VIDEO EXCLUSIV Șahul, jocul tacticii și strategiei. Pastila de Șah, episodul 3: atacul dublu și legătura

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 28 Mai 2024, 08:15
Data actualizarii: Marti 28 Mai 2024, 08:12

Pastila de Șah cu Matei Cristea e în fiecare marți, de la 9:00, pe Sport.ro. 

  • Sport.ro îți prezintă Pastila de Șah, emisiunea care te învață tainele ”sportului minții”. Episodul 3.

Jucătorii profesioniști de șah se caracterizează ca fiind buni tacticieni sau buni strategi. În lecția a treia vom învăța care sunt ideile de bază ale primei categorii. Ne vom axa pe tactică, împărțită în ”atac dublu” și ”legătură”.

Așadar, șahul este un joc al tacticii și strategiei. Tactica ține de modalitatea prin care poți ajunge în avantaj material (piesă în plus), dar rapid! Strategia ține de cum îți manevrezi piesele pe tablă pentru a obține treptat o poziție mai bună care să ducă la câștigarea partidei.

Tactica în șah: atac dublu și legătura

Ce este atacul dublu? Când ataci în același timp două piese adverse. Oponentul este nevoit să salveze una din ele, iar cealaltă rămâne descoperită și poate fi capturată.

Legătura are loc atunci când este fixată o piesă a adversarului, iar ea nu mai poate fi mutată, pentru că adversarul ar pierde o piesă mai importantă sau ar intra în șah.

Sunt două tipuri de legături, legătura totală (când piesa fixată nu poate fi mutată pentru că oponentul ar intra în șah) și legătura parțială (când piesa poate fi mutată de adversar, dar nu este recomandat pentru că ar pierde o piesă mai importantă).

VEZI AICI Primul episod din Pastila de Șah

VEZI AICI Al doilea episod din Pastila de Șah

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!