Fotbal intern

UEFA: „Regulamentele noastre nu interzic promovarea CSA Steaua”

UEFA a răspuns la interpelarea făcută de asociația suporterilor steliști AS47, vizavi de statutul CSA Steaua.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 04 Ianuarie 2022, 11:45
Data actualizarii: Marti 04 Ianuarie 2022, 12:02

de Florin Caramavrov

Reprezentanții forului de la Nyon au transmis că regulamentele internaționale nu interzic promovarea în prima ligă a cluburilor finanțate din bani publici, precizând, în același timp, că regulamentele interne au prioritate în această privință.

  • S-a aprins noul stadion Steaua! Cum arata arena de 100 de milioane de euro si cand ar putea fi inaugurata

Asociația Steliștilor 1947 a cerut o poziție oficială din partea UEFA în privința posibilității promovării echipei CSA Steaua București în primul eșalon fotbalistic din România. Răspunsul primit din partea forului fotbalistic continental este clar: „Nu există nicio prevedere în regulamentul de licențiere UEFA care să interzică cluburile deținute de stat”.

În același timp, în răspunsul primit de fanii echipei din Ghencea se precizează că „în legătură cu regulile interne de licențiere, acestea sunt de competența asociațiilor naționale”. Cu alte cuvinte, UEFA nu interzice promovarea CSA Steaua în Liga I, dar nici nu poate interveni asupra regulamentelor FRF, care în acest moment interzic cluburilor finanțate exclusiv din bani publici să joace pe prima scenă a fotbalului.

În România, Legea Sportului prevede că:

Articolul 31

Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni, care au obținut licența din partea federației sportive naționale.

Articolul 42

(1) Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport.

(2) Ligile profesioniste, ca structuri sportive subordonate federațiilor sportive naționale, își desfășoară activitatea în baza statutelor și regulamentelor proprii.

De același obstacol s-a lovit și FC Argeș, care a trebuit să fuzioneze cu SCM Pitești, devenind Campionii FC Argeș, pentru a putea promova.

„Avem o Lege a Sportului care contravine normelor UEFA în legătură cu cluburile de drept public. O lege care discriminează aceste cluburi”, este părerea unui fan al CSA Steaua.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies