Visam frumos! Trei motive pentru care Romania poate ajunge in semifinalele EURO. De ce ar trebui sa batem Ungaria, Danemarca si Cehia

Romania Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 10 Decembrie 2016, 11:58
Data actualizarii: Sambata 10 Decembrie 2016, 12:07

Romania s-a calificat in Grupele Principale ale EHF EURO 2016, unde, teoretic, ar trebui sa dea peste adversari mai usori decat in grupa precedenta. Sunt, insa, Ungaria, Danemarca si Cehia echipe facile?

Adversari mai slabi, pe hartie, decat in grupa

Principalul avantaj al Romaniei? Programul. „Tricolorele” au trecut de ce a fost mai greu, „grupa mortii”, cu o victorie importanta in fata Rusiei, care ne-a adus doua puncte in Grupa Principala care se va juca tot la Helsingborg. Deocamdata, Romania e pe locul 3 in clasament, la doua puncte in spatele Norvegiei si Danemarcei, insa Danemarca va trebui sa joace impotriva Norvegiei, Rusiei si Romaniei in doar patru zile, program infinit mai greu decat al echipei lui Ambros, care are ca adversari Ungaria, Cehia si Danemarca.
 

Meciul cu Ungaria reinvie duelul dintre cele doua nationale, unul care s-a mai repetat la trei din ultimele patru turnee finale. La Euro 2014, pe teren propriu, in sala din Debrecen, Ungaria ne-a invins cu 20-19, la fel ca la Euro 2012, cand am pierdut cu 25-19. Revansa a venit la CM 2013, cu victoria 21-17. Totusi, maghiarele sunt intr-o situatie extrem de dificila, avand mari probleme de lot, la linia de 9 metri. Cu nasul rupt in finala castigata de maghiare contra Romaniei, 29-24, la Trofeul Carpati, centrul Zita Szucsanszki nu va evolua. Nici Aniko Kovacsics, un alt centru talentat, nu va evolua, recidivandu-i accidentarea la coapsa, tot la Trofeul Carpati. Tomori e si ea accidentata, astfel ca linia de 9 metri maghiara se bazeaza pe o Gorbicz tot mai lenta si lipsita de forma si pe o nou-venita in anturajul nationalei, Anna Kovacs, de la Dunaujvaros. De altfel, cu doar 62 de goluri marcate in faza grupelor, Ungaria are de departe cel mai slab atac de la EURO, cu un procentaj de 48% al aruncarilor transformate in gol.

Daca Cehia e una dintre necunoscute si nu a surprins decat prin ofensiva puternica – 83 de goluri marcate, locul 2 la Euro, si prin forta echipei – Danemarca a devenit deja un adversar traditional pentru jucatoarele noastre. Nu am mai pierdut la turneele finale din 2010, de la Euro, 25:22, insa ne-am luat revansa tot pe terenul danezelor, cand am castigat finala mica, scor 16:15. In ultimii ani, le-am invins pe daneze la Mondialul de anul trecut in prelungiri, in sferturile de finala, 31:30, dar si la turneul preolimpic, cand am spulberat nationala nordica, 32:25. Deocamdata, Danemarca nu are esec la Euro, insa nici nu a impresionat cu nimic, chinuindu-se cu Muntenegru si Cehia.
 

O aparare solida, mult peste asteptari

Cunoscut prin excelenta ca un antrenor cu pedigree defensiv, care a reusit sa isi imprime stilul atat la Itxako, dar si la Gyor, Ambros Martin a transformat in scurt timp si nationala Romaniei intr-un bloc compact, puternic si capabil sa se orienteze in teren pentru a bloca ofensiva adversa. Fara sa impresioneze in mod special, apararea 6-0 a Romaniei a functionat mai bine decat se astepta chiar si tehnicianul nationalei, incasand doar 66 de goluri, plasandu-se pe pozitia a patra intr-un top al celor mai bune defensive, dupa Norvegia (58 de goluri primite), Franta (60 de goluri) si Ungaria (64 de goluri), toate trei formatii cunoscute avand o forta defensiva remarcabila. Sunt, evident, unele neconcordante si probleme la schimbarile atac-aparare, insa cuplul Szucs-Pintea functioneaza din ce in ce mai bine.

Deocamdata, stam foarte bine si la procentajul portarilor, cu Denisa Dedu pe locul 2 in topul goalkeeperilor de la acest EURO, cu procentaj de 46% al mingilor aparate (32 de parade din 70 de aruncari), cu opt puncte procentuale in spatele maghiarei Kinga Janurik. Totusi, Dedu a fost senzationala in partida cu Rusia (56%), foarte buna cu Norvegia in momente cheie (40%), dar a scazut la partida cu Croatia (25%). Intr-un clasament al goalkeeperilor, Norvegia sta cel mai bine (40% procentaj de reusita), urmata de Romania si Franta, ambele cu 39%, semn ca atat Dedu, cat si Ungureanu sunt in forma buna, conditie necesara pentru ca apararea sa mearga bine, iar echipa sa aiba rezultate.
 

Neagu + Buceschi = Romania

Si, in cele din urma, diferenta dintre Romania si adversare e ca are in Cristina Neagu o jucatoare senzationala, chiar si atunci cand e accidentata. Cu 23 de goluri, Neagu e pe primul loc in topul marcatoarelor de la acest turneu final, la egalitate cu daneza Stine Jorgensen, si are mari sanse sa repete performanta de la EURO 2010, cand Romania a luat bronzul si Neagu a fost golghetera competitiei. Cu o toamna sub standarde, chinuita de accidentari – nu a jucat nici in turneul din Olanda, nici la Trofeul Carpati – Neagu arata ca atunci cand este motivata, poate sa faca aproape orice pe teren. Forta din brate se completeaza perfect cu inteligenta din joc, iar deseori apararile nu au solutie pentru jucatoarea noastra, care nu a marcat decat trei din golurile sale de la 7 metri! Totodata, Neagu are si cele mai multe minute jucate la acest turneu final din nationala noastra, 160, cu mult peste Iuganu (144) si Manea (120).
 

De una singura, insa, Neagu nu ar avea nicio sansa, astfel ca forma Elizei Buceschi, si ea venita dupa o dezamagire crunta la FC Midtjylland, e imbucuratoare. Centrul Dunarii Braila a marcat de 18 ori, de 10 ori din 7 metri, insa are un procentaj excelent, 72%, ratand doar doua aruncari de la 7 metri. De cei doi interi depinde si viitorul nationalei Romaniei la EURO, avand in vedere ca Geiger are probleme medicale si nu a marcat decat de 3 ori in cele 60 de minute jucate, iar jocul pe extreme sufera, iar pivotii au marcat doar sase goluri in trei partide! Mai mult, Neagu si Buceschi au inscris impreuna 55% din golurile Romaniei, ceea ce inseamna si ca eforturile adversarelor se vor canaliza in acea zona a terenului.

Programul Romaniei in Grupele Principale de la Helsingborg

Romania – Ungaria (duminica, 11 decembrie, ora 19:30)
Romania – Cehia (marti, 13 decembrie, ora 17:15)
Romania – Danemarca (miercuri, 14 decembrie, ora 19:30)

Clasament Grupa Principala II

1. Danemarca 4p (56-48)
2. Norvegia 4p (46-42)
3. Romania 2p (43-40)
4. Cehia 2p (56-55)
5. Rusia 0p (38-45)
6. Ungaria 0p (41-50)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!