CE oameni RAI: Deseuri si caini morti pe strada - asa a inceput aventura in Transilvania! Imagini socante:

Autor: Sport.ro
Miercuri 15 Septembrie 2010, 11:26

Elvetienii de la Blick au fost socati cand au ajuns la Cluj. "Deseuri, cocioabe si caini morti - asa a inceput aventura lui Basel la Cluj".

Trimisii cotidianului elvetian Blick la Cluj pentru meciul CFR Cluj - FC Basel, jurnalistul Von Heiko Ostendorp si fotograful Toto Marti, descriu orasul ca fiind unul al contrastelor, cu zone in care saracia este comparabila cu cea din unele suburbii ale oraselor din Africa de Sud.

"Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cat cazile de baie. Soferul trebuie sa fie mereu atent, sa nu rupa masina. Pe mijlocul strazii plina de gauri, un om merge alaturi de o vaca. Putin mai incolo, se vand alimente langa covoare. Bine ati venit la Cluj, al patrulea oras al Romaniei ca marime, aflat exact la jumatatea drumului dintre Budapesta si Bucuresti, locul in care FC Basel isi incepe a treia aventura in Liga Campionilor"

Saracie mare in "Mexico City"

"In centru exista locuri frumoase; pe parcursul anului studentesc traiesc aici aproximativ 100.000 de studenti. Dar cu cat te indepartezi mai mult de centrul orasului, cu atat mai mare e saracia. In fata unui bloc saracacios, poti vedea un caine care zace mort pe strada si un morman de gunoi. Cativa copii se joaca, alergand dupa fluturi printre niste deseuri de automobile parasite. Doua fete tinere curata un covor pe care doresc sa il vanda. Sau probabil pe care sunt nevoite sa il vanda. Mexico City este poreclit cartierul in care aproape nimeni nu are un loc de munca. Oamenii traiesc aici pe strada sau in constructii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca in Africa de Sud. Apa curenta si sursele de energie electrica sunt lux".

Orasul contrastelor

"Cine are un loc de munca aici lucreaza mai ales in industria de cai ferate si in cea de automobile. Dar Cluj este un oras al contrastelor. Prapastia dintre bogati si saraci este mare. In timp ce, in Piata Sfatului, dependentii de droguri, alcoolicii si copiii somerilor lupta zilnic impotriva foamei si setei, pentru CFR Cluj banii nu conteaza. Proprietarul clubului se numeste Arpad Paszkany si este un antreprenor de succes. In ultimii ani, el a investit peste 100 de milioane de franci elvetieni in clubul de fotbal. Este fan Ferrari si Iron Maiden, iar dupa ce a castigat, anul acesta, tripla campionat-Cupa-Supercupa, vrea sa faca furori si in Europa. Dar oamenilor din Piata Sfatului putin le pasa. Oricum, ei nu si-ar permite sa-si cumpere un bilet la meci, care costa intre 7 si 75 de franci".

Nu este pentru prima data cand cotidianul elvetian scoate in evidenta aspectele negative din Romania. In 2004, cu ocazia meciului de Cupa Davis dintre Romania si Elvetia, Blick a facut, sub titlul "Soc cultural pentru Roger Federer", o paralela intre Bucuresti si Melbourne.

"Sase la suta dintre copii sunt subalimentati, 2000 de tineri nu au adapost, 369 de romani dintr-o mie poseda un televizor, iar telefoanele mobile sint la fel de rare ca o masina curata", scrie Blick.

Decretul privind desemnarea lui Florin Cîţu ca premier, publicat în Monitorul Oficial
BRAT