FOTO | Cum s-a încheiat evoluția neozeelandezei Laurel Hubbard, prima sportivă transgender de la Jocurile Olimpice

laurel hubbard haltere jo transgender jocurile olimpice Jocurile Olimpice FOTO | Cum s-a încheiat evoluția neozeelandezei Laurel Hubbard, prima sportivă transgender de la Jocurile Olimpice
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 02 August 2021, 18:01
Data actualizarii: Luni 02 August 2021, 18:23

Jocurile Olimpice / Haltere

Halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a scris istorie luni la Tokyo, devenind prima sportivă transgender care participă la Jocurile Olimpice, însă nu a reuşit să ridice nicio bară la categoria +87 kg.

Hubbard, zâmbind dar şi vizibil emoţionată din cauza mizei când a sosit pe platou, a început concursul cu o încercare de a ridica 120 kg, apoi a încercat de două ori să ridice 125 kg, însă a eşuat la toate cele trei tentative.

Prima sportivă transgender de la Jocurile Olimpice

Hubbard, 43 de ani, s-a născut bărbat şi a concurat în competiţii masculine de juniori înainte de a începe un proces de tranziţie pentru a deveni femeie către vârsta de 30 de ani. Hubbard este cea mai în vârstă halterofilă de la Jocurile Olimpice.

Sportiva neozeelandeză era eligibilă să concureze la Jocurile Olimpice începând cu 2015, când CIO a emis noi linii directoare care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie cu condiţia ca nivelul de testosteron să fie sub limita de 10 nanomoli pe litru cu cel puţin 12 luni înainte de prima lor competiţie.

Prezenţa sa la Tokyo a provocat o dezbatere complexă referitoare la probleme de bioetică, de drepturile omului, de ştiinţă, echitate şi identitate în sport. În opinia suporterilor lui Hubbard, calificarea sa la JO reprezintă o victorie pentru inclusivitate şi pentru drepturile persoanelor transgender. Alte voci consideră însă că ea beneficiază de un avantaj nedrept faţă de rivalele sale.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!