A inceput Festivalul Olimpic al Tineretului European din Romania! Moment istoric pentru Romania! Avem prima medalie si prima accidentare! Vezi programul zilei:

Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 18 Februarie 2013, 11:36
Data actualizarii: Luni 18 Februarie 2013, 15:49

Cea de-a 11 editie de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European a inceput astazi in Brasov

Cea de-a 11-a editie de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European a fost deschisa printr-o impresionanta ceremonie desfasurata pe arena Liceului Sportiv de la poalele Tampei.

Update:
Poloneza Katarzyna Jankowska (17 ani) s-a dezechilibrat si a cazut. Unul dintre schiuri i-a sarit imediat, dar sportiva s-a rostogolit de cateva ori. Langa schioara intinsa in zapada au aparut imediat doi inspectori oficiali care au apelat apoi la unul dintre cei doi medici pe schiuri repartizati in zona de concurs.

Prima medalie pentru România! Emil Imre a castigat medalia de argint la proba de short track 500 de metri.

Patea a ratat medalia la sarituri cu schiurile, a terminat pe locul 8. Torok si Tatu au incheiat pe 16, respectiv 18. La slalom urias feminin. Ania Caill a terminat pe locul 26, Raluca Ciocanel pe 42, Sogor Sarolt pe 57 si Bianca Copot pe un modest loc 62.

Iulian Patea a obţinut cea mai buna performanta dintre sportivii romani, cu o saritura de 89.5 metri.

Primul moment solemn a fost reprezentat de intonarea imnului national al Romaniei. Rand pe rand, au trecut prin fata oficialitatilor si publicului, sportivii tarilor participante, purtand steagul tarilor lor si primind aplauze generoase. Ceremonia a continuat cu discursurile oficialitatilor romane si ale forurilor olimpice, primului ministru al guvernului Romaniei revenindu-i onoarea de a declara deschisa a 11-a editie, de iarna, a Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Spectatorii si oficialitatile au ascultat si imnul olimpic si au asistat la ridicarea drapelului olimpic. Nu a lipsit nici stafeta flacarii olimpice, care a pornit de la Primaria Brasov si s-a oprit pe arena Liceului Sportiv, unde s-a desfasurat momentul aprinderii flacarii olimpice, care va fi transportata în Poiana Brasov, unde va lumina si încalzi pe toata durata desfasurarii Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Pe ultima parte a drumului flacarii olimpice, aceasta a fost purtata, în incinta arenei Liceului Sportiv, de doi multiplii medaliati la jocuri Olimpice, campionate mondiale sau europene, scrimerii Rares Dumitrescu si Mihai Covaliu.
Ultimului i-a revenit misiunea de a purta flacara olimpica pe ultima parte a traseului si de a aprinde torta din incinta arenei.

A fost un moment istoric : pentru prima data, flacara olimpica a fost aprinsa pe teritoriul Romaniei, la Brasov, pentru o competitie gazduita de tara noastra, sub însemnul cercurilor olimpice. Respectand ceremonialul de deschidere al jocurilor olimpice, a urmat juramantul olimpic,rostit de sportivi, arbitri si antrenori, momente nelipsite de la astfel de ceremonii.

Groupama Asigurari va asteapta cu zapada si voie buna la FOTE

Printre spectatorii, care au umplut pana la refuz tribunele, s-au aflat si foste glorii ale sportului brasovean, sportivi sau antrenori, care au scris istorie în sportul romanesc si care au primit invitatii de a asista la ceremonie. Doua dintre fostele glorii ne-au oferit declaratii:

Antrenor emerit Tanase Tanase : ,,Ma bucur mult ca am ajuns sa traiesc sa vad flacara olimpica aprinsa în Romania si, mai ales, la Brasov, acolo unde mi-am adus o contributie importanta la dezvoltarea sportului. Am fost si sunt înca un polisportiv si pretuiesc tot ceea ce tine de valorile olimpismului. Cred ca aceasta editie a Festivalului Olimpic al Tineretului European va fi un succes.”

Antrenor emerit Gheorghe Ferariu : ,,Este un moment esential pentru dezvoltarea sportului romanesc. Suntem cu totii mandri ca flacara olimpica a poposit la Brasov. Acest lucru va face cunoscut Brasovul si Romania în Europa si în lume.”

Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International:

“Dragi sportivi, ma adresez în primul rand voua, viitoarei generatii a marilor sportiv europeni. Pe parcursul zilelor care urmeaza veti trai într-o atmosfeera olimpica precum campionii pe care îi umariti la televizor, aceia care v-au facut sa visati, aceia pe care încercati sa-i depasiti, sa-i admirati. Veti trai alaturi de experienta sportiva si o experienta culturala, educationala, de neuitat.

Bineînteles unii dintre voi veti castiga medalii iar altii vor avea mai putin succes, cu toate acestea sa va amintiti ca cel care trece primul linia de sosire este castigatorul, dar nu va fi neaparat un campion, un campion este persoana care îsi depaseste limitele si care concureaza fara a se dopa si bazandu-se pe fair play si respectand pe deplin regulamentele.

Asa cum ati urmat exemplul idolilor vostrii este randul vostru acum sa deveniti exemplu pentru cei mai mici decat voi. Astazi este poate începutul unei lungi calatorii sportive. Sper ca aceasta calatorie sa va conduca catre cea dea doua editie a Jocurilor Olimpice de Iarna pentru Tineret Lillehammer 2018 sau poate chiar mai sus la Jocurile Olimpice de Iarna Soci 2014. Este cel mai bun lucru pe care mi-l doresc pentru voi si va mai doresc ca toate aceste vise sa vi se îndeplineasca”.

Patrick Hickey, presedintele Comitetului Olimpic European: “Acestea sunt jocurile voastre. Va invit sa va bucurati si sa profitati de aceasta mare experienta sportiva si sa legati noi prietenii”

George Scripcaru, presedintele Comitetului de Organizare F.O.T.E.:

“Este o mare onoare pentru Romania si un privilegiu pentru orasul Brasov sa gazduiasca acest eveniment major, ce reprezinta o oportunitate fara precedent pentru întreaga regiune de a se face cunoscuta drept una dintre cele mai bune destinatii a sporturilor de iarna din Europa. Ma simt onorat sa-i salut si sa le doresc bun venit tuturor oaspetilor nostri la Brasov, orasul ridicat în jurul unui munte, cum îmi place sa-l numesc, care este acum orasul dumneavoastra si al Europei”.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei:

“Domnule Presedinte, domnule primar, dragi participanti, stimati organizatori, voluntari, invitati, în numele Romaniei, tara organizatoare îmi revine deosebita onoare sa declar deschisa a 11-a editie al Festivalului Olimpic al Tineretului European”.

Programul zilei de luni

09:00 – 11:00 Antrenament oficial BIATLON Fete, Cheile Gradistei
09:00 – 15:30 Antrenament oficial HOCHEI
09:30 – 10:30 Antrenament oficial SĂRITURI cu SCHIURILE
10:00 – 11:30 SCHI FOND – 7,5 km Tehnică liberă, Fete
10:00 – 11:30 SCHI ALPIN – Slalom uriaş, Fete, Runda 1
10:00 – 14:00 SHORT TRACK pe pistă scurtă – 500 m Fete, 500 m Băieţi, 3 000m semifinale ştafetă mixtă
11:30 – 14:00 SĂRITURI CU SCHIURILE – Individual Băieţi HS 100
11:30 – 13:00 SCHI FOND – 10.00 km Tehnică liberă Băieţi
13:30 – 15:00 SCHI ALPIN – Slalom uriaş Fete – runda 2
14.30 – 16.30 Antrenament oficial Schi Fond Technică Clasică (CT)
16:00 – 18:30 HOCHEI PE GHEAŢĂ – Meci Rusia – Elveția
19:30 – 20:30 Ceremonia de decernare a medaliilor
20:00 – 22:30 HOCHEI PE GHEAŢĂ – Meci Finlanda – Cehia

S-a aflat si primul castigator de la Festivalul Olimpic al Tineretului European!

La Patinoarul din Poiana Brașov s-au disputat întrecerile de Short Track 1500 m, atât la băieți, cât și a fete. Întrecerile au fost pasionante, palpitante, cu suspans până la final. Dacă fetele din echipa României, au părăsit prematur întrecerile, cei doi băieți, Emil Imre și Tamaș Antal, s-au calificat în semifinale, primul reușind, după o evoluție foarte bună, să acceadă în finală, de pe locul secund. În finală, Imre a abandonat, după ce a căzut, ratând astfel mult dorita prezență pe podiumul de premiere.

Primii trei clasați în proba masculină, la 1500 m, au fost: 1.Tristan Navarro(Franța),2. Daniil Yasosov (Rusia), 3. Yoann Martinez (Franța).La fete, podiumul a fost următorul : 1. Sofia Prosvirnova (Rusia), 2. Anna Kalinina (Rusia), 3. Oliwia Gawlica (Polonia).

Învingătorul la băieți, Tristan Navarro, ne-a declarat : ,, Mă bucur că am câștigat, pentru că am muncit mult, m-am pregătit cu seriozitate. Cred că am reușit o cursă bună și mi-am depășit clar adversarii”

Marele învins din finala masculină, românul Emil Imre, a declarat : ,,Am fost împins în finală și m-am dezechilibrat, însă consider că locul șase este bun, pentru că au luat startul 30 de competitori. Vreau să merg la jocurile olimpice de la Soci, pentru care mă antrenez foarte mult.”

La rândul său, antrenoarea echipei României, Maria Bogyo, a precizat :,,Cred că Emil și-a îndeplinit obiectivul, deși este mai mic ca vârstă decât adversarii. A fost greu, am trait și eu de pe mergine cu emoție finala și am crezut că ar putea să ocupe locul trei, însă nu a fost așa.”

Sursa: eyowf2013.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!