DNA a inceput urmarirea penala in dosarul finantarii Petrolului

DNA a inceput urmarirea penala in dosarul finantarii Petrolului

►Drumul spre Torino incepe joi, ora 20:00, Dnepr – Tottenham in direct Sport.ro si Voyo.ro!

DNA Ploiesti a inceput urmarirea penala in rem pentru abuz in serviciu in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu trei milioane de euro de la bugetul local, iar miercuri continua audierile consilierilor locali care au participat la sedintele in care s-a aprobat alocarea banilor.

Potrivit sefului DNA Ploiesti, procurorul Lucian Onea, inceperea urmaririi penale in rem in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti s-a facut in baza noului Cod de Pocedura Penala, care prevede ca dupa orice sesizare primita incepe urmarirea penala in rem.

"in orice dosar, dupa ce primesti o plangere sau o sesizare incepi (urmarirea penala - n.r.) in rem ca sa poti sa faci cercetarile", a afirmat seful DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti.

Cercetarile in dosarul finantarii echipei Petrolul Ploiesti se fac pentru abuz in serviciu.

Miercuri, la DNA Ploiesti sunt audiati, pentru a doua oara, mai multi consilieri locali ploiesteni, care au participat la sedintele in care s-au aprobat hotararile de consiliu in baza carora echipa Petrolul Ploiesti sa primeasca premii in valoare de trei milioane de euro de la bugetul local.

Printre cei chemati la audieri miercuri se numara si unul dintre viceprimarii municipiului, Raul Petrescu.

Marti, celalalt viceprimar, Iulian Teodorescu, a fost audiat de procurori, alaturi de alti consilieri locali.

Consilierii locali si cei doi viceprimari au fost audiati si luna trecuta, ei avand calitatea de martori in acest dosar. La sfarsitul lunii trecute a fost audiat in acelasi dosar si primarul Ploiestiului, Iulian Badescu.

Consiliul Local Ploiesti a aprobat, prin votul consilierilor, doua hotarari care reglementeaza colaborarea dintre autoritațile locale si o organizatie neguvernamentala prin care echipei de fotbal Petrolul Ploiesti i se acorda premii in valoare de trei milioane de euro din bugetul local.

Astfel, DNA face verificari privind modul in care au fost adoptate Hotararea Consiliului Local (HCL) nr. 466, din decembrie 2012, privind "cooperarea municipiului Ploiesti cu Asociația comunitara Lupii Galbeni 2012 in vederea finanțarii si realizarii in comun a unor acțiuni, servicii si proiecte de interes public local, avand ca obiectiv principal susținerea si promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti" si HCL 219 din iunie 2013, prin care se aproba regulamentul de punere in aplicare a contractului de cooperare dintre autoritațile locale si Asociația "Lupii galbeni". Procurorii fac aceste verificari dupa ce fosta directoare economica din cadrul Primariei Ploiesti Nicoleta Craciunoiu ar fi sesizat DNA cu privire la faptul ca cele doua hotarari ale Consiliului Local nu au viza directorului economic din aparatul executiv al Primariei, declarau corespondentului MEDIAFAX surse din administrația locala.

Reprezentanți ai Consiliului Local Ploiesti susțineau ca nu este nevoie de acea viza, intrucat Compartimentul economic al aparatului executiv din Primarie trebuie sa acorde viza numai hotararilor privind bugetul local, iar cele doua HCL nu sunt hotarari referitoare la buget.

Totodata, unii dintre consilieri o acuza pe fosta directoare Nicoleta Craciunoiu ca a omis sa declare la DNA ca sumele alocate de la bugetul local pentru premierea echipei Petrolul se regasesc in doua hotarari ale Consiliului Local Ploiesti privind bugetul municipiului, hotarari care prevad alocarea de bani echipei Petrolul si care sunt vizate chiar de catre cea care fi reclamanta in dosarul de la DNA. Astfel, este vorba despre HCL 142 din 8 aprilie 2013, hotarare prin care se aproba bugetul local al municipiului Ploiesti pe anul 2013 si in care la capitolul "Cultura, recreere si religie" se alocau 8 milioane de lei de la bugetul local pentru "cheltuieli cu asociatul FC Petrolul" si HCL 186 din 30 mai 2013, privind rectificarea bugetului municipiului Ploiesti, hotarare in care, la acelasi capitol, se menține alocarea sumei de 8 milioane de lei pentru "Asociația Lupii Galbeni 2012 - susținerea si promovarea echipei de fotbal Petrolul Ploiesti", ambele hotarari fiind semnate de directoarea economica Nicoleta Craciunoiu, aflata in funcție in acel moment.

DNA a ridicat in doua randuri documente de la sediul Primariei Ploiesti, printre acte numarandu-se si cele prin care a fost desfacut contractul de munca al directoarei economice Nicoleta Craciunoiu, ca urmare a unei decizii a comisiei de disciplina din Primaria Ploiesti.

Prin HCL nr. 466, autoritațile locale isi asuma obligația de a asigura sume in cuantum de milioane de euro, in funcție de rezultatele echipei de fotbal, banii urmand a fi asigurați de la bugetul local si achitați jucatorilor echipei si staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizari. Conform contractului care face parte din hotararea adoptata de Consiliul Local Ploiesti si care este valabil pe o perioada de cinci ani competiționali incepand cu sezonul competițional 2012 – 2013, echipa de fotbal ploiesteana primeste un milion de euro de la bugetul local in cazul in care se claseaza pe unul din locurile 10 – 6 in Campionatul Național de Fotbal – Liga I, iar suma creste la doua milioane de euro in cazul in care echipa se claseaza pe unul din locurile 1 – 5 in Liga I. Acelasi contract prevede si acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local in cazul castigarii Cupei Romaniei de catre echipa ploiesteana, trofeu pe care echipa l-a castigat.

Prin acelasi contract, echipa de fotbal se obliga sa utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizarilor cuvenite jucatorilor si staff-ului.

Din cele trei milioane de euro Asociația "Lupii Galbeni" a primit pana acum, in transe, aproximativ 1,7 milioane de euro.

Potrivit primarului Iulian Badescu hotararea Consiliului Local Ploiesti prin care se aloca aceste sume Asociației "Lupii Galbeni" nu a fost atacata de catre prefect, avand viza de legalitate, insa Nicoleta Craciunoiu a refuzat sa semneze documentele, desi acest lucru era in fisa postului sau. Craciunoiu a fost suspendata din funcție si in mandatul fostului primar, pentru aceleasi motive.

Luna aceasta, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Ploiesti, mai multi consilieri, majoritatea de la PNL, au propus un proiect de hotarare care prevedea suspendarea asocierii dintre auroritatile locale si Asociatia "Lupii Galbeni" ca urmare a anchetei DNA, insa acest proiect nu a fost votat din lipsa de cvorum, dupa ce mai multi alesi locali au parasit sala de sedinte.

VIDEO PROTVPLUS.RO

„Aerul era irespirabil, am crezut că murim cu uşile închise”. Mărturia unei românce din Atena, devastată de incendii
BRAT
Modifică setările cookies