"De ce trebuie sa construim patru stadioane noi in Bucuresti?" Lucian Lipovan, despre investitia monstruoasa si inutila pentru Euro 2020

"De ce trebuie sa construim patru stadioane noi in Bucuresti?" Lucian Lipovan, despre investitia monstruoasa si inutila pentru Euro 2020

Steaua - Zurich, joi la ProTV de la 20:00

Ma poate lamuri cineva care e logica sa construim patru stadioane de la zero?! Exista macar un argument logic?

Inteleg ca e o mare oportunitate sa gazduim meciuri de la Euro 2020 si vom gazdui patru. Chiar e un moment unic. Totusi, nu inteleg de ce trebuie sa avem, pe langa Arena Nationala, alte patru stadioane noi?! La ce ne folosesc cinci stadioane noi pentru a gadui patru meciuri?!

Nu, partidele nu sunt simultane, ci la cateva zile distanta. Nici arenele necesare pentru antrenament nu justifica o asemenea investitie. In primul rand, nu vad de ce ar fi necesare patru pentru antrenament, putin probabil ca in oras sa se afle simultan patru nationale ca sa se antreneze. Dar si daca se afla, de ce sunt necesare stadioane pentru antrenament? Vreti sa va arat unde s-a antrenat Romania la Euro 2016, la Paris? Uite fix aici:

 

 

Majoritatea arenelor de antrenament din Franta, de la Euro 2016, daca nu chiar toate au aratat fix la fel!

Adica, un teren comunal, cu o minitribuna, o casuta cu vestiare (ridicol dotate, motiv pentru care nici n-au fost folosite), un gazon foarte bun si o pista de atletism. Plus doi angajati care se ingrijeau zilnic de gazon si curatenie. Totul inconjurat de un gard care sa impiedice presa spionii sa vada ceva din geniul lui Tata Puiu.

Deci, inca o data intreb, de ce noi trebuie sa construim patru stadioane?! De ce nu ne ajung patru baze de pregatire?

As zice ca s-ar putea gasi o justificare in sansa de a profita de aceasta ocazie pentru a construi lucruri de care avem nevoie. E cazul metroului catre aeroport, care nici el nu e justificat total de Euro, exista multe orase care n-au aeroportul legat cu metrou si au gazduit meciuri de Euro. De fapt, ne trebuie obligatoriu o conexiune decenta oras – aeroport, nu metrou neaparat, dar profitam de moment ca sa facem acea linie care chiar e necesara. Dar stadioane?! Patru?! Hai sa zicem ca in stefan cel Mare joaca o echipa, Dinamo, care are cat de cat viitor. Hai sa zicem ca la Arcul de Triumf e nevoie de un stadion pentru rugby. Dar Ghencea? Putrezeste, desi mai ieri era suficienta pentru natioanla si Champions League, dar actualii proprietari fac orice doar sa nu se joace fotbal pe el. Rapid? Nu mai exista echipa. Care e sensul sa facem aceste stadioane noi? Ca sa cheltuim niste bani si sa n-avem cu ce si de ce sa le intretinem apoi?

Arena Nationala e greu justificabila cu costurile ei, produce anual pagube, dar ele pot fi argumentate cu nevoie de a avea macar un stadion mare intr-o tara. Cluj Arena e la randu-i nesustenabila, dar gazduieste totusi evenimente, fie ele si mai degraba muzicale, de cand echipa a decazut. insa cinci stadioane in Bucuresti? Pai ar ajunge orasul sa aiba mai multe stadioane decat are toata tara echipe.

Exemplele continua. La Ploiesti e un stadion decent, dar nu mai e echipa decenta. La Targu Jiu se termina stadion nou cam cand probabil va fi terminata si echipa, de tot.

Poate ne raspunde totusi Florin Sari si la asta, ca altfel da bine sa te lauzi ca ridici 153 de stadioane. Dar functia lui este de „manager de responsabilitate sociala si buna guvernanta” la FRF. Care responsabilitate? Unde e buna guvernanta? E 100% iresponsabila guvernanta asta.

Iubesc sportul, ador fotbalul, imi plac la nebunie stadioanele, dar asta nu inseamna ca trebuie construite nebuneste, cu ochii inchisi. Nu pot sa nu simt in tot acest proiect interesul de a se scurge niste bani in niste buzunare. Nu putini. UEFA nu construieste aceste stadioane! Ma indoiesc ca se pot face cumva doar din fonduri europene, dar si daca s-ar putea ar fi ridicol. Le platim noi! Daca tot avem acesti bani de cheltuit, n-ar fi mai bine sa construim ceva de care chiar e nevoie? O sala de sport civilizata de exemplu? Sau sute de alte lucruri, nu cinci stadioane care sa devina niste „elefanti albi” in Gradina Zoologica Bucuresti.

Sursa AICI

VIDEO PROTVPLUS.RO

Cum s-a ajuns la scandalul de la Spitalul Foişor. Directorul nu a dat nicio explicaţie
BRAT
Modifică setările cookies