Experimentul secret al Rusiei: "Doamnelor si domnilor, va prezint MONSTRUL VALURILOR!" Ce a realizat acest rus e incredibil

Vladimir Salnikov Jocurile Olimpice ICNZ
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 15 Noiembrie 2013, 10:00
Data actualizarii: Vineri 15 Noiembrie 2013, 09:49

Istoria ne-a aratat ca nu exista oameni invincibili insa pentru o perioada, oamenii pot trai ca niste zei! Citeste despre cele mai impresionante perioade de invincibilitate!

In sporturile olimpice au existat evenimente care aveau un timp, o distanta sau o bariera de puncte ce parea impenetrabila pana in momentul in care un sportiv a reusit sa treaca peste. In gimnastica a fost Nadia cu primul 10 perfect. In ciclism echipa Germaniei a desfiintat bariera de 4 minute la JO de la Sydney din 2000, in timp ce Jayne Torville si Christopher Dean au avut onoarea de a fi primii patinatori ca un 6 perfect la Olimpiada de iarna.

In ceea ce priveste concursurile de inot, la JO au existat multe bariere ce pareau imposibile de trecut, inclusiv parcurgerea de 100m in freestyle sub 1 minut, atat la barbati, cat si la femei. Cu toate astea, bariera de 15 minute la distanta de 1500metri la barbati a parut mereu cea mai dificila. Desigur, in acest moment, nu mai pare dificil - in finala de la Beijing, numai ultimul ajuns la final nu a reusit un timp sub 15 minute. A fost nevoie insa de un inotator remarcabil din Uniunea Sovietica pentru a duce inotul pe un teritoriu necunoscut, si cand a reusit acest lucru de 2 ori la Olimpiada, au existat 8 ani si 2 boicoturi intre acele doua performante. Numele inotatorului era Vladimir Salnikov, cel care a fost primul om care a inotat in mai putin de 15 minute.

Nascut in 1960, primii pasi catre gloria la Jocurile Olimpice au fost facuti in Leningrad, oras cunoscut acum in era post Sovietica sub numele de Sankt Petersburg. Vladimir era fiul unul capitan de nave de comert, el fiind dus de mama lui cand avea doar 7 ani la o piscina locala in tentativa de a obtine un abonament. Din cauza perioadei, nu a reusit din primul an. A incercat insa anul urmator si a reusit sa obtina abonamentul si a intrat in atentia antrenorului de inot Gleb Petrov. Acesta i-a studiat miscarile pe pamant si i-a vazut dorinta de a inota si l-a selectat pe baiat sa participe la un program local de antrenament ca membru alaturi de alte 119 persoane. Pana la varsta de 12 ani, el era deja intr-o scoala sportiva din Leningrad in echipa de inot.

Pana in 1974, Salnikov atragea din ce in ce mai multa atentie si alti antrenori au inceput sa isi ofere sprijinul. Igor Koshkin si psihologul sportiv Gennady Gorbunov l-au ajutat pe Salnikov astfel incat acesta a ajuns la trialul pentru echipa olimpica a Uniunii Sovietice pentru 1976, avand un regim drastic - trebuia sa inoate 6 kilometri pe zi. El inota la intervale astfel inca pulsul sau ajungea sa fie intre 145 si 155 de batai pe minut. Avea o ora in care ridica greutati si doar intre 5 si 10 minute de pauza pentru odihna. La trialul din 1976, Salnikov a folosit si o tehnica de a vedea pusa la dispozitie de Gorbunov si a terminat cei 1500m in 15 minute si 43 de secunde, ocupand locul 3. Asta i-a oferit oportunitatea de a participa mai tarziu in acel an la cea mai tare finala de 1500m tinuta in primii 80 de ani din era moderna a Jocurilor Olimpice.


Primul pas la JO

Finala de la 1500m de la Montreal din 1976 a fost un cu adevarat remarcabila - asta pentru ca toti cei 3 ocupanti ai podiumului au reusit timpi mai buni decat recordul mondial din acel moment! Americanii Brian Goodell si Bobby Hackett au ajuns cu 4 secunde mai rapid decat precedentul record mondial stabilit de primul. Salnikov a fost primul inotator sovietic care s-a calificat in finala la JO insa a terminat cu un timp sub cel de la trial de 15.29.45, ocupand locul 5. Acela a fost ultima data cand un american a castigat la JO la 1500m cand un inotator din Uniunea Sovietic sau, mai tarziu, Rusia, s-a aflat in concurs.

Ce a urmat este pur si simplu uluitor - de la Campionatul European din 1977, Salnikov a reusit sa castige toate cursele de la 1500m la care a participa, nu mai putin de 61! Ce l-a ajutat sa ajunga invincibil? El a participat la un cantonament in Mission Veijo, California alaturi de antrenorul american Mark Schubert. In acel moment, relatiile dintre SUA si Uniunea Sovietica are sensibile din cauza Razboiului Rece. Cu toate astea, sportul a trecut peste acest obstacol iar Vladimir a avut parte de o experienta care l-a ridicat la urmatorul nivel: "Am ajuns sa realizez ce inseamna sportul la cel mai inalt nivel dupa 2 saptamani de antrenament cu Statele  Unite. Noi credeam ca nu suntem deloc diferiti de americani si nu puteam intelege de ce ei inoata mai rapid si castiga majoritatea medaliilor la turneele mondiale. S-a dovedit ca metodele lor de antrenament si atitudinea lor erau diferite" a dezvaluit Vladimir.

In 1979, Salnikov a devenit primul om care inoata 800m in mai putin de 8 minute. Acest lucru l-a transformat intr-un mare favorit pentru jocurile olimpice de anul urmator de la Moscova. In cei 4 ani intre JO de la Montreal si JO de la Moscova, Salnikov a reusit de 8 ori sa fie cel mai rapid si sa stabileasca record mondial la 1500m, ajungand de 6 ori sub timpul de 15 minute.


Marea cursa

Asa cum am spus si mai sus, JO au fost lovite de boicot in acea perioada. Editia de la Moscova s-a disputat fara americani din cauza agresiunii sovieticilor din Afganistan. Pentru Salnikov, boicotul a insemnat faptul ca a ramas fara unul dintre rivali, canadianul detinator de record mondial, Peter Szmidt. Totusi, acest lucru nu a avut insa niciun efect. Salnikov era hotarat sa impresioneze din nou lumea.

Calificarile pentru finala au fost tinute in cea de-a doua zi a programului de inot pentru JO de la Moscova, 21 de concurenti din 14 tari participand. In prima cursa, maghiarul Zoltan Wladar a castigat cu un timp de 15.31.06. In cea dea doua, compatriotul lui Salnikov, Aleksandr Chayev a castigat cu timpul de 15.28.68. Tot in aceasta cursa, vice-campionul Borut Petric de la CM din 1978 (cursa in care a terminat dupa Salnikov, cel care a triumfat atunci si la 400m), a terminat pe locul 2 cu 15.31.53. In ultima cursa de calificare, Salnikov a dominat categoric. A terminat cursa in 15.08.25, cu 9 secunde mai rapid decat locul 2, inotatorul din Germania de Est, Rainer Strohbach.

Finala a fost tinuta a doua zi dupa calificari. Spre deosebire de precedentele editii de la Beijing, Atena si Sydney, participantii nu au beneficiat de o zi de odihna. In plus, au existat si alte curse la care au participat, Salnikov fiind si la 400m. Aceste lucruri fiind luate in considerare, finala lui Salnikov din 1980 este considerata mai tare decat cele reusite ulterior de Perkins sau Hackett.

Inca din momentul sariturii era evident ca inotul din Uniunea Sovietica era la apogeu datorita lui Salnikov. Fara sa fie amenintat de prezenta americanilor, Salnikov s-a departat imediat de restul concurentilor, avand o secunda in fata celorlalti dupa primii 100m! Diferenta s-a dubla pana a ajuns la 300m iar la jumatatea cursei Salnikov avea 5,18 secunde in fata recordului mondial. Publicul era oricum de partea conationalului lor iar atmosfera era una incredibila pentru Salnikov. La 800metri avea in continuare o medie de sub un minut pe suta de metri iar timpul de 15 minute pentru cursa de 1500m era vulnerabil.

In spatele lui, bataia pentru argint si bronz era dura intre Chayev, Metzker si Strochbach. Niciunul nu a avut insa vreo sansa la aur, lucru evident cand mai erau 100 de metri din cursa. Fanii stiau ca asista la un moment istoric iar Salnikov a raspuns incredibil. A inceput sa inoate si mai rapid, terminand ultimele 2 lap-uri cu o secunda mai rapid decat primele din cursa! Cand a pus mana pe perete la final, timpul de pe tabela arata 13.58.27. Fiul unui capitan de vas, eroul unei tari care nu castigase niciodata aur la inot la JO inainte de acea editie a castigat cel mai mare premiu posibil. O medalie de aur castigata intr-un timp care il transforma in primul din istorie care reusea performanta de a inota 1500metri in mai putin de 15 minute.


Povestea lui nu s-a terminat aici. 4 ani mai tarziu el trebuia sa mearga la Los Angeles ca detinator al recordului mondial si ca singurul care a obtinut un timp sub 15 minute. Sovieticii au boicotat insa evenimentul asa ca Salnikov a mai asteptat 4 ani. La Seul in 1988 Salnikov mergea pentru ultima data la JO. Pana in 1986 reusise 61 de victorii consecutive la 1500metri, terminand cu un timp sub 15 minute in 4 randuri. Nimeni nu reusise nici macar sa se apropie de timpul sau record de 14.54.76. Totusi, el era in declin, nereusind nici macar sa ajunga in finala la CE din 1987.

In preliminarii Salnikov cel de altadata a parut sa revina la viata, reusind al doilea timp dupa americanul Matt Cetlinksi. Iar in finala, Salnikov a reusit sa preia locul 1 dupa 675metri si nu a mai putut fi ajuns de nimeni. A reusit sa termine cursa in 15.00.40, devenind la 28 de ani detinatorul primilor 5 timpi din istorie la cursa de 1500m si cel mai batran campion la inot din ultimii 56 de ani. Recordul sau a stat in picioare pana in 1991. Chiar daca actualul record este de 14.31.02, Salnikov va ramane mereu in istorie ca fiind primul care a inotat in mai putin de 15 minute in aceasta cursa.

Vladimir Salnikov a demonstrat in 1980 si 1988 de ce este una dintre marile legende ale Jocurilor Olimpice. Iar porecla de "Monstrul Apelor" o merita cu prisosinta"
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!