SPECIAL Kosovo, îngerul păzitor al României în drumul spre EURO 2024

nationala romaniei EURO 2024 Grupa I kosovo Preliminariile EURO 2024 Nationala Israel - România 1-2 a avut loc pe "Pancho Arena" în Felcsut, Ungaria / Sursă Foto - Getty Images
Vali Andronescu
Data publicarii: Duminica 19 Noiembrie 2023, 12:39
Data actualizarii: Duminica 19 Noiembrie 2023, 12:38

Naționala s-a calificat sâmbătă seară la Campionatul European din vara lui 2024, găzduit de Germania.

Chiar dacă startul meciului cu Israel a fost complet dezolant, elevii lui Edward Iordănescu s-au mobilizat pe parcurs, iar după golul lui George Pușcaș lucrurile au revenit parțial la normal. Adevărata victorie a venit însă în partea secundă, după ce Ianis Hagi și-a folosit stângul și l-a învins pe Glazer, portarul israelienilor. Chiar și spaniolii de la Marca au remarcat reușita fiului "Regelui" și au descris-o într-un articol despre calificarea României la EURO 2024.

Kosovo, îngerul păzitor al României în drumul spre EURO 2024

Dacă privim lucrurile în ansamblu și aruncăm o privire peste grupa României din preliminarii, Kosovo a jucat un rol elementar pentru elevii lui Iordănescu Jr. în drumul spre europeanul din Germania. Micul stat le-a încurcat pe toate contracandidatele directe ale tricolorilor la EURO: Israel și Elveția.

Kosovo a remizat chiar în prima etapă a preliminariilor (25 martie) cu israelienii, scor 1-1. Recent, kosovarii au învins naționala lui Alon Hazad cu 1-0 și au propulsat șansele României de a obține o calificare prematură la EURO 2024, mult râvnitul turneu final pe care Edi l-a avut drept obiectiv încă de la numirea în funcție.

Dacă pe israelieni i-au făcut cum au vrut, kosovarii nu au avut milă nici de Elveția, lider o bună parte de timp în Grupa I și clar favorită la EURO. Kosovo a obținut două remize cu elvețienii lui Xherdan Shaqiri sau Manuel Akanji și i-a lăsat pe băieții lui Murat Yakin pe a doua poziție în grupa condusă acum de România cu 19 puncte.

Chiar dacă la România - Kosovo 2-0, de la începutul lui septembrie, au apărut scandările cu iz politic despre kosovari, dar și bannere cu tentă politică, iar "centralul" Willy Delajod era atunci nevoit să întrerupă partida mai bine de 40 de minute, iată că micul stat, cumva, a fost îngerul păzitor al selecționatei lui Edward Iordănescu în preliminarii. 

Bucuria din vestiarul României după calificarea la EURO 2024 (19/11/2023)

Cum arată clasamentul Grupei I din preliminariile EURO 2024 + Rezultatele din a noua etapă

  1. România - 19 puncte (5 victorii, 4 remize, 0 eșecuri)
  2. Elveția - 17 puncte (4 victorii, 5 remize, 0 eșecuri)
  3. Israel - 12 puncte (3 victorii, 3 remize, 3 eșecuri)
  4. Kosovo - 11 puncte (2 victorii, 5 remize, 2 eșecuri)
  5. Belarus - 9 puncte (2 victorii, 3 remize, 4 eșecuri)
  6. Andorra - 2 puncte (0 victorii, 2 remize, 7 eșecuri)

Israel - România 1-2 ("Pancho Arena")
Elveția - Kosovo 1-1 ("St. Jakob-Park)
Belarus - Andorra 1-0 ("Szusza Ferenc")


În vara lui 2024, PRO TV & VOYO vor transmite Campionatul European din 2024, găzduit de Germania, unde Edward Iordănescu alături de elevii săi vor lua parte după ce s-au calificat cu o etapă înainte de finalul actualei campanii a preliminariilor.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!