Portret NY Times cu femeia cu 11 olimpiade care a schimbat gimnastica. Martha Karoly: "Nimeni nu o poate egala pe Nadia. Nimeni!"

Cea mai titrata antrenoare a Americii vine sa traiasca 4-5 luni pe an in Romania.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 11 August 2016, 09:47
Data actualizarii: Joi 11 August 2016, 09:48

Marta Karoly pare o stinca uriasa care nu lipseste din fotografiile olimpiadei. A fost doamna de fier inainte de Margaret Thatcher, toti o cunosc pentru felul simplu si dur in care trateaza sportul gratiei, insa exista imagini cu lacrimile ei - a plins de doar doua ori la 11 olimpiade - in 1976 cind Nadia a luat primul zece din istoria olimpica si marti cind America a desfiintat competitia olimpica pe echipa - diferenta de maidan fata de Rusia si celelalte nationale.

Nu pare putin insa sa iti tii lacrimile zeci de ani intr-o competitie a emotiilor si unde se plinge de mii de ori in fiecare an nu e asa simplu. Este cea mai experimentata antrenoare deplasata de SUA la Rio si a invatat aceasta meserie acum 40 de ani in Romania.

Fetele i-au spus inainte de concurs ca vor fi cunoscute ca Final Five si imediat dupa ce a fost clar ca America va lua aur a doua oara la rind pe strategia Martei toate cele 5 micute au venit la ea sa ii multumesca intr-o imbratisare colectiva. "Lumea stie ca nu imi place tipul asta de manifestare in sala, insa acum am fost emotionata".

Martha Karoly conduce de una singura nationala SUA din 2001 cind sotul ei Bela Karoly a demisionat dupa o olimpiada a dezamagirii - Romania a cistigat titlul olimpic, SUA a venit pe 4 iar la individual compus romancele au avut toate cele 3 locuri de pe podium - prima si ultima oara.

Marele ei succes este ca a reinventat Deva in America - pregatirea lotului e semicentralizata in nordul Houstonului la ferma de aproape 1000 de hectare a familiei Karoly. "Am luptat aproape 20 de ani pentru asta, insa este cheia succesului" spune Martha in portretul emotionant facut de NY Times.

Are 73 de ani si planuieste sa vina in Romania la rude si cunoscuti in fiecare an. "Vrea sa stea in Romania 4-5 luni pe an, va gasi ea ceva sa munceasca, asa cum o stiu" spune celalalt co-inventator al perfectiunii in gimnastica, Bela Karoly. "Da, Simone Bailes va domina gimnastica si Rio dar nimeni nu o poate egala pe Nadia. Nimeni", anunta doamna de fier Martha Karoly

CITESTE SI

Modifică setările cookies