Admirat de italieni, interzis de Edi Iordănescu! Jucătorul pe care selecționerul nu va mai conta 

Daniel Boloca Echipa Nationala edi iordanescu Frosinone Romania Nationala Edward Iordănescu
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 03 Ianuarie 2023, 10:14
Data actualizarii: Marti 03 Ianuarie 2023, 10:15

Edward Iordănescu ar fi fost deranjat de atitudinea unui jucător și ar fi luat hotărârea să nu mai conteze pe serviciile acestuia. 

Daniel Boloca (24 ani) a fost convocat de selecționerul Edward Iordănescu (44 ani) pentru ultimele patru meciuri ale naționalei României din acest an, dar a fost folosit doar 6 minute, contra Sloveniei, 1-2. În schimb, mijlocașul defensiv de la Frosinone, liderul din Serie B, a fost chemat de Roberto Mancini (58 ani) la naționala Italiei pentru un stagiu de pregătire din decembrie 2022. 

Daniel Boloca, subiect închis pentru Edward Iordănescu

După ce tatăl lui Daniel Baloca a mărturisit că fiul său a fost dezamăgit că nu a evoluat mai mult pentur România, a venit și rândul închizătorului de la Frosinone să-și arate nemulțumirea. Pentru presa din Italia, acesta a precizat că s-a simțit stingher printre tricolori, că nu cunoaște limba română și că scopul său este să joace pentru Squadra Azzurra

Aceste declarații nu i-au picat bine lui Edward Iordănescu (44 ani). Potrivit gsp, selecționerul ar fi fost deranjat de atitudinea jucătorului și de cele spuse de acesta și a hotărât să nu mai mizeze pe serviciile sale.

Explicațiile lui Edward Iordănescu, după ce Daniel Boloca a fost convocat de Roberto Mancini

„Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Vrem să ne schimbăm atitudinea sau vrem să ne jucăm de-a echipa națională și să ratăm calificări. E foarte important acest moment pentru a întări niște principii clare și de nenegociat.

Îl urmăresc pe Daniel Boloca din luna februarie. I-am văzut aproape toate meciurile. Pe colegul meu Jerry Gane l-am trimis la Frosinone. A avut o discuție cu familia, cu conducerea clubului, cu antrenorul. Am avut și eu o discuție cu el în încercarea de a-l convinge să vină la echipa națională.

Este născut în Italia, este crescut în Italia, este vorbitor de limba italiană. Nu a fost ușor, dar am început un proces pentru a-l aduce. Au fost mai multe discuții, am continuat să îl urmărim. Ne-am ocupat inclusiv de pașaportul lui. Când am putut să îl aducem, l-am adus, a fost ultima acțiune din Liga Națiunilor. El s-a arătat convins, entuziasmat, la fel și familia lui. A mărturisit că nu a putut dormi de bucurie și că e o mândrie să reprezinte România.

Procesul lui de integrare a fost mai complex. Nevorbind limba română, nefiind familiarizat cu echipa națională, am luat-o pas cu pas. Nu era ușor pentru noi atunci când a fost ultima dublă. Nu l-am debutat atunci, dar am continuat să îl urmărim și să ținem legătura. I-am dat de înțeles că e în vizorul nostru și că are ușa deschisă la echipa națională.

L-am reconvocat, a venit cu o atitudine bună, cu implicare, cu alt curaj, mult mai detașat. Băieții l-au primit bine, l-am integrat, dar a dat semne că mai are nevoie de timp pentru a se obișnui cu mediul de la națională. L-am simțit cu emoții când l-am debutat. Era să intre cu tricoul de încălzire pe el.

De la asta până la ce s-a întâmplat, pentru mine e un mare semn de întrebare. Vorbim despre câte minute a jucat. La echipa națională trebuie să vii necondiționat, nu vorbim de minute. Când i-am întins o mână, nu erau foarte multe mâini întinse. El mai avea nevoie de timp, pe care noi eram pregătiți să i-l oferim. Acest băiat are mult potențial. Are potential pentru Serie A.

A venit această convocare de la naționala Italiei pentru un trial, iar prioritățile lui s-au schimbat. După ce s-a terminat acțiunea, a venit la mine, mi-a mulțumit, mi-a urat sărbători fericite. I-am zis că nu are de ce să îmi mulțumească, fiindcă avem încredere în el.

Eu cred că această convocare din partea naționalei Italiei l-a întors din drum. A zis că dacă are 1% șansă pentru naționala Italiei, pentru el este mai important decât orice. Probabil vede în această șansa să îmbrace tricoul Italiei. M-au surprins declarațiile părinților. M-aș fi bucurat ca lucrurile să fie mai asumate. Ca să ne legăm de minute, înseamnă că eu nu am principii, valori și nu am ce căuta la națională.

Când eu l-am convocat, câtă lume îl cunoștea, câtă lume știa de el? Dacă nu primea această șansă, am convingerea că mergea mai departe cu România. Cred că lucrurile erau mai simple dacă spunea că are o șansă cu Italia, că își asumă și vrea să riște.

Să dea Dumnezeu să îmbrace tricoul Italiei, dar dacă nu mizăm pe jucătorii care vin cu toată încredere, dacă nu se regăsesc în ceea ce înseamnă această responsabilitatea.. Nu pot merge să aleg eu pentru un jucător. A venit această șansă, îi urăm baftă dacă el a ales asta.

L-am văzut cu multe emoții, băieții au remarcat asta. Am zis că e normal. Într-un an s-au întâmplat niște lucruri deosebite pentru el, a început să joace în Serie B, a prins naționala României. Nu îl condamn. Singurul lucru care m-a deranjat a fost această scuză pe care nu o văd normală. Pentru mine nu este justificată. Trebuie să ne hotărâm ce vrem.

Eu l-am urmărit. Sunt nouă luni de zile, puțină lume îl cunoștea, puțina lume era interesată de el. Dacă eu sunt vinovat pentru tot procesul ăsta, înseamnă că trebuia să stau în banca mea și să nu mai caut jucători.

Nu întâmplător mi-am trimis și colegul să stea o săptămână la el. De acum, decizia e doar a lui. Concluzia mea e că decât un român care nu simte cu adevărat pentru România, mai bine cu un român mai puțin. Foarte multe telefoane au primit colegii mei din partea băieților. Au zis că vorbim să strângem rândurile, să fim uniți, și venim cu jumătăți de măsură.

Pentru mine este încă o dovadă că acest grup începe să simtă ce trebuie pentru România. Pot să spun ce au afirmat. Primele mesaje au venit după ce el a postat pe Instagram că a fost convocat la acel trial. Cât timp voi fi la națională, vor veni jucătorii care simt sută la sută și sunt pregătiți să dea totul pentru națională.

Exista riscul să îl pierdem și pe Andrei Coubiș (n.r. căpitanul de la AC Milan Primavera, în vârstă de 19 ani). Nu am lucrat cu el, este destul de tânăr. L-am urmărit, este pe o listă scurtă. La acțiunea din noiembrie am fost aproape de a-l aduce, dar avem priorități. Trebuie să avem grijă de jucătorii care formează nucleul. Nu cred că este corect să debutăm un jucător să îl agățăm. S-au mai făcut astfel de greșeli, eu nu vreau să fie așa. Nu vreau să te păcălesc, să te aduc, ca să nu mai poți să mergi în altă parte”, a declarat Edi Iordănescu, la Digisport, în decembrie 2022. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!