Promo

(P) De ce modul în care îți amenajezi casa îți înfluențează starea de spirit?

Există case în care intri și care îți oferă instant o stare de bine și case în care, încă din momentul în care pășești, te simți copleșit, trist, apăsat. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 28 Septembrie 2023, 09:51
Data actualizarii: Joi 28 Septembrie 2023, 09:43

Te-ai întrebat vreodată de ce? Pentru că modul în care alegem să ne decorăm casele joacă un rol extrem de important în ceea ce privește starea noastră de spirit, de la mobilierul pentru hol pe care îl alegem sau nu cu atenție și până la culorile și poziționarea mobilei.

Poate că avem tendința de a nu face neapărat conexiunea dintre o bună sănătate mintală și modul în care ne decorăm casele. Însă de la culoare, lumină și modul în care poziționăm obiectele, toate acestea sunt elemente importante care ne oferă sau nu confort fizic și emoțional.

Culorile

Culorile joacă un rol extrem de important în crearea unei bune în stări de spirit, iar psihologii au demonstrat acest lucru. De exemplu, dacă îți dorești să te relaxezi este recomandat să alegi culorile: verde, alb, gri sau nuanțe de albastru deschis. Le poți folosi pentru culoarea pereților sau a mobilierului pentru hol (pentru că este prima cameră în care intri), camera de zi și dormitor sau orice alt spațiu pe care îl consideri destinat relaxării.

Și dacă tot vorbim despre culori, hai să vedem cu ce emoții sunt asociate cele mai cunoscute:

·        Portocaliu – entuziasm și căldură – îl poți folosi în camera de zi sau în bucătărie

·        Maro - stabilitate și siguranță – potrivit pentru mobila din living

·        Roz – dragoste -  recomandat pentru dormitor

·        Galben – stimularea creierului și energie – folosește-l în bucătărie sau în birou

·        Verde – siguranță, energie, echilibru – dormitor, living

·        Roșu -  optimism, pericol, aventură – living, mobilier hol

 

Stilul

Ei bine, dacă în cazul culorilor poți intui sau poate că știai deja că te influențează,  află că și piesele de mobilier pot avea același efect. Stilul, mărimea și forma joacă și ele un rol important. De pildă, un stil de design modern, care este caracterizat de finisaje și linii drepte te va ajuta să te reechilibrezi emoțional, iar un stil clasic îți va oferi energie pozitivă.

Amenajarea

Atunci când vorbim despre amenajare, ne referim la toate acele elemente care țin de modul în care plasezi obiectele obiectele pe care le alegi, la lumină și felul în care aceasta se reflectă asupra obiectelor din cameră, dar și alegerea stilului de design preferat. Așadar, de la modul în care alegi un corp de iluminat, la mobilierul pentru hol sau bucătărie, camera de zi sau dormitor, toate trebuie selectate cu grijă și nicidecum la întâmplare. De asemenea, dacă vei aglomera foarte multe obiecte sau piese mobilier într-o cameră, îți vor crea senzația de sufocare, de spațiu prea plin și starea ta de bine va avea de suferit. Te sfătuim ca, înainte de a te ocupa de partea aceasta de amenajare, să te gândești foarte bine cu privire la ce sentimente vrei să îți transmită casa ta și să te documentezi asupra elementelor de mobilier care ți se potrivesc cel mai bine. Pentru că spațiul în care locuiești, pentru a te ajuta să te simți confortabil și fizic și emoțional, trebuie să fie o reflectare a personalității tale și a ideii tale de bine care este unică. În cazul în care ți se pare dificil de făcut asta singur, poți apela oricând la ajutorul unei persoane specializate, adică la un designer de interior.

Plantele

Și plantele au influență asupra stării tale de spirit. Acestea te pot ajuta să te concentrezi mai bine și să fii mai productiv, mai ales dacă te afli în situația de a lucra de acasă. Așa că dacă ești un iubitor al plantelor și deja ai acasă câteva de care să ai grijă, poți să înțelegi despre ce vorbim. Iar în caz contrar, poate îți dorești să încerci să ai grijă de câteva.

Prin urmare, iată care sunt explicațiile psihologice ale modului în care felul în care îți amenajezi casa îți influențează starea de spirit. Ține cont de ele!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!