Dinamo, primul club romanesc detinut de straini? Cum a fost Steaua la un pas sa fie vanduta pe 21.000.000$:

Dinamo, primul club romanesc detinut de straini? Cum a fost Steaua la un pas sa fie vanduta pe 21.000.000$:

►Je m’apelle CALIFICARE! Azi de la 17:00, Piti spune tot - LIVE in studio la Sport.ro! Ne duce la EURO?

Ionut Negoita a demarat negocierile pentru vanzarea unui pachet important de actiuni, iar Dinamo poate deveni primul club din fotbalul romanesc controlat de investitori straini.

Patronul din Stefan cel Mare a declarat aseara ca situatia clubului este in continuare foarte delicata si asteapta la negocieri un grup de investitori arabi. Pretul pe care Negoita ar fi dispus sa-l accepte pentru cedarea pachetului majoritar: 15 milioane de euro.

"Eu caut solutii, suntem un club mare, cu pretentii. Eu am facut si fac tot ce pot! Situatia este grava si inca sunt probleme serioase de rezolvat. Am nevoie de un partener serios, vom vedea, eu sper sa gasesc o solutie. Sper sa nu ajungem la insolventa, caut solutii, imi doresc sa nu fie cazul", a spus Negoita la DigiSport.

Steaua, LA UN PAS SA FIE VANDUTA

In 1997, Steaua a fost foarte aproape sa ajunga pe mana strainilor. ENIC, un fond de investitii scotian focusat pe dezvoltarea in Europa de Est, a negociat preluarea clubului Steaua pentru suma de 21 de milioane de dolari.

Steaua trecea printr-o perioada favorabila si era vazuta la acea vreme drept o adevarata mina de aur. Ilie Dumitrescu stabilise un record in fobalul romanesc, dupa vanzarea sa la Tottenham pe 4,1 milioane de dolari. Panduru plecase la Benfica, Vladoiu in Bundesliga la Koln, Filipescu la Galatasaray, asa ca scotienii erau convinsi ca Steaua este un fel de 'Ajax al Estului'.

S-au purtat mai multe discutii intre investitorii scotieni, care mai detineau pachete importante de actiuni la AEK Atena, Lokomotiv Moscova si Slavia Praga, si generalii de la Steaua, fara sa se ajunga insa la niciun acord.

Fondul de investitii a fost desfiintat apoi, la scurt timp dupa ce scotienii au incercat preluarea clubului Glasgow Rangers. ENIC Group, entitate separata fata de fondul de investitii care a incercat preluarea Stelei, detine in prezent pachetul majoritar al clubului Tottenham.

ROMANIA, ATRACTIE PENTRU ARABI

In randul oamenilor de afaceri arabi, Romania este vazuta ca o poarta de intrare in Europa. Fondurile de investitii arabe dispun de multi bani lichizi, iar Romania este o tara care incurajeaza si ofera securitate investiilor straine, prin faptul ca este tara membra NATO si UE.

In plus, Romania este una dintre tarile care au intretinut relatii economice cu lumea araba, cand tarile de aici nu erau la fel de populare in randul europenilor, asa ca numele Romaniei este bine cunoscut in randul oamenilor de afaceri arabi.

Mai mult, Romania este o tara in care audienta meciurilor din Liga I este coplesitoare, mai mult de 70% dintre romani fiind interesati de fenomenul fotbal, iar Dinamo are cateva particularitati importante:

TRADITIA: Dinamo este al doilea club din Liga I ca numar de trofee

ISTORIA: primul club romanesc care a ajuns in semifinalele Cupei Campionilor Europeni

POZITIA CENTRALA intr-o capitala europeana si posibilitatea de a dezvolta un complex imobiliar de succes in Stefan cel Mare

"Am discutat cu Ion Tiriac si mi-a transmis ca nu este dispus sa investeasca in fotbal. Acum suntem in discutii cu doi investitori, ambii straini" - Ionut Negoita;

VIDEO PROTVPLUS.RO

Sediul agenției de presă Associated Press şi al postului Al Jazeera din Gaza, distruse de o rachetă
BRAT
Modifică setările cookies