Miracolul Steaua 21. Bazat pe fapte reale | 5 lucuri fantastice si 5 greseli majore pe care le-a facut Steaua in ultimul an:

Steaua Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Februarie 2014, 08:00
Data actualizarii: Vineri 21 Februarie 2014, 14:52

21 februarie 2013 este ziua in care milioane de stelisti au strigat CA-LI-FI-CA-RE dupa o noapte nebuna pe National Arena. De patru ori castigatoare a trofeului Champions League, Ajax a plecat invinsa de la Bucuresti.

2013 a fost un an plin de evenimente la Steaua. Primul titlu dupa 7 ani de seceta, Supercupa in vitrina stadionul Ghencea, metode de antrenament inovatoare, importate de Reghecampf din Germania, o seara de vis pe national arena la returul cu Ajax, dar si arestarea patronului, emotiile de la judecata UEFA si transferurile mai putin inspirate din ultimele luni.

Fara Gigi Becali, Steaua a continuat sa faca performanta, dar a ratat un moment important in vara, cand, dupa cea mai profitabila campanie de transferuri din toate timpurile, conducerea a refuzat sa reinvesteasca profitul, acesta fiind unul din motivele de nemultumire care au indepartat suporterii de echipa.

In urma raman trofeele, iar Laurentiu Reghecampf are un mare merit pentru revolutia pe care a reusit-o la Steaua intr-un timp record.

Iata mai jos o analiza a lucrurilor bune si a greselilor majore pe care le-a facut Steaua in ultimul an:

(+) PERFORMANTA - Reghe i-a adus Stelei primul titlu dupa o pauza de 7 ani, iar sub comanda lui, Steaua s-a transformat de la o echipa de locurile 5-6, tinuta in viata de patron prin discursuri exagerate in media, la o super putere care a spulberat tot in Liga I sezonul trecut. La asta s-au adaugat o calificare in optimile Europa League in fata lui Ajax, victoria de vis de pe National Arena in fata reginei Europei, Chelsea Londra, dar si, bineinteles, calificarea in grupele Champions League dupa o pauza de 5 ani.

(+) METODE UNICE DE PREGATIRE - In momentul in care a batut palma cu Gigi Becali, in vara lui 2012, Laurentiu Reghecampf a pus o conditie - ca Steaua sa-l angajeze, cu salariu de jucator titular, pe preparatorul fizic Thomas Neubert. Patronul Stelei a acceptat fara sa stea pe ganduri, iar pariul lui Reghe s-a dovedit unul castigator. Sub comanda lui Reghe si Thomas Neubert, jucatorii Stelei s-au transformat in adevarati gladiatori, iar forta fizica a echipei a contat decisiv in lupta la titlu din sezonul trecut. Pentru prima data in fotbalul romanesc, a aparut 'TRX-ul', ridicat la rang de 'institutie' de oficialii Stelei :)

(-) STEAUA A CONTINUAT SA IGNORE ACADEMIA DE FOTBAL - si doar regulile stricte impuse de UEFA pentru eligibilitatea participarii in Liga Campionilor a facut ca lumea sa afle din nou ca Steaua mai are si juniori. Pentru UEFA Youth League, Steaua a trebuit sa apeleze la o scoala de fotbal adevarata - Academia Gheorghe Hagi - pentru a-si completa lotul de juniori. Steaua nu a facut investitii in centrul de juniori, chiar daca a avut un buget urias la dispozitie in 2013.

(+) DISCIPLINA - pe care a tot cerut-o Gigi Becali la lotul Stelei in ultimii ani a fost impusa de Laurentiu Reghecampf in ultimul an si jumatate. Cu cateva exeptii 'clasice' din partea lui Nikolic, plus incidentul cu Iancu de la nationala, jucatorii Stelei n-au avut aparitii negative in fata suporterilor. Reghe a reusit sa creeze un climat ideal pentru performanta la Steaua.

(-) GRESELI ADMINISTRATIVE - n-au fost o 'inovatie' a noii conduceri din Ghencea, ci continuarea erorilor din era Becali. Cu un departament de marketing desfiintat de patronul Stelei, drepturile de marca au fost cedate unor lideri de galerie, care se folosesc de insemnele clubului pentru afaceri personale. Totul, bineinteles, cu acordul conducerii Stelei. Un pret platit pentru linistea in peluze. In plus, conducerea Stelei a ignorat in continuare stadionul Ghencea. Scaune vechi, conditii proaste pentru suporteri, dar si pentru jucatori, care n-au putut beneficia de o instalatie de incalzire a gazonului functionala la ultimele meciuri din 2013.

(-) NU A REINVESTIT PROFITUL URIAS - In 2013, Steaua a obtinut venituri de aproximativ 35 de milioane de euro, rezultate din cea mai bogata campanie de transferuri din toate timpurile, plus participarea in grupele Champions League. Din inchisoare, patronul Stelei a decis ca banii sa ramana in conturi. Steaua a ratat un moment important de a trece la 'nivelul urmator'. Fanii s-au asteptat la o campanie de achizitii spectaculoasa in vara, pentru performante reale in grupele Ligii Campionilor. Steaua i-a transferat pe Neagu si Varela...

(-) SI-A PIERDUT 'COLOANA VERTEBRALA' - Steaua si-a vandut intr-un an tot axul central - Rusescu, Bourceanu, Chiriches, dar si Tatarusanu, care a semnat deja cu Fiorentina si va ajunge in Serie A la finalul acestui sezon. Steaua nu a gasit solutii de inlocuire, decat provizorii. A schimbat sistemul dupa plecarea lui Bourceanu, l-a imprumutat pe Piovaccari dupa plecarea lui Rusescu si l-a adus pe anonimul Bogatinov ca solutie de rezerva pentru Tatarusanu.

(+) CEL MAI MARE TRANSFER DIN ISTORIA FOTBALULUI ROMANESC
- Steaua a reusit sa-i creasca fantastic de mult cota lui Vlad Chiriches in era Reghecampf si si-a vandut in vara la Tottenham pentru 9 milioane de euro. Chiriches a devenit astfel cel mai scump transfer din istoria Ligii I, depasindu-i la pas pe Mirel Radoi (6 mil), Sapunaru (6 mil), Radu Stefan (5,4 mil) sau Bogdan Stancu (5 mil).

(-) RELATIA CU SUPORTERII A AVUT DE SUFERIT. Practic, acesta este marele paradox pe care l-a trait Steaua in ultimele luni. In toamna, Steaua a jucat in Liga Campionilor, a dominat autoritar Liga I, a avut bani in conturi si perspective excelente, dar s-a chinuit sa umple la jumatate National Arena la meciurile de Liga cu Chelsea, Basel si Schalke. De vina este lipsa de comunicare in mass media (singurul canal 'oficial' fiind pagina personala de Facebook a managerului), biletele scumpe la meciurile din Liga, dar si creearea unor asteptari nerealiste in fata suporterilor.

(+) NATIONALA, PE SCHELETUL CU MUSCHI AL STELEI - Reghe a reusit performanta ca, in perioada mandatului sau, 'Romania, Steaua...' sa nu mai fie doar un cantec din galerie. La meciurile din preliminariile pentru Brazilia, Victor Piturca a facut echipa nationala pe scheletul Stelei. Pentru prima data dupa 1990, o echipa din Liga I si-a trimis aproape toti jucatorii la nationala. Apogeul a fost atins la dubla cu Ungaria si Olanda, din primavara, cand nu mai putin de 9 stelisti au fost chemati de Piturca in lotul national.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!