PISTORIUS: VINOVAT pentru UCIDERE DIN CULPA! Asta e procesul la care se uita toata planet. Ce pedeapsa poate primi

Oscar Pistorius a fost achitat de acuzatiile de omor cu premeditare! 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 12 Septembrie 2014, 11:36
Data actualizarii: Vineri 12 Septembrie 2014, 21:57

12:07 Barry Steenkampf, tatal lui Reeva, a parasit sala in care a avut loc judecata. Mama sa a ramas si discuta cu membrii unei asociatii care a sustinut-o pe toata durata procesului.

Oscar Pistorius discuta cu unchiul sau, Arnold, si cu avocatii sai. Henke Pistorius, tatal lui Oscar, e si el in sala, dar nu vine langa fiul sau. Cei doi au o relatie complicata.

11:50 Verdictul final va fi dat la o data ulterioara. Pistorius poate primi chiar si o sentinta de inchisoare cu pedeapsa suspendata, ceea ce inseamna ca va putea sa-si reia cariera sportiva.

11:20 Pedeapsa maxima pe care o risca Oscar Pistorius pentru ucidere din culpa este de 15 ani. Judecatorul Thokozile Masipa va lua decizia la o data ulterioara.

De asemenea, Pistorius a fost gasit vinovat pentru ca a folosit pistolul in restaurant.

11:18 Pistorius a fost gasit vinovat pentru ucidere din culpa!

E nevinovat in fata acuzatiei de 'omor calificat'.

De asemenea, e vinovat pentru ca a tras focuri de arma intr-un restaurant!

_________________________________________________________________________________________

11 septembrie

UPDATE 13:40 Oscar Pistorius a fost declarat nevinovat de crima cu premeditare, in cazul mortii iubitei sale, modelul Reeva Steenkamp! 

Judecatoarea Thokozile Masipa a considerat ca nu sunt suficiente dovezi ca sa sustina acuzatiile procurorilor, care au insistat ca atletul fara picioare si-a ucis intentionat iubita in propria casa, pe 14 februarie 2013! 

"Nu sunt suficiente dovezi pentru crima cu premeditare la impuscatura fatala care a dus la moartea Reevei Steenkamp", a anuntat aceasta.

Pistorius poate face inchisoare pentru omor din culpa, dar la fel de bine poate fi achitat. El nu are antecedente asemanatoare, iar judecatoarea considera ca Pistorius a facut "o eroare tragica" in seara de Valentine's Day. 

"Este clar ca statul nu a oferit suficiente dovezi ca acuzatul e vinovat de crima cu premeditare. Nu sunt suficiente dovezi pentru a sustine aceste acuzatii", a anuntat judecatoarea. 

Procesul a inceput in luna martie, iar procurorii au incercat sa-i scoata la iveala portretul unui om care isi pierde repede cumpatul in cazul lui Pistorius, dar nu au reusit sa o convinga pe judecatoare. 

Pistorius a devenit erou pentru milioane de oameni dupa ce a reusit sa obtina dreptul de a participa la intrecerile de atletism pentru oamenii normali, in ciuda faptului ca ambele sale picioare au fost amputate cand era mic. Poreclit "Blade Runner", Pistorius a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, dupa ce si-a castigat dreptul in instanta. 

El si-a impuscat iubita pe 14 februarie 2013, dupa o cearta intre cei doi. Soarta lui Oscar Pistorius sta in mainile judecatoarei Thokozile Masipa, care va anunta astazi verdictul final in procesul in care atletul este acuzat ca si-a ucis intentionat logodnica, Reeva Steenkamp, in urma cu un an si jumatate.

Parchetul a cerut condamnarea pentru omor, in timp ce apararea a sustinut ipoteza accidentului.

Oscar Pistorius, 27 de ani, risca o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat ca a ucis-o cu premeditare pe Reeva Steenkamp, cu care avea o relatie de trei luni, cand a impuscat-o, la 14 februarie 2013.

Apararea a incercat sa convinga instanta ca varianta sustinuta de Oscar Pistorius este realitatea, si anume ca sportivul a auzit un zgomot in baie si a intrat in panica, astfel ca a tras in usa in spatele careia se afla iubita sa Reeva Steenkamp crezand ca este un hot.

Procurorul Gerrie Nel a sustinut ca Pistorius si-a ucis iubita intr-un acces de furie, dupa o disputa.

FILMUL EVENIMENTELOR (MEDIAFAX)

FEBRUARIE 2013
14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.
15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.
19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.
20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.
Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.
21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.
Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.
22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013
11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.
28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013
14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.
MAI 2013
20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013
28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".

OCTOMBRIE 2013
1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013
20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014
23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014
14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.
25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014
3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.
10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014:
7 - 15 aprilie:
Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014
30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014
7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.
8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.

Modifică setările cookies