Cine va plange dupa ei? Imaginea reala a fotbalului fara Hagi. Cum arata generatia retrasa fara glorie

Gica Hagi Adrian Mutu Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 19 Februarie 2014, 12:41
Data actualizarii: Miercuri 19 Februarie 2014, 12:41

24 aprilie 2001. Pentru majoritatea romanilor, internetul exista doar noaptea, cand minutul era ieftin. Mingea de piele era prea scumpa. Multi jucau cu mingi de cauciuc, ovale aproape, care sareau in toate directiile.  FIFA si PES nu erau indeajuns de spectaculoase sa inlocuiasca terenurile de fotbal improvizate pe maidan. Acolo unde ii imitam pe Del Piero, Beckham, Rivaldo, Ronaldo si Hagi.

Aia a fost ziua in care Hagi, cu ultimele cuvinte ca jucator, “va iubesc, va respect, veti ramane pentru totdeauna in inima mea, va multumesc pentru tot ceea ce ati facut”, anunta ca e timpul ca altii sa vina in locul sau si sa duca fotbalul mai departe. “Tu, da, tu ala cu mustata. Nu rade, nu rade!” Nimeni nu se gandea ca fotbalul se ducea departe. Departe de Romania. Asa cum nimeni nu-si imagina cat vor cantari acele cuvinte astazi.

In acea clipa, stiam cine va fi noul numar 10, stiam cine va fi inlocuitorul lui Gica Popescu, stiam ca avem un portar care sa ne reaminteasca de generatia veche. Inca il aveam pe Dorinel in teren. Daca ascultam povestile parintilor, legenda spune ca inca se mai vad urmele lasate pe banda stanga unde a arat terenurile.

Romania era in mileniul trei cu o generatie noua. O generatie care, precum bancnota de 2000 de lei scoasa la eclipsa, a ramas in mare masura de plastic, fara sa eclipseze ceva. Fotbalisti cu milioane de vizualizari pe Youtube, cu pagini de sute de mii de like-uri pe Facebook. O generatie a Twitterului si retelelor sociale. O generatie pe care insa, astazi, in loc de retweet scrie retras.

SCURTA ISTORIE A ECHIPEI “INGLORIOUS BASTERDS” A NATIONALEI MILENIULUI III

Cand Tarantino lansa in in 2009 Inglorius Basterds, povestea fictiva a unor soldati evrei americani care plecau in Germania sa-i ucida pe nazisti, tinta principala fiind Hitler, una dintre cele mai vechi reviste americane, The New Yorker, scria ca “filmul este facut cu mana precisa de cunoscator, dar este prea ridicol ca sa fie placut, chiar daca il privesti ca pe o gluma.”.  

Ridicolul adus in discutie in acel film l-am trait cu totii in ultimii 13 ani, de la retragerea lui Hagi incoace. Bucuria golurilor cu Argentina a fost inlocuita cu expresia “nu mai exista echipe mici”, idolii nationalei au ramas in arhivele televiziunilor, iar fotbalul a devenit pe alocuri afacerea celor care nu castiga neaparat, dar au de castigat chiar si-asa. Fotbalul a devenit o poveste comerciala a insuccesului.

Ridicol – ca la turneele finale ne alegeam cu cine tinem, intre Germania, Spania, Italia, Anglia, Brazilia, Argentina. Ridicol - ca am pierdut calificari in ultimele minute. Ridicol – ca nu am fost in stare sa ii dam un gol Greciei in cel mai important moment al generatiei post-Hagi. Ridicol – ca dupa singurul turneu final de dupa Hagi am plecat acasa cu gustul amar, intrebandu-ne “oare cum ar fi fost daca am fi incercat sa si jucam fotbal cu Franta, Italia si Olanda?”. Ridicol – Pentru ca am avut victorii, dar atat de mici si izolate incat am uitat sa ne bucuram de ele.

Astfel, in 2014, prima generatie de dupa Hagi, in frunte cu liderul ei, Chivu, castigator de Champions League cu Inter ca titular in finala si capitan al nationalei, da semnalul retragerii definitive.

Cei mai importanti jucatori romani din ultimii 13 ani sunt trecuti de 30 de ani. Daca de Hagi si de Dorinel ne rugam sa joace precum Maldini si Giggs, pana la sfarsitul fotbalului, acum ne rugam in fiecare sezon sa apara in sfarsit o alta generatie. Sa fie altfel.  

CUM ARATA GENERATIA CARE SE RETRAGE FARA GLORIE DIN FOTBAL

Nu putem sa spunem povesti fara cifre. Iar cifrele arata ca timpul a trecut peste o generatie care ne-a condamnat sa speram ca abia Dupa 20 de ani ne vom mai vedea la un mondial nou. Poate la asta s-a referit si profetia lui Brucan.

Cu ajutorul statisticianului Razvan Toma, am strans clasamentul celor mai convocati jucatori romani din acest mileniu. Jucatori care au semnat prezenta la un singur turneu final, jucatori care, pe alocuri, s-au retras prematur, cu scandal sau tocmai pentru a evita unul.

Clasamentul este condus de Razvan Rat, unul dintre cei care pot fi trecuti in lista celor mai constanti jucatori ai nationalei, indiferent de selectioner. Un top in care in primii 11 avem extreme. Cocis e alaturi de Dorinel Munteanu. Multi nu stiu ce este mai exagerat. Ca Dorinel inca sa fie in TOP 10 jucatori selectionati dupa anul 2000 sau ca Razvan Cocis este acolo acum.

Lobont, aflat si el la o varsta apropiata de retragere, e pe 2, Mutu, care a renuntat la visul unui trofeu in Europa pentru a “musca” din performanta lui Contra la Petrolul, e pe locul 3. Pe patru este Chivu, un capitan de nationala care a stat departe de scandaluri, dar nu departe de fotbal. A jucat titular intr-o finala de Champions League sub comanda antrenorului care i-a anuntat un declin prematur lui Mutu, Mourinho. Un capitan de nationala care insa s-a retras la fel de prematur si care astazi duce o lupta cu medicii, ca sa-si resolve problemele.

Marica prinde TOP 5, insa este un fotbalist al carui talent a stralucit mai mult in mainile lui Lucescu. Un jucator pe alocuri paradoxal, care a reusit de mai multe ori sa redevina titular la club pentru ca marca la nationala mai des.

Radoi s-a retras de la nationala dupa ce s-a retras in fotbalul oriental. Un fotbalist care s-a orientat de la bun inceput spre un venit sigur intr-un fotbal mediu, un capitan pentru milioane de stelisti, un lider pentru o semifinalista UEFA, Radoi a ales sa-si asigure viitorul, dar pentru asta a trebuit sa renunte la prima reprezentativa.

Contra e pe locul 7. Istoria unui jucator care inca e tinut minte pentru lacrimile cu Slovenia, un fotbalist titular in finala fantastica dintre Liverpool si Alaves, un jucator pe care Milan l-a placut si l-a transferat, un antrenor care, dupa o Cupa la Petrolul si o jumatate de sezon de vis ar putea ajunge la Madrid, ca antrenor la Getafe.

Tamas se inscrie pe lista fotbalistilor care au avut toata viata un singur adversary: pe ei insisi. Un fundas talentat pentru care insa “pana la fund” nu a insemnat intotdeauna doar o schema tactica. Norocul nationalei a fost locul 9, Goian, mereu prezent, mereu activ, omul care a marcat golul calificarii la unicul turneu final al Romaniei din 2000 si pana azi. Pe 10 e Dorinel, campion in teren, campion ca antrenor, un om care intotdeauna a stiut sa-si alearga “10-le” de langa el.

Cocis, Marius Niculae, Codrea,  Florentin Petre, Daniel Niculae, Ganea, Torje si Banel completeaza lotul de 18 al celor mai selectionati jucatori din 2000 si pana astazi. Dintre ei, Marius Niculae, la 32 de ani, nu mai emite pretentii prea mari pentru un viitor mare la nationala. Codrea, 32 ani, si Daniel Niculae, 31 de ani, au sanse minime sa mai spere la un mondial.

LISTA LOTULUI DE 18 A CELOR MAI SELECTIONATI JUCATORI DIN 2000 INCOACE

1. Razvan Rat - 94 jocuri (de 91 de ori titular) / 1 gol, de 17 ori capitan
2. Lobont 79 (73) / 0, de 3 ori capitan, mai jucase 6 meciuri inainte de 2000
3. Mutu 77 (71) / 35, de 17 ori capitan
4. Chivu 74 (72) / 3, de 50 de ori căpitan, mai jucase 1 meci inainte de 2000
5. Marica 68 (56) / 24, de 2 ori capitan
6. Radoi 67 (65) / 2, de 5 ori capitan
7. Contra 64 (59) / 7, de 7 ori capitan, mai jucase 9 meciuri inainte de 2000
8. Tamas 63 (56) / 3, de 3 ori capitan
9. Goian 59 (46) / 5, o data capitan
10. D. Munteanu 52 (46) / 6, de 4 ori capitan, mai jucase 82 meciuri si marcase 10 goluri inainte de 2000
11. Cocis 50 (37) / 2
12. M. Niculae 44 (25) / 15, o data capitan
13. Codrea 44 (36) / 1
14. Fl. Petre 42 (31) / 5, mai jucase 12 meciuri si marcase 1 gol inainte de 2000
15. D. Niculae 39 (25) / 9
16. I. Ganea 36 (22) / 13, o data capitan, mai jucase 9 meciuri si marcase 6 goluri inainte de 2000
17. Torje 35 (29) / 10
18. Nicolita 35 (19) / 1, o data capitan

Chiriches, Maxim, Radu Stefan, Tatarusanu, Bourceanu, Marica, Torje sunt doar cateva dintre numele care raman astazi in urma unei generatii care nu a lasat prea multe umbre pe teren. In loc sa se vanda “fara numar”, tricourile nationalei se vand fara numar si fara nume pe spate. Romania cauta eroi care sa-i scoata din nou in strada.

Imaginea e simpla. Chivu se retrage. Mutu e aproape de final. Tamas, Goian, Lobont, Radoi, Marius Niculae, Codrea, chiar si Banel, pentru toti acesti fotbalisti, unii deja retrasi de la nationala, altii nu, un urmator mondial ar putea sa nu mai existe. Dupa mai bine de un deceniu de insucces, urmasii lui Hagi la nationala se retrag.  Si asta ne face sa ne punem o intrebare: CINE VA PLANGE DUPA EI? Raspunsul sa-l dati voi la urmatorul meci de pe National Arena. Mergeti pentru Messi sau pentru Romania?

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!