilor, putand deveni prima echipa din istoria moderna a competitiei care cucereste titlul pentru Romania. Iar performanta ar fi cu atat mai mare cu cat CSM-ul a pierdut cinci meciuri in actualul sezon, inclusiv de doua ori cu Vardar si Gyor. Care este, insa, secretul succesului echipei bucurestene?

 

Schimbarea la fata a CSM-ului

Esecul cu 30-25 in fata lui Vardar Skopje, de la Bucuresti, a fost punctul de restart al CSM-ului. Echipa bucuresteana a parut dezinteresata, total lipsita de dorinta si resemnata cu un sezon dezamagitor, din care nu reusea sa isi revina. Aproape trei luni mai tarziu, esecurile au fost sterse cu buretele, iar victoria cu 27-21 in fata lui Vardar, din semifinala competitiei, a fost cel mai bun meci al echipei bucurestene. Situatia s-a schimbat la 180 de grade si datorita lui Kim Rasmussen, tehnicianul formatiei, dar mai ales datorita jucatoarelor. O echipa cu experienta, cu jucatoare care au castigat Liga Campionilor, dar mai ales cu o valoare de Top 4 in Europa, si-a dat seama ca poate evolua la nivel inalt si sa uite de discordia si de „bisericutele” create anterior. Din acel moment, totul s-a schimbat.

„Nu pot sa spun exact daca am vorbit si de ceea ce s-a intamplat la nationala in decembrie, cand ne-am revenit senzational, dar cred ca a contat si asta”, spunea, vineri, Oana Manea. Exact ca in situatia nationalei, CSM si-a revenit miraculos. A castigat de doua ori in fata lui Rostov, singura echipa neinvinsa pana in sferturi, si s-a calificat in semifinale. Unde a condus cap-coada in fata lui Vardar, aratand cu adevarat ca o echipa care merita sa castige Liga Campionilor. Din punct de vedere psihic, jucatoarele au castigat incredere, poate si pentru ca antrenamentele nu au fost atat de intense in ultima vreme. Practic, jucatoarele au evoluat de placere, fara niciun fel de presiune, fiind lasate sa se exprime la adevarata valoare.

Cum a invins-o pe Vardar

Asta nu inseamna, insa, ca CSM nu a pregatit meciul cu Vardar la cel mai inalt nivel. Din contra, startul a fost perfect. Pentru ca da, startul era decisiv. Un debut fulminant insemna ca Vardar, care a intrat in teren timorata, sub mare presiune dupa ce a ratat finala in ultimele doua Final Four-uri, a avut probleme majore. Nu a intrat in teren ca o adevarata echipa, jucatoarele au incercat sa rezolve meciul pe cont propriu, iar tactica a avut efect de bumerang impotriva echipei macedonene. Penezic, Lekic sau Radicevic nu s-au regasit, comitand eroare dupa eroare. Acesta a fost, de fapt, si planul CSM-ului, fortand echipa macedoneana, patronata de un miliardar rus, sa joace permanent o cursa de recuperare.

„Aparare, portar”

„Aparare, portar, aparare, portar”. Crezul CSM-ului dinainte de meciul cu Vardar, rostit de toate jucatoarele, dar si de antrenorul Kim Rasmussen, a fost respectat la perfectie de echipa bucuresteana. E drept, cu noroc, pentru ca procentajul Jelenei Grubisic din meciul de sambata seara, 66%, este aproape nemaiintalnit la o asemenea partida intr-un meci. Dar fata de esecul de acum trei luni, apararea a fost una extrem de puternica. Bradeanu, Torstenson, Manea sau Jorgensen fiind la cel mai inalt nivel. Din acest motiv, Vardar a avut o eficienta a atacurilor de 26%, iar echipa macedoneana a comis nu mai putin de noua greseli in atac, ratand mingi importante in momente in care ar fi putut emite pretentii la o potentiala revenire.


Cum putem sa o batem pe Gyor

Ce urmeaza, insa, pentru CSM? O finala uriasa cu Gyor, echipa care a avut un parcurs impecabil in acest sezon. Maghiarele au avantajul terenului propriu, insa CSM contracareaza cu aceleasi avantaje din ultimele luni: lipsa presiunii si dorinta de a arata ca victoriile pot veni si din postura de outsider. Gyor va avea parte de o sala plina, care va incuraja echipa lui Ambros Martin, de un centru incredibil in postura lui Nycke Groot, dar si de experienta unei Anita Gorbicz sau Heidi Loke. Din acest motiv, Gyor e favorita si la casele de pariuri. Insa la fel ca echipa Danemarcei de la Euro 1992, CSM-ul poate produce surpriza din.... nimic! Conditiile sunt aceleasi: o defensiva puternica, un portar bun si inspiratie in atac.
 

Corespondenta Adrian Costeiu de la Budapesta

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!