Iarna

Sestriere: statiunea de schi olimpica a imperiului Fiat

Centrul unui domeniu urias, intins pe doua tari, cu partii foarte bine intretinute si preturi decente. Bonus: gazda de Jocuri Olimpice de iarna.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 19 Decembrie 2016, 13:14
Data actualizarii: Marti 20 Decembrie 2016, 17:46

SUMAR

Scurta descriere

Nota ta pentru Sestriere

Drumul din Romania

Descrierea partiilor

Harta partiilor

Preturi skipass

Linkuri

Despre ce e vorba

Sestriere nu ofera neaparat cel mai frumos peisaj dintr-o statiune de iarna, dar este centrul unui domeniu superb de schi, cu partii nenumarate, de toate categoriile, foarte bine intretinute. Si, pana la urma, nu despre asta este vorba in primul rand?

Sestriere a fost gazda probelor de schi pentru Jocurile Olimpice de iarna de la Torino din 2006, ocazie cu care intreg domeniul a beneficiat de un "upgrade". Istoria ii merge insa destul de mult in urma, atunci cand principala companie din zona, concernul Fiat, a dorit sa construiasca un loc de relaxare pentru angajati. Asa s-au nascut "blocurile" din Sestriere, localitate aflata la peste 2.000 de metri altitudine.

Domeniul se numeste Via Lattea - pe romaneste, Calea Lactee. Acopera mai multe varfuri, printre care Sises, Motta si Fraiteve. Poti cobori pana in pitorescul Sauze d'Oulx, pana in Sansicario, dar poti ajunge, tot pe schiuri, cu putina rabdare, si pana in Franta, la Montgenevre. De aici vin cei peste 300 de km de partii. Atentie insa, nu toti intra in toate variantele de skipass!

Chiar si putin spectaculos, oraselul e suficient "asezonat" cu hoteluri si restaurante, iar preturile sunt mult mai accesibile decat ale vecinilor francezi. Mancarea e buna, petrecerea fara limite. Hotelurile nu sunt spectaculoase, dar acopera nevoile. Si in cate locuri poti spune ca ai dormit in Satul Olimpic? La Sestriere poti experimenta conditii similare cu ale sportivilor in 2006, in hotelul Villaggio Olimpico. 

In weekend-uri se aglomereaza masiv, asa ca, daca ai deja suficiente zile de schi, poti incerca o pauza in Torino, un oras cel putin interesant. 

Ai fost la Sestriere? Da-i o nota!
Cum ajungi

Cel mai scurt drum din Bucuresti cu masina are aproape 1.900 de km si trece prin Serbia. Presupune sa conduci mai bine de 22 de ore si costa doar dus aproximativ 260 de euro. 

Cu avionul, destinatia logica e Torino. De la aeroport mai sunt aproximativ 100 de km, parcursi intr-o ora si jumatate, dar legaturile de transport in comun nu sunt grozave. BlueAir si WizzAir au zboruri din Bucuresti spre Torino. Daca e sa iei in calcul inchiriatul unei masini pentru a ajunge de la aeroport la munte, la o distanta rezonabila sunt si aeroporturile de langa Milano (Malpensa, Linate si Bergamo), care ofera multe optiuni si preturi bune. 

Partii

Pe un domeniu urias, exista de toate pentru toti. Incepatorii au multe variante, dar specialistii spun ca nu e neaparat cea mai placuta statiune pentru cei care se urca pentru prima data pe schiuri. In schimb, cel mai bine se simt in Sestriere schiorii de nivel mediu, care prefera partiile intermediare. Inclusiv partiile negre sunt abordabile de catre schiorii cu ceva experienta. 

Cele mai solicitante partii sunt "neagra" care coboara din varful Motta in Val Chisonetto. Partia olimpica de coborare, numarul 79, pleaca din Monte Fraiteve, iar cea masculina se afla in varful Sises. In Montgenevre sunt de asemenea cateva partii dificile, in jurul Col Vert. 

Exista si un domeniul special pentru off-piste, zona fiind apreciata si pentru schiul freeride printre copaci, prin padure. De asemenea, se poate practica si heli-ski. 

Partiile olimpice de schi fond se afla la Pragelato. Instalatiile de transport nu sunt toate cele mai moderne, dar sunt multe si acopera bine domeniul. Doar dimineata, la punctele de plecare din Sestriere, se poate aglomera destul de mult - asa ca e de preferabil sa ai macar echipamentul si skipass-ul pregatite din seara precedenta.

Harta partiilor

Preturi skipass

Adulti / o zi: 37 de euro

Adulti / 2 zile: 72 euro

Adulti / 6 zile: 196 euro

Ultimul update: 29 noiembrie 2016

Legaturi importante

Site oficial Sestriere

Site oficial domeniul Via Lattea

Site oficial Turismo Torino

Ghidul Sestriere-online

Bergfex Sestriere

Camere web Sestriere LIVE

Modifică setările cookies