Iga Swiatek Tenis WTA WTA Indian Wells Tenis

Iga Swiatek dă tonul în circuitul WTA: ce le-a transmis rusoaicelor care au atras atenția din nou

Iga Swiatek dezaprobă gestul Anastasiei Potapova de a fi purtat tricoul echipei Spartak Moscova, în turneul de la Indian Wells.

Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2023, 14:25
Data actualizarii: Miercuri 15 Martie 2023, 14:36

Iga Swiatek (21 de ani, 1 WTA) s-a calificat în faza sferturilor de finală ale întrecerii de calibru WTA 1000 de la Indian Wells, unde o va înfrunta pe Sorana Cîrstea (32 de ani, 83 WTA). 

Înainte de această partidă, liderul mondial al tenisului feminin a vorbit despre gestul rusoaicei Anastasia Potapova (21 de ani, 28 WTA), care a ieșit pe teren, la Indian Wells, purtând un tricou al echipei de fotbal Spartak Moscova.

Iga Swiatek dezaprobă gestul Anastasiei Potapova de a purta tricoul echipei Spartak Moscova

În contextul invaziei rusești din Ucraina, dar și al răspunsurilor controversate oferite de președintele WTA, Steve Simon, într-un dialog cu ucraineanca Lesia Tsurenko - retrasă, mai apoi, din turneul de la Indian Wells - Iga Swiatek condamnă comportamentul jucătoarelor din Federația Rusă, cărora le cere o doză mai mare de empatie. 

„Trecem printr-o situație foarte complicată, e multă tensiune în vestiare și nu cred că avem conducerea necesară pentru a controla comportamentele jucătoarelor. 

Să fiu sinceră, sunt foarte surprinsă să le văd pe jucătoarele din Rusia purtând tricourile de fotbal ale echipelor din țara lor, de exemplu. Nu cred că face bine nimănui să arăți acest sentiment, indiferent cât de mare fan ești al acelei echipe, și sper că și-au dat seama de asta,” a declarat Iga Swiatek. 

Cât despre situația jucătoarei din Kiev, Lesia Tsurenko, retrase din turneul WTA 1000 de la Indian Wells după o discuție greu de digerat, purtată cu președintele WTA, Iga Swiatek a adăugat: „O înțeleg perfect. Trebuie să fie aproape imposibil să rămâi concentrată în fiecare săptămână și să concurezi, în timp ce țara ta e în plin război. Nu îmi pot imagina ce aș face dacă ar fi bombardat Polonia.

Cred că ar trebui cu toții să ne concentrăm mai mult pe a-i ajuta pe sportivii ucraineni, a le oferi lucrurile de care au nevoie, ei și familiile lor. O să mă implic în asta, pentru că mvăd că nu se fac toate lucrurile acestea acum. 

Suntem un exemplu pentru mulți copii și avem o responsabilitate, ca sportivi profesioniști. Cred că jucătoarele din Rusia ar trebui să fie mai empatice în comportamentul lor,” a adăugat Iga Swiatek, notează Punto de Break

Elina Svitolina, despre tensiunea pe care o va resimți la revenirea în circuitul WTA

Aproape de momentul revenirii în tenisul mondial, după o pauză de un an, Elina Svitolina a vorbit despre tensiunea pe care o va resimți atunci când se va afla în același vestiar cu jucătoarele din Federația Rusă. 

„Mental, e foarte dur să știi că sunt jucătoare în același vestiar cu tine care susțin războiul. Majoritatea dintre ele nu au venit cu o declarație clară, niciodată nu poți să știi ce gândesc ele, cu adevărat,” a menționat Elina Svitolina despre rivalele sale din Federația Rusă.

Cât despre interzicerea rușilor și bielorușilor, ucraineanca a punctat: „Ce a decis Wimbledon anul trecut a fost alegerea corectă. Dacă asta se va schimba în acest an e teribil, pentru că Armata Rusă încă ucide mulți oameni nevinovați. Nu e fair play,” a adăugat Svitolina.

„Sunt 150 de sportivi de performanță care au murit pe liniile de fonrt, iar sportul ucrainean a regresat mult, într-un timp atât de scurt. Nu e drept ca sportivii ruși să poată concura în tenisul profesionist,” a completat Elina Svitolina.


David Popovici: "Dacă mă pierde România? Nu de la mine a venit, nu am planuri"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!