S-a născut în Crimeea, a jucat pentru Ucraina, acum îl idolatrizează pe Putin. Ce a pățit sportivul celebru care a susținut demilitarizarea Ucrainei

Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 21 Martie 2022, 19:06
Data actualizarii: Luni 21 Martie 2022, 19:20

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a decis să-l suspende pe marele maestru rus Serghei Karjakin pentru şase luni, din cauza declaraţiilor sale în favoarea războiului din Ucraina, informează lequipe.fr. 

  • Rusul Serghei Karjakin, suspendat şase luni de Federaţia Internaţională de Şah din cauza declaraţiilor în favoarea invaziei din Ucraina

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a decis să-l suspende pe marele maestru rus Serghei Karjakin pentru şase luni, din cauza declaraţiilor sale în favoarea războiului din Ucraina, informează lequipe.fr.

Karjakin, în vârstă de 32 de ani, care l-a întâlnit pe Magnus Carlsen în meciul pentru titlul mondial în 2016, a apărat acţiunile ţării sale pe reţelele de socializare din ultimele săptămâni, atragând critici intense din partea lumii şahului. În special, el a declarat că sprijină "demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei".

"Declaraţiile lui Serghei Karjakin privind conflictul militar în curs din Ucraina au generat un număr considerabil de reacţii pe reţelele de socializare şi în alte părţi, în mare parte negative”, se arată în comunicatul FIDE. Instituţia a considerat că remarcile rusului "afectează reputaţia jocului de şah şi FIDE". Această sancţiune ar trebui să aibă un impact major în Rusia, unde jocul de şah este considerat "rege".

Karjakin, care s-a născut în Crimeea, a reprezentat Ucraina până în 2009 şi este un susţinător fervent al preşedintelui rus Vladimir Putin. Suspendarea pune în discuţie participarea lui Karjakin la Turneul Candidaţilor, care începe pe 16 iunie la Madrid. El poate contesta această decizie în următoarele 21 de zile. Potrivit Chess.com, Karjakin ar urma să fie înlocuit la Turneul Candidaţilor de Lev Aronian (SUA).

 

Un alt mare maestru rus, Serghei Shipov, nu a fost sancţionat pentru remarcile sale pro-ruse, deoarece FIDE le-a considerat a fi de "un caracter puţin diferit şi mai puţin provocator decât cele ale lui Karjakin” şi că sportivul "este considerabil mai puţin cunoscut".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!