2018, anul "cainelui" dat de pamant. Pierderea play-off-ului e cea mai mica problema a lui Dinamo

Dinamo Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 19 Februarie 2018, 16:12
Data actualizarii: Luni 19 Februarie 2018, 16:14

Anul 2018 este poate deveni cel in care Dinamo se transforma intr-un club al extremelor: o organizatie sportiva mediocra, pentru care lipsa perspectivelor devine o obisnuinta, dar cu cea mai frumoasa galerie din tara.

Gabriel Chirea
[email protected]

Dupa acest sezon, chiar daca se reuseste calificarea in extremis in play-off, este greu de crezut ca finantatorul si conducatorii clubului le mai pot explica fanilor dinamovisti ca au pretentii anuale la trofee, ca au un proiect viabil si ca pe Dinamo o asteapta vremuri mai bune in viitorul apropiat. Dinamo nu a mai castigat titlul in Liga 1 din 2007, ultima Cupa a Romaniei a ajuns in vitrina clubului in 2012, in acelasi an fiind adjudecata si Supercupa Romaniei. Singurul trofeu al ultimilor ani este o Cupa a Ligii, competitie desfiintata intre timp, castigata in vara anului trecut, dupa o finala in care adversara, ACS Poli Timisoara, si-a odihnit mare parte dintre titulari pentru un meci de campionat, fiind angrenata in lupta pentru evitarea retrogradarii. "Seceta" de trofee incepe sa devina regula ultimilor ani si nu exceptia, dar si un simptom al modului in care a fost condus clubul.

Lipsa trofeelor si a finantelor poate fi ultima grija pentru suporterii dinamovisti, in absenta unei directii clare in care sa se indrepte clubul. De cand a fost preluata de Ionut Negoita, in martie 2013, Dinamo a avut 10 antrenori, iar, in cazul in care va rata accesul in play-off, Miriuta se poate astepta sa fie si el demis, prelungind instabilitatea la nivelul bancii tehnice. Situatia juridica a clubului e incerta, la fel ca si constructia noului stadion din Stefan cel Mare. Un mister este reprezentat si de strategia clubului si de politica de scouting (da, Dinamo este una dintre putinele echipe din Liga 1 care are departament de scouting). Dinamo are una dintre primele trei academii de juniori din Romania, dar aceasta nu produce jucatori pentru echipa de seniori decat sporadic, in timp ce clubul cumpara pe banda rulanta straini accidentati sau de mana a treia. In plus, clubul se reechilibreaza financiar de vreo patru sezoane, de a ajuns sa nu mai aiba bani sa faca transferuri sau sa inchirieze Arena Nationala.  

Toate astea, in timp ce patronul lui Dinamo a facut o declaratie stupefianta intr-un interviu de dinaintea derby-ului cu FCSB, spunand ca "bugetul de functionare al clubului Dinamo, anul trecut, a fost de 7 milioane de euro"! O declaratie care se bate cap in cap cu cea a presedintelui Alexandru David, care explica in aceasta iarna ca "bugetul de transferuri este zero. Nu avem, de fapt. Daca jucatorii pe care ii dorim sunt deschisi si vor sa vina, sper sa gasim variante convenabile". E totusi neclar de ce, daca Dinamo are un buget anual de 7 milioane de euro, suportat in mare parte de patron, clubul si-a vandut pe sume modice ultimii trei capitani - Paul Anton (Anji / 500.000€), Steliano Filip (Hajduk Split / 400.000€) si Ionut Nedelcearu (Ufa / 600.000€). De asemenea, e o enigma de ce au fost vanduti la prima strigare mai multi fotbalisti din echipa din sezonul trecut, precum Dorin Rotariu (FC Brugge / 1.000.000€), Harlem Gnohere (FCSB / 250.000€), Valentin Lazar (Al Sailiya / 250.000€) sau Valentin Costache (CFR Cluj / 700.000€). Unde se duc banii, daca majoritatea salariilor se invart in jurul sumei de 5.000 de euro si cele mai mari abia ating 10.000 de euro pe luna? De ce nu se mai fac transferuri pe bani din 2014 incoace si de ce sunt cautati doar jucatori liberi de contract? E o discrepanta majora intre bugetul anuntat si cheltuielile efective ale clubului...

Singurul lucru care mai merge bine la Dinamo este galeria, cea mai mare, mai bine organizata si mai spectaculoasa din Romania, in conditiile in care cea a Stelei si cea a Rapidului s-au faramitat intre mai multe echipe si nu se mai pot prezentat ca un tot unitar. Dar, daca nu apar schimbari spectaculoase din punct de vedere financiar, organizatoric sau sportiv, Dinamo va incepe sezonul urmator ca o echipa cu un lot de mijlocul clasamentului, fara pretentii justificate la trofee, cu un proiect incert, care asteapta meciurile cu echipa lui Gigi Becali ca sa isi descarce nervii. Un club si o echipa mult inferioare numarului si prestatiei suporterilor care o sustin. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!