Horia Colibasanu a trimis primul mesaj spre casa din Kathmandu: "Hai Romania!" VIDEO

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 28 Martie 2014, 10:58
Data actualizarii: Vineri 28 Martie 2014, 13:30

Horia Colibasanu a inceput expeditia fara precedent pentru un roman - cucerirea varfului Everest fara oxigen suplimentar.

Alpinistul Horia Colibasanu, care a plecat in expeditia Everest Summit 2014 pe 25 martie, a parasit azi-dimineata Kathmandu, capitala Nepalului, pentru o prima faza a aclimatizarii, pana la 5.000 de metri (aclimatizarea este procesul biologic prin care organismul se adapteaza la conditiile de altitudine).

Aceasta prima faza a expeditiei (martie-mai) are loc in Nepal, in regiunea masivului Annapurna din Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume. Regiunea Annapurna este una dintre cele mai populare rute de trekking din lume, deschisa strainilor in 1977.

Horia este insotit de romanul Justin Ionescu, camaradul sau si in expeditia din 2013 pe Muntele Lhotse (8.516 de metri) din Nepal, precum si de slovacul Peter Hamor, alaturi de care Horia va incerca escaladarea varfului Everest (8.848m), obiectivul final al expeditiei.

in prima saptamana din aprilie, cei trei alpinisti vor pleca spre Tibet (China), unde vor incepe a doua faza a aclimatizarii pentru Everest, pe un varf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m).
Horia Colibasanu si Peter Hamor vor incerca sa urce pe varful Everest pe ruta nordica, in stil alpin - fara oxigen suplimentar si ghizi (serpasi).

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu. Horia isi propune sa includa Romania pe lista scurta a natiunilor cu aceasta performanta.

O ascensiune reusita a Muntelui Everest, fara oxigen suplimentar si ghizi, ar echivala cu o noua premiera a lui Horia Colibasanu, a sasea, pentru Romania.

Horia Colibasanu este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top5 varfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fara oxigen suplimentar si fara ghizi (serpasi).
Partenerii si sponsorii lui Horia Colibasanu in acest proiect sunt: Timisoreana, Vitas, Primaria Slatina, Allianz-tiriac Asigurari, Aqua Carpatica, Made in TM, Koyos.ro, Kathrein, Deltatel, Rotary si Scarpa. Expeditia este sustinuta de CS Alternative, Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), Himalaya si Synopsis.
Partenerii media ai expeditiei Everest Summit 2014 sunt Sport.ro (Pro TV Group), respectiv Gandul.info, ProSport si Descopera (Mediafax Group).


Despre Horia Colibasanu:
Horia Colibasanu, 37 de ani, este medic stomatolog si traieste in Timisoara. El a escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) – K2 din Pakistan – la 27 de ani, in 2004, fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Cunoscut ca “Muntele Ucigas”, K2 (8.611m) este al doilea varf, dupa Everest, si este inclus in topul celor mai periculoase cinci varfuri din lume. O ascensiune reusita pe K2 are valoarea unui titlu olimpic in alpinism. Performanta lui Horia pe K2 a ramas neegalata in Romania.

Performantele au continuat cu alte premiere nationale – cinci pana in prezent – printre care Dhaulagiri (2007) si Annapurna (2010) din Himalaya nepaleza, munti inclusi, ca si K2, in Top 5 varfuri mortale din lume. in total, Horia Colibasanu a atins sase varfuri de peste 8.000m, in stilul expeditiilor clasice, fara oxigen suplimentar si serpasi. Astfel, Horia Colibasanu este considerat alpinistul roman cu cele mai bune performante la altitudine extrema.

El este si singurul roman care a primit distinctia “Spirit of Mountaineering” (Piolets d'Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distinctia a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut intr-o expeditie din 2008, pe Annapurna, cand a avut loc cea mai ampla operatiune de salvare din istoria Himalayei. Actiunea a devenit subiectul unui film documentar, “Pura Vida / The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian.

Despre Everest:
Muntele Everest (8.848 m) este cel mai inalt din lume si este situat la granita dintre Nepal şi Tibet (China). Denumirea tibetana, Chomolungma, inseamna “Mama-Zeita a Lumii”.

Italianul Reinhold Messner a fost primul care a escaladat Mt. Everest, fara oxigen suplimentar, in 1978 (ruta sudica) si 1980 (prin Nord). Varful Everest fusese escaladat pentru prima oara in 1953, de catre Edmund Hillary (Noua Zeelanda) si Sherpa Tenzing Norgay (Nepal). Pana in 2012 (ultimele date disponibile), Muntele Everest avusese 5.656 ascensiuni reusite, potrivit lui Eberhard Jurgalski, citat de “The Economist”, in mai 2013.
Doar 3% dintre ascensiunile reusite au fost in stil alpin, clasic (fara oxigen imbuteliat si serpasi).

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!