Opinii

Cine va fi capitanul bancii de rezerve? Asta ar trebui sa fie dilema lui Tata Puiu!

Lucian Lipovan, despre haosul de la nationala inaintea turneului final UEFA Euro 2016

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 29 Mai 2016, 23:14
Data actualizarii: Duminica 29 Mai 2016, 23:23

Exista un criteriu-conditie pe care orice selectioner il declara de neclintit cand face convocarile: fotbalistii sa aiba meciuri in picioare. Imediat dupa, vine al doilea criteriu teoretic: sunt convocati cei mai in forma jucatori. N-ar trebui sa conteze deloc varsta, numele, asa-zisele performante la nationala acum 142 de ani sau numele echipei la care stai pe banca, eventual intri pe teren in Cupa.

Dupa criteriile astea, Chiriches ar fi fost cel mult pe banca. La noi e capitan si nimeni de la nationala nu concepe sa nu fie titular cu Franta. Dupa aceleasi criterii, Rat ar fi avut si el mari emotii cu biletele de Franta, dar el de fapt are emotii ca nu primeste banderola, ci i-o ia fix Chiriches.

Bataia asta indirecta pe banderola a celor doi, care ar fi trebuit de fapt sa se bata eventual pe biletele la VIP date de FRF in tribuna la Euro, descrie perfect ridicolul nationalei Romaniei. Sau hai, pentru postul de capitan al bancii de rezerve. E de acum evident ca ne-am calificat la Euro doar pentru ca (1) s-au calificat 24 de echipe si (2) am avut niste adversare modeste in grupa. E obligatoriu sa notam si punctul (2), ca doar (1) nu ne era de ajuns. Pana la urma acestea sunt regulile calificarii, nu le-am facut noi, sa ne bucuram de ele! Regulile convocarii si, mai ales, ale titularizarii le facem insa noi. Prin noi inteleg, in cazul asta, Iordanescu & co, pentru ca altfel noi, romanii de rand, nu cred ca am incepe vreun meci la Euro fara Stanciu si/sau Alibec titular(i).

E adevarat, a fost doar un amical. Nu ne intereseaza prea mult rezultatul. Germania a pierdut cu Slovacia, nu infrangerea cu Ucraina e problema. As fi preferat insa niste amicale in care sa jucam ceea ce vrem sa jucam la Euro. Nu sa facem trialuri, mai ales cu singurul adversar de Euro pe care il intalnim, Ucraina. Logica Frantei mi se pare mult mai buna. Convocam din start 23 de jucatori si avem cateva rezerve. Noi luam 28 pentru ca, in cel mai pur stil nord-coreean, sa-i punem sa se incaiere practic sa prinda lotul, sa nu fie intre cei 5 care vor trai cea mai mare dezamagire a lor. Mai ales ca Iordanescu stie deja cel putin 3-4 din cei 5 care vor pleca. Pentru un jucator - probabil ultima rezerva de la Euro - nu cred ca era necesar tot circul asta. Haosul din aparare este si o consecinta a tacticii "fiecare pentru el" in ce priveste lotul.

Cel mai probabil vor ramane acasa Hora, Ivan, Ropotan. S-ar putea adauga Tosca, desi nu stiu daca n-ar trebui ales cumva intre Rat si Filip pentru acest post. Numarul 5 este cam intre Torje si Maxim, daca nu cumva Andone rezolva dilema nesosind la timp la lot. Altfel, eu merg pe Maxim trimis acasa.

Nu sunt intre pesimistii care vad Romania un dezastru la Euro. Un turneu final te poate motiva si mobiliza altfel. Trebuie sa joci insa ceva, iar ca sa joci ceva trebuie sa ai o idee si sa o pui in practica si in prealabil. Cantonamentele, cel din Antalya din iarna, dar si cel de acum, din Italia, sunt niste esecuri rasunatoare din acest punct de vedere. Cazarile insa inteleg ca au fost perfecte... 

Modifică setările cookies