Ripensia Timisoara U Cluj True Story

"Stati putin, de ce am jucat la ei acasa!?' Finala Cupei s-a ANULAT si a fost mutata la Bucuresti! Povestea primei finale

Steaua si Dinamo nu existau. Fotbalul se juca pentru placerea miilor de suporteri, a jucatorilor amatori si a regilor. Chiar si in Romania.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 23 Mai 2014, 15:03
Data actualizarii: Vineri 23 Mai 2014, 15:05

1933. Englezii isi joaca deja de cateva zeci de ani Cupa. Romania isi da seama ca e timpul sa preia modelul si isi concepe sistemul propriu. 68 de echipe se inscriu, 52 sunt din afara primei divizii. Cluburile din elita intra in lupta pentru trofeu abia din saisprezecimi, iar prim-ministrul Alexandru Vaida Voievod anunta ca el va inmana trofeul castigatoarei.

Ripensia si Universitatea Cluj n-au rabdare cu adversarii si bat tot pana in finala. Programat si jucat mai intai la Timisoara, duelul direct nu aduce rezultatul pe care 'U' il astepta. Ripensia castiga cu 3-2, insa e nevoita sa mai alerge inca 90 de minute pentru trofeu. Sefii Clujului si-au dat seama ca n-a fost cazul de egalitate de sanse si au cerut ca finala sa fie rejucata la Bucuresti. Dupa doua luni si jumatate, meciul are loc inca o data, de aceasta data pe ONEF din capitala. 10.000 de oameni vin sa asiste la momentul istoric si vad un super show Ripensia! Timisoara bate cu 5-0, dupa golurile lui Dobay (x2), Bindea (x2) si Schwartz.

Trofeul, realizat chiar la comanda premierlui Alexandra Vaida, este acordat de acesta si de sotia lui de la tribuna oficiala a arenei. In schimbul felicitarilor, Vaida primeste o insigna cu emblema Ripensiei din partea lui Bindea, unul dintre cei mai buni oameni ai Timisoarei. Stadionul e in picioare, sunt lasati sa intre si fanii ramasi la portile arenei, iar bucuria tine pana seara tarziu.

In 20 de ani de existenta, Ripensia a castigat 4 titluri si doua Cupe ale Romaniei. Distrus in 1948, primul club profesionist din tara a fost reinfiintat in 2012!

30 septembrie 1934, ora 15:30 | Ripensia 5-0 Universitatea Cluj

Ripensia: Zombory - Burger, Hoksary, Deheleanu, Kotormany, Hrehuss, Bindea, Lazar, Ciolac, Schwartz, Dobay
U Cluj: Sepci - Vidrasan, Iancovici, Stefanescu, Gain, Borgia, Orza, Ploesteanu, Ionas, Surlasiu, Baciu

Arbitru: Denis Xifando (Bucuresti)
 

Modifică setările cookies