Turul Frantei

Carnagiu in Turul Frantei! Richie Porte a parasit cursa cu guler cervical! Froome ramane lider

Chris Froome (Sky) a scapat de cel mai mare rival din lupta pentru Turul Frantei in acest an, dupa ce Richie Porte a abandonat in urma unei cazaturi

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 09 Iulie 2017, 19:01
Data actualizarii: Duminica 09 Iulie 2017, 19:22

Despre etapa a noua a Turului Frantei s-a vorbit enorm. Unii au considerat-o poate cea mai grea din ultimii 10 ani. Doar pentru ca finalul nu era unul in ascensiune nu era un argument suficient de puternic, mai ales ca Mont du Chat, ultima ascensiune a zilei, cu panta medie de aproape 10%, trebuia si coborata. Iar coborarea a fost cea care a sfarsit cursa lui Richie Porte (BMC), cel considerat al doilea favorit la victoria finala in Le Tour.

Cursa a fost marcata de evadarea masiva a 50 de rutieri, care au fost imediat atrasi de numeroasele puncte puse in joc pe catararile zilei. Pana la urma, insa, distanta dintre evadati si pluton s-a redus considerabil, iar batalia pentru victorie urma sa se dea intre favoriti. De aici, controversele au inceput imediat. 

Prima problema a fost a lui Chris Froome (Sky), tricoul galben, care a ridicat mana in timpul catararii, semn ca avea probleme cu bicicleta. Imediat, Fabio Aru (Astana) a tasnit pe langa el, atacand, iar diferenta a crescut spre un minut. Italianul Aru a fost insotit de Porte, Dan Martin (Quick Step), Nairo Quintana (Movistar) sau Jakob Fuglsang (Astana), dar campionul Italiei a cedat repede, dandu-si seama ca a incalcat eticheta din pluton, regulile nescrise spunand ca atacurile se opresc atunci cand un rutier, mai ales liderul cursei, are probleme mecanice.
 

Pe imagini s-a observat apoi un gest nesportiv al lui Froome, care l-a impins pe Aru inspre public dupa ce s-a intors in pluton, insa britanicul a ramas nepedepsit de comisari. Grupul favoritilor, care ii pierduse pe Quintana sau Contador, a trecut in-corpore varful lui Mont du Chat, insa coborarea a fost la fel de periculoasa. Cand Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) a atacat pentru a face jonctiunea in frunte cu un alt francez, Warren Barguil (Sunweb), evadat inca de dimineata, in spate dezastrul s-a produs!
 

Un singur viraj a fost suficient incat sa-i distruga cursa lui Richie Porte. Australianul nu a negociat corect curba, a muscat din iarba de pe interior si a fost proiectat intr-o stanca, daramandu-l si pe Martin! Final de cursa pentru fostul locotenent al lui Froome, care a parasit cursa cu guler cervical si cu un nou abandon intr-un Mare Tur. Finalul a fost incandescent. Bardet a fost prins, iar sprintul s-a dat intre columbianul Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) si Barguil. Francezul parea ca a castigat, a izbucnit in lacrimi de bucurie, dar a trebuit sa se multumeasca doar cu tricoul cu buline rosii, pentru cel mai bun catarator! Cu doar cativa centimetri si cu o bicicleta stricata, Uran a castigat sprintul!

La general, Froome pastreaza tricoul galben, pentru 18 secunde in fata lui Aru, dar a ramas fara locotenentul Geraint Thomas, care a abandonat cu o fractura de clavicula! 

Modifică setările cookies