George Copos, ELIBERAT conditionat azi! Primul detinut din Dosarul Transferurilor care scapa de inchisoare

George Copos Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 07 Aprilie 2015, 15:50
Data actualizarii: Marti 07 Aprilie 2015, 17:05

George Copos a mers azi in fata judecatorilor. 

George Copos va fi eliberat conditionat, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare, decizia luata de Tribunalul Bucuresti fiind definitiva, astfel ca fostul patron al Rapidului va pleca azi din penitenciar.

Tribunalul Bucuresti a admis astfel contestatia lui George Copos in cazul deciziei Judecatoriei Sectorului 5 prin care a fost respinsa propunerea de eliberare conditionata. Instanta Tribunalului Bucuresti a dispus ca George Copos sa fie pus de indata in libertate.

Dupa ce decizia instantei va fi comunicata Penitenciarului Rahova, George Copos va putea parasi unitatea de detentie.

Judecatoria Sectorului 5 a respins, in 25 februarie, propunerea de eliberare conditionata a lui George Copos, trimisa instantei dupa ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit ca acesta intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate, intrucat a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 arata, in motivarea deciziei, ca George Copos a scris cinci lucrari stiintifice in penitenciar, dar nu a dovedit ca s-a straduit sa se indrepte si nici nu a demonstrat ca a facut eforturi reale pentru reinsertie sociala.

"Atat aparatorii condamnatului cat si condamnatul au sustinut ca dorinta care l-a animat pe acesta din urma de a scrie lucrarile stiintifice a fost de a castiga zile de munca, care sa fie considerate ca executate si astfel sa fie mai repede liberat conditionat. Aceasta constituie o dorinta fireasca, insa, in raport de scopul pedepsei, dovedeste ca petentul-condamnat nu a intentionat sa-si formeze, in esenta, o conduita corecta fata de ordinea de drept si sa depuna eforturi reale pentru reinsertie sociala", a scris judecatorul in motivare.

Potrivit instantei, faptul ca a respectat Regulamentul de ordine interioara al penitenciarului nu inseamna ca George Copos a depus eforturi temeinice de indreptare, ci arata ca a adoptat un comportament normal si obligatoriu, in caz contrar el riscand sa fie sanctionat disciplinar.

Instanta a mai aratat ca, la data la care s-a stabilit ca George Copos intruneste conditiile pentru a fi eliberat conditionat, acesta executase 322 de zile de inchisoare. Din pedeapsa i-au mai fost scazute zilele primite pentru ca a scris lucrari stiintifice in timp ce era incarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

"Tinand cont ca a executat efectiv doar 322 de zile inchisoare, ca se afla in executarea pedepsei rezultante de patru ani inchisoare in care au fost contopite trei pedepse pentru savarsirea unor fapte penale cu consecinte grave asupra bugetului statului, consecinte care se rasfrang si asupra calitatii vietii fiecarui cetatean, instanta apreciaza ca reeducarea condamnatului prin insusirea unui comportament care sa implice respect fata de ordinea de drept nu a fost realizata la acest moment procesual", a mai aratat judecatorul in motivare.

George Copos are de executat patru ani de inchisoare, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis sa nu fie aplicat un spor de pedeapsa, in urma contopirii condamnarilor primite in dosarele "Loteria I" si cel privind transferurile de jucatori.

In 25 august 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul "Loteria I". in momentul in care a primit aceasta pedeapsa, Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie 2014, George Copos a fost gasit vinovat de implicarea in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos mai are un dosar, cunoscut ca "Loteria II", in care este judecat pentru manipularea pietei de capital, spalare de bani, fals in inscrisuri si folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera. Cauza se afla in judecare la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 10 aprilie.

UPDATE! Judecatorii i-au aprobat cererea de eliberare conditionata lui George Copos, anunta StirileProTV.ro. Decizia este definitiva, iar fostul patron al Rapidului va parasi in scurt timp penitenciarul! 

Copos fusese condamnat la 3 ani si 8 luni in Dosarul Transferurilor.

Citeste aici mai multe detalii


Fostul patron al Rapidului poate fi primul inculpat din Dosarul Transferurilor care scapa de inchisoare! Copos a mers azi in fata judecatorilor, care vor decide daca ii vor acorda eliberarea conditionata proprietarului imperiului "Ana".

Comisia de la Penitenciarul Rahova i-a aprobat cererea de eliberare conditionata lui Copos in ianuarie 2015, dar Judecatoria Sectorului 5 a respins cererea omului de afaceri.

Copos a depus contestatie, iar Tribunalul Bucuresti va da azi verdictul final.

George Copos a facut deja 200 de zile de detentie, timp in care a scris 5 carti, a muncit in atelierul de tamplarie si a achitat prejudiciul pentru care a fost inchis. Copos a scris patru carti despre turism si una despre istorie. 

"Am avut atitudine ireprosabila in inchisoare. Am cerut sa lucrez neplatit la Rahova si la Jilava, am scris lucrari stiintifice pe teme care nu au fost abordate de specialisti si care au fost apreciate de profesori", a spus Copos in fata judecatorilor, potrivit Gazetei Sporturilor.

"Am dovedit indreptarea mea prin plata daunelor civile, am facut-o imediat dupa condamnare, sunt poate printre putinii condamnati. Mi-am dus cu demnitate pedeapsa", a mai spus fostul actionar giulestean.

Copos e condamnat si in Dosarul Loteria I. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!