"Gabriela Szabo, dorinta ti s-a indeplinit". Mihai Mironica despre scandalul imens de doping declansat de Rusia

Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 Noiembrie 2015, 16:57
Data actualizarii: Marti 10 Noiembrie 2015, 17:02

Gabriela Szabo a fost la CNA pentru a cere acestei institutii sa impuna organizatiilor media sa difuzeze mai multe stiri si cu alte sporturi decat fotbalul. Szabo nu remarcase faptul ca deja competitii din mai toate sporturile sunt transmise in integralitatea lor in Romania. Dar domnia sa dorea cu impunere. Ca pe vremea parintelui partidului din care face parte acum fosta mare atleta, PCR. I s-a explicat insa la CNA ca vremea directivelor de partid a trecut, ca suntem de un sfert de veac in democratie si ca piata regleaza toate mecanismele in societate. Ca asta am ales in 1989, desi parintele spiritual de la partid al Gabrielei, Ion Iliescu, dorea un comunism neintinat dupa decembrie 1989.
 
Si totusi, dorinta ministrului demisionar impreuna cu toata barca lui Ponta, antologica imaginea de la inundatii,  s-a indeplinit. Siteurile de sport din Romania, ca si cele din lumea intreaga, au fost inundate de dezvaluirile potrivit carora Rusia a aplicat o politica de dopaj generalizat in atletism. Laboratorului antidoping de la Moscova i s-a retras acreditarea de catre agentia mondiala antidoping. Decizie acceptata de rusi. Presedintele federatiei internationale de atletism, fostul mare atlet britanic, Sebastian Coe, a anuntat ca este probabila interzicerea Rusiei la cele mai importante competitii atletice ale lumii.
 
In continuarea dorintei ministrului demisionar, ar fi interesanta difuzarea unor stiri legate de reactia domniei sale si a capilor din atletismul romanesc legat de aceasta criza uriasa, fara precedent in istoria atletismului mondial. Capi care acum sunt bine infipti in nisip in binecunoscuta pozitie a strutului. No offense, Marian Oprea.
 
Romania nu este straina de aceste practici. Nu mai coboram in epoca de aur a atletismului romanesc care a coincis cu epoca de aur a comunismului in Romania, o epoca in care dincoace de Cortina de Fier, in tarile socialiste si prietene, dopingul era in floare. In perioada post-comunista, s-au inregistrat cazuri de dopaj in atletismul romanesc care au culminat cu suspendarea campioanei mondiale la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte.
 
In fruntea olimpismului romanesc, a aparut la un moment dat un personaj care a declarat razboi total dopingului. Ion Tiriac a afirmat ca, atat timp cat el va fi presedintele COSR, niciun sportiv roman prins dopat nu va mai putea reprezenta Romania la vreo editie a Jocurilor Olimpice. Multi dintre veteranii ministerului pe care l-a obladuit Gabriela Szabo l-au declarat mai mult sau mai putin fatis pe Tiriac indezirabil din acest motiv. Si, dupa plecarea lui Tiriac, au reabilitat-o pe Mihaela Melinte, cea care in viziunea fostului presedinte COSR nu mai putea fi o reprezentanta a Romaniei la Jocurile Olimpice.
 
Atletismul este un sport compromis iremediabil. Dopatii Rusiei vin dupa alti si alti dopati din alte tari. Dopatii Rusiei s-au luptat cot la cot cu atleti din alte tari. Aceia, curati, le puteau face fata rusilor dopati? Granita performantelor a fost impinsa prea departe pentru caracteristicile firesti ale corpului uman. Si in alte sporturi, viteza de deplasare, de executie, a devenit incredibila. Dar acolo mai trebuie sa mai tragi un sut, sa mai faci un dribling, o fenta, sa mai parezi o minge, sa mai nimeresti un cos de la vreo 10 metri, sa mai reusesti un rever de mare finete. La atletism, un program farmaceutic iti creeaza un Zidane, un Michael Jordan, un Cristian Gatu. Parintele sporturilor a facut implozie. Din el nu a mai ramas decat o ramura de maslin cazuta pe ruinele de la Olimpia.
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!