Monica Iacob Ridzi, fostul Ministru al Tineretului si Sportului, a primit 5 ani de inchisoare cu executare. Decizia e definitiva

Monica Iacob Ridzi, fostul Ministru al Tineretului si Sportului, a primit 5 ani de inchisoare cu executare. Decizia e definitiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la 5 ani de inchisoare cu executare.

Decizia definitiva vine in dosarul in care a fost acuzata de abuz in serviciu privind organizarile in 2009 de Ziua Tineretului. Fosta ei consiliera, Ioana Varsta, a primit aceeasi pedeapsa.

Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din MTS, in perioada martie - septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai Ministerului, acestia ramanand cu pedepsele dispuse la judecarea in fond a cauzei. Astfel, Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi.

Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Marcuta are un termen de incercare de sase ani.

Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa avand un termen de incercare de sase ani.

Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), a fost condamnata, cu suspendare, la doi ani si jumatate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, avand un termen de incercare de patru ani si jumatate.

In cazul lui Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanta a stabilit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.

Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru un termen de incercare de patru ani. Popa fusese condamnata de prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Aceeasi pedeapsa a primit-o si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia de luni a ICCJ este definitiva, Monica Iacob Ridzi si Ioana Varsta urmand sa fie incarcerate.

In 27 ianuarie 2014, dupa aproape doi ani si noua luni de la trimiterea dosarului in judecata, un complet de trei judecatori de la ICCJ a dispus pedepse cu executare pentru Monica Iacob Ridzi, Ioana Varsta si Paul Diaconu. Ceilalti noua inculpati din dosar, dintre care sase fosti angajati ai Ministerului Tineretului si Sportului, au primit pedepse cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu apel la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care dupa patru termene de judecata au dat decizia definitiva in cauza.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

La data trimiterii dosarului in judecata, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO

Înmormântarea Prințului Philip, în imagini. Ce ar fi avut Regina asupra ei, în geantă. GALERIE FOTO
BRAT
Modifică setările cookies