Cine este Christoph Daum, viitorul selectioner al Romaniei! Nemtii l-au ales sa revolutioneze nationala in 2000, dar un scandal cu cocaina si prostituate i-a schimbat cariera

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 06 Iulie 2016, 14:55
Data actualizarii: Miercuri 06 Iulie 2016, 22:29

"Omul asta nu mai poate sta niciodata pe banca nationalei Germaniei", spunea presedintele lui Bayern Munchen, Uli Hoeness, in 2000.

Dupa clasarea jenanta pe ultimul loc in grupa la Euro 2000, federatia germana a hotarat ca este nevoie de o revolutie in fotbal.

Germania venea dupa cativa ani in care nationala, dar si campionatul intern, se transformasera in ceva complet neatractiv - un fotbal incalcit si lipsit de rezultate.

Christoph Daum trebuia sa fie omul cu reforma de la echipa nationala. Avea 47 de ani, facuse minuni la Bayer Leverkusen, si era prototipul antrenorului care putea aduce un aer fresh la echipa nationala.

Federatia l-a numit pe Rudi Voller interimar, imediat dupa demiterea lui Erich Ribbeck, si nemtii il asteptau pe Daum sa preia nationala la finalul anului 2000.

Dar un scandal cu cocaina si prostituate, in care a aparut numele luI Christoph Daum, a dat toate planurile peste cap.

Publicatia germana Abenzeitung, citata de espn.com AICI, a publicat un articol, in toamna anului 2000, in care vorbea despre viata extrem de agitata a lui Daum - consumator ocazional de cocaina si client fidel al prostituatelor. Daum nu a negat nimic.

La cateva zile dupa ce a aparut povestea in presa, nemtii de la Abenzeitung au luat o reactie de la seful lui Bayern Munchen, Uli Hoeness.

"Daca un ziar publica aceasta poveste cu cocaina si prostituate, iar Daum nu iese sa se apere, asta ma face sa cred ca informatiile ar putea fi adevarate."

"Daca e asa, acest om nu mai poate sta pe banca nationalei Germaniei. A parut o varianta foarte buna, initial, dar s-au schimbat multe lucruri in ultimele luni. Acestea sunt acuzatii foarte grave.", a spus Hoeness la acea vreme. (espn.com)

Declaratiile lui Hoeness au provocat mare valva in Germania, iar imaginea lui Christoph Daum s-a schimbat rapid din cea a unui posibil erou, in cea a unui baiat cu probleme grave in viata personala, care nu are cum sa ocupe o functie atat de importanta precum cea de selectioner.

Federatia i-a prelungit contractul lui Rudi Voller, iar acesta a ramas selectionerul Germaniei pana in 2004. Klinsmann l-a urmat, cu un mandat de doi ani, intre 2004 si 2006, apoi federatia l-a instalat in functia de selectioner pe Joachim Low, fostul secund al lui Daum la Stuttgart.

Obiectivul a fost atins. Fotbalul german a trecut printr-o "revolutie" care si-a aratat efectele un deceniu mai tarziu.

In 2013, finala Champions League a fost jucata de doua echipe germane, Bayern Munchen si Borussia Dortmund.

In 2014, Germania a cucerit trofeul mondial.

In sezonul 2015-16, Bundesliga a avut cea mai mare medie de spectatori dintre toate campionatele Europei.

In 2013, Uli Hoeness a fost arestat pentru evaziune fiscala.

Din 2000 si pana acum, Christoph Daum a antrenat la Besiktas, Austria Viena, FC Koln, Fenerbahce, Eintracht Frankfurt, Brugge si Bursaspor.

Astazi, Christoph Daum a sosit in Romania, urmand ca joi sa fie prezentat oficial in postura de selectioner. Potrivit Bild, Daum va incasa 1.1 milioane de euro pe an la nationala si va primi un contract pe 2 ani.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!