Scandal de dopaj in Rusia. Mai multi sportivi ar fi inhalat XENON ca sa-si imbunatateasca performantele.

Scandal de dopaj in Rusia. Mai multi sportivi ar fi inhalat XENON ca sa-si imbunatateasca performantele.

Rusii sunt loviti de un nou scandal de dopaj, dupa incheierea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Utilizarea gazului xenon pentru imbunatatirea performantei nu este interzisa si nu ar fi "nimic rau" daca sportivii rusi au inhalat acest gaz, a declarat un inalt responsabil medical rus.

Postul german de televiziune WDR sustine, intr-un reportaj difuzat luni seara, ca anumiti sportivi rusi de nivel inalt au recurs la xenon pentru imbunatatirea performantelor, incepand cu JO de la Atena din 2004 si pana la Jocurile de la Soci, unde Rusia a incheiat pe primul loc in clasamentul medaliilor (33).

Inhalarea xenonului favorizeaza producerea naturala de EPO, care contribuie la dezvoltarea globulelor rosii in sange si deci la imbunatatirea performantelor. Folosirea externa de EPO, prin injectii, asa cum a fost cazul in ciclism, este considerata a fi o practica dopanta, insa utilizarea unei alte metode pentru stimularea producerii naturale de EPO nu este interzisa.

"Xenonul nu este un gaz ilegal", a afirmat Vladimir Uiba, seful agentiei federale ruse de biomedicina (FMBA), citat miercuri de presa de la Moscova.

"Suntem pe principiul sa nu folosim produse interzise de agentia mondiala antidoping (WADA) si este posibil ca sportivii nostri sa fi inhalat xenon, dar nu este nimic rau in acest lucru. Nu este ilegal, nu este distrugator si nu provoaca efecte secundare", a mai spus Uiba.

Potrivit unui articol din The Economist, de la inceputul lunii februarie, un document elaborat de Institutul de cercetare al Ministerului rus al Apararii din 2010 a stabilit conditiile referitoare la folosirea xenonului de catre sportivi. Rusia a avut o reputatie dezastruoasa in materie de dopaj, insa in ultimii ani a luat masuri si a infiintat propria sa agentie antidoping (RUSADA).

Citeste si:Rusiaxenon

Revoluție în Ring: Biea, Bogdan Stoica, Amansio Paraschiv si ‘Tanculetul’ Iancu dau cu pumnul în direct la PRO X, vineri, 20:00!

VIDEO PROTVPLUS.RO

Inspectorul PRO: City Insurance încearcă să evite falimentul, cu zeci de mii de dosare de daună RCA neplătite. Măsurile ASF
BRAT
Modifică setările cookies