FOTO ȘI VIDEO A murit Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al URSS. Perestroika, glasnost, fotbal, Metallica și Pantera

Mihail Gorbaciov fotbal Metallica pantera URSS Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 31 August 2022, 09:57
Data actualizarii: Miercuri 31 August 2022, 09:57

Fostul lider sovietic, un critic al actualului președinte rus Vladimir Putin, a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice și al partidului comunist din URSS, din 1985 până în 1991, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.

Perestroika (reconstrucție) și glasnost (deschidere) au fost cuvintele-cheie din reformele încercate de Gorbaciov, care s-a văzut însă în cele din urmă obligat să recunoască dispariția definitivă în 1991 a colosului reprezentat de URSS.

Gorbaciov, comunistul sovietic atipic

În jurul lui Gorbaciov, născut din tată rus și mamă ucraineancă, s-au țesut numeroase legende, mai ales că a fost un personaj atipic în peisajul liderilor comuniști sovietici: nu a fost un afemeiat, și-a venerat soția, Raisa, decedată în 1999, și-a trimis unicul copil la o școală normală din Stavropol și nu la școlile frecventate de odraslele elitelor, nu a fumat și a băut rar alcool, a refuzat reprimarea armată a mișcărilor pro-democrație și pro-independență din republicile sovietice de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90.

Legendele despre Gorbaciov și fotbalul englez

S-a spus despre el că a făcut parte din delegația lui Metalist Harkov la istoricul meci amical cu Wigan Athletic din 1970 și că de acolo i s-a tras pasiunea pentru meciurile din fotbalul englez.

Pentru a urmări partidele din Insulă, Gorbaciov ar fi dat ordin să nu mai fie bruiată transmisia BBC în Uniunea Sovietică.

Legendele despre Gorbaciov și heavy metalul din Occident

Tot despre Gorbaciov s-a spus că a intervenit personal pentru ca ”Monsters of Rock”, un concert-gigant cu Metallica, Pantera sau AC/DC, să aibă loc în 1991 pe aeroportul Tushino de lângă Moscova.

Cu doar câțiva ani înainte, rock-ul vestic, fie el din Europa, SUA sau Australia, era practic interzis în URSS.

La concert au venit nu mai puțin de 1,6 milioane de spectatori, imaginile cu soldații ruși dând din cap pe muzica metalului occidental devenind iconice. Astăzi, pe terenul fostului aeroport se află stadionul lui Spartak Moscova.

”Gorby”, criticul lui Vladimir Putin

Critic al actualului președinte rus Vladimir Putin, Gorbaciov s-a stins marți, într-un spital din Moscova, ”după o boală gravă și lungă”. 

”A dispărut un om generos, cu o inimă caldă”, a titrat BBC la aflarea veștii morții lui ”Gorby”, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990.

Foto: Joe Giron

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!