Cinci lucruri pe care le-am aflat dupa Steaua-NEC 1-0. Cine a impresionat si cine l-a dezamagit pe Reghe. Marea problema a Stelei

Steaua Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 07 Iulie 2016, 09:00
Data actualizarii: Joi 07 Iulie 2016, 12:39

Dupa o victorie clara cu amatorii sloveni de la Turnisce, scor 7-0, si un egal cu Dinamo Zagreb, 0-0, Steaua a continuat miercuri seara seria amicalelor din aceasta vara cu un succes cu 1-0 in fata lui NEC Nijmegen

Dupa o victorie clara cu amatorii sloveni de la Turnisce, scor 7-0, si un egal cu Dinamo Zagreb, 0-0, Steaua a continuat miercuri seara seria amicalelor din aceasta vara cu un succes cu 1-0 in fata lui NEC Nijmegen, ocupanta locului 8 in sezonul precedent al primei ligi olandeze. A fost o partida in care Steaua a parut o echipa cu doua fete, de fapt, a fost o echipa total schimbata in partea secunda si in care a aratat atat momente bune, insa si probleme care ar putea fi exploatate de adversarii din preliminariile pentru calificarea in grupele Ligii Campionilor. 

Steaua – NEC Nijmegen 1-0 (Tudorie 78) 

Steaua: 
Cojocaru (Nita 46) –Tamas, Tosca, Momcilovic (Dan Popescu 46) - Enache (Simion 70), Pintilii (Bourceanu 46), Aganovic (Muniru 46), Stanciu (Achim 46), Chipciu (Ad. Popa 46) – Hamroun (Ov. Popescu 46), Golubovic (Tudorie 46) 

Experiment nereusit: Reghe a schimbat repede

Sa incepem cu lucrurile pozitive. O victorie e o victorie, chiar daca a venit in minutul 78 si in fata unui adversar modest care, spre exemplu, nu se ridica la nivelul lui Ajax Amsterdam, una dintre cele cinci potentiale adversare ale Stelei din turul III preliminar. Mai ales ca meciul nu a fost decat unul amical, scopul lui Reghecampf fiind clar de a rula intreg lotul si a verifica mai multe sisteme de joc. Steaua a inceput cu NEC intr-un modul 3-5-2, transformat in 5-3-2 pe faza ofensiva, insa a renuntat extrem de repede, dupa doar sapte minute, din cauza lipsei familiaritatii jucatorilor in acest modul si a greselilor de pozitionare. 

Linia de mijloc a parut total dezorganizata, permitand aparitia unor spatii majore intre linii, in timp ce Enache si Chipciu, cu precadere, insa, primul, negasindu-si locul pe faza defensiva. Din acest motiv, Reghecampf a schimbat intr-un 4-1-4-1, cu Stanciu si Aganovic in fata lui Pintilii, dupa doar sapte minute de joc! Chiar daca Steaua nu si-a creat prea multe ocazii, organizarea a fost mai buna, iar NEC a avut mai putine spatii pe care sa mizeze pentru a-si crea ocazii de joc. 

Golubovic, omul-deviere

Un alt plus pare a fi, cu siguranta, Bojan Golubovic. Veteranul bosniac, sosit de la CSMS Iasi in aceasta vara, s-a integrat bine in echipa Stelei si pare a fi atacantul suficient de puternic si inteligent care sa creeze spatii in jumatatea adversa, spatii care pot fi folosite de Chipciu, Popa, Stanciu sau Hamroun. 

Golubovic sta bine pe picioare, are forta, si a creat principalele faze de poarta ale Stelei din prima repriza, cu devieri care i-au lasat pe coechiperi in pozitii bune. Problemele vin in momentul in care „aripile” sunt obligate sa intre in centru si nu au solutii de a pasa, tranzitia ofensiva nefiind facuta, inca, in bloc de vicecampioana Romaniei. E clar, insa, ca Golubovic are nevoie de o dublura pe post, pe langa Tudorie, Steaua fiind implicata in patru competitii in acest sezon. 

"Familia" Popescu, un plus in repriza secunda

Daca Stanciu, Chipciu sau Pintilii au parut putin obositi si nu au avut mari realizari, mijlocasul dreapta irosind chiar doua sanse bune, Steaua a aratat mult mai bine in repriza secunda, cand „greii” le-au facut locul jucatorilor cotati cu sansa a doua. Steaua a trecut intr-un modul 4-3-3, cu Ovidiu Popescu extrema stanga si Tudorie atacant in fata unui trident cu Bourceanu „pivot”, sustinut de interii Achim si Muniru. 

Ocazia ratata de Muniru – din sase metri cu poarta goala – a prevestit golul lui Tudorie, venit din nou din banda stanga, acolo unde cei doi Popescu veniti de la Timisoara au reusit un meci foarte bun. 

Gafe dupa gafe in aparare

Una dintre marile probleme ale Stelei in acest moment pare sa fie defensiva. Tamas s-a transformat in liderul apararii, dand „ordine” aproape la fiecare faza si certandu-l pe Gabi Enache pentru erorile sale. Cuplul „Tamas-Tosca”, destul de plauzibil pentru acest sezon, avand in vedere potentialul major de plecare al lui Fernando Varela, nefolosit la amicalul cu NEC, are minusurile sale. Principala problema a fost marcajul la fazele fixe. 

De doua ori, la doua cornere, fundasul central Hoogveld a aparut in centrul careului stelist si a reluat nestingherit, o data in bratele lui Cojocaru, alta data peste poarta. Apropo de Cojocaru, goalkeeperul stelist inca are carente majore in gandirea fazelor de joc, el pierzand un balon in propriul careu mic, dorind sa-l dribleze pe Mihai Roman. Doar norocul a facut ca Roman sa iasa mult prea in lateral si sa isi piarda cumpatul, centrand mult in spate.

Enache, depasit faza de faza

O alta problema identificata in aceste prime meciuri de pregatire e postul de fundas dreapta. Papp si Rapa nu mai fac parte din lotul Stelei, care a ramas acum cu varianta Enache si, la nevoie, Tamas. Ori Enache a fost depasit total in cele 70 de minute jucate contra lui NEC Nijmegen, fie in modul 3-5-2, 4-2-3-1 sau 4-1-4-1, ba chiar si in 4-3-3. Trei din cele mai mari patru ocazii venite in „open play” au venit din banda stanga a lui NEC, unde Enache a fost depasit prea usor. Oricine vede inregistrarea meciului isi da seama ca Steaua are probleme in banda dreapta, iar adversarii potentiali din turul III de calificare pentru Champions League abia asteapta o slabiciune. Altfel, Simion, jucatorul intrat in locul lui Enache in minutul 70, a demonstrat o combativitate si dorinta iesita din comun, putand fi o solutie de viitor pentru Steaua.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!