Proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptat tacit in Parlament! Care sunt prevederile

Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 29 Aprilie 2020, 10:13
Data actualizarii: Miercuri 29 Aprilie 2020, 10:14

Legea a fost initiata de 2 deputati etnici maghiari.

Acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc ar insemna, printre altele, ca atat limba maghiara, cat si cea romana, vor fi folosite de cetateni in institutiile publice. Proiectul de lege initiat de deputatii UDMR Zsolt-Istvan Biro si Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza trebuia dezbatut si votat pana la 25 martie, insa termentul a fost depasit, astfel ca parlamentarii au constatat adoptarea tacita in plenul din 23 aprilie.

„Statutul de Autonomie al Tinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aproba prin referendum de catre cetatenii Tinutului Secuiesc”, se arata in proiectul de lege depus de cei doi deputati.

Initiatorii considera ca autonomia regiunii reprezinta o expresie a identitatii istorice a zonei si va asigura egalitatea de sanse a cetatenilor, precum si protectia identitatii nationale maghiare.

Tinutul Secuiesc ar deveni o regiune autonoma cu presonalitate juridica in cadrul Romaniei si ar fi condusa de un Consliliu de Autoadministrare. De asemenea, regiunea autonoma ar urma sa fie compusa din judetele Covansa, Harhita si "scaunul istoric Mures" si ar putea avea si un presedinte cu mandat de 4 ani.

Guvernul Romaniei nu sustine adoptarea masurii legislative, iar avize negative au fost primite si de la Consiliul Economic si Social, precul si de la Consiiliul Legislativ. Deputatii din Comisia de Administratie atrag atentia asupra faptului ca proiectul e neconstitutional, pentru ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".

Initiatorii contrazic si spun ca nu va fi afectata integritatea teritoriala si suveranitatea statului roman.

Proiectul de lege a fost trimis la Senat, care este camera decizionala.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!