Opinie / Cand vom avea primul maresal provenit din sport? Gabriel Chirea, despre cei 4 generali proveniti din sport

Gabriel Chirea Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 21 Decembrie 2017, 15:28
Data actualizarii: Joi 21 Decembrie 2017, 16:54

Exista si oameni de sport care au manipulat ierarhia militara prin intermediul rezultatelor sportive pentru a ajunge pana la gradul de general

Autor: Gabriel Chirea

In timp ce ministerele de forta ale Romaniei sunt acuzate ca au o mentalitate invechita, deoarece MApN detine inca clubul CSA Steaua, care a infiintat in aceasta vara si o echipa de fotbal, iar MAI are inca numeroase sectii sportive finantate de la bugetul de stat, exista si oameni de sport care au manipulat ierarhia militara prin intermediul rezultatelor sportive pentru a ajunge pana la gradul de general, fara sa urmeze calea anevoiasa a scolilor militare si fara sa promoveze in urma meritelor pe campul de lupta, ci a medaliilor si cupelor.

Ei sunt cei mai mediatizati patru generali din sport: Anghel Iordanescu (3 stele), Ilie Nastase (2 stele), Elisabeta Lipa (o stea) si Cornel Otelea (o stea).

In palmaresul sportiv al lui ANGHEL IORDANESCU se gasesc 6 titluri de campion al Romaniei (2 ca jucator, 4 ca antrenor), 6 Cupe ale Romaniei (4 ca jucator, 2 ca antrenor), un trofeu al Cupei Campionilor Europeni (jucator-antrenor secund) si o finala a aceleiasi competitii europene (antrenor), Supercupa Europei (antrenor), o multime de cupe castigate in tarile arabe si a ajuns in sferturile de finala ale Cupei Mondiale din 1994 ca selectioner al Romaniei. Iordanescu a fost si senator in Parlamentul Romaniei si afacerist de succes, cu investitii in imobiliare si turism, care l-au propulsat in Top 500 milionari din 2011, cand avea o avere de 8-9 milioane de euro.

El este si general de Armata cu 3 stele. "Chiar eu l-am facut general pe Puiu Iordanescu, in 1993. S-a intamplat dupa meciul de la Cardiff. Mi-a venit ideea, m-am dus la Senat, iar apoi l-am sunat pe Ion Iliescu pe telefonul scurt si, in 48 de ore, l-am facut pe Iordanescu general. Asta a fost!", declara Corneliu Vadim Tudor, in septembrie 2015. De altfel, gradul pe care il are cel supranumit in lumea fotbalului chiar "Generalul" i-a scandalizat pe multi militari de cariera, care au activat in cadrul fortelor armate 30-40 de ani si nu au ajuns sa urce atat de multe trepte ierarhice si care au argumentat in ultimii ani ca el s-a dedicat exclusiv politicii, fotbalului si afacerilor si aproape deloc domeniului militar. De altfel, MApN nu a facut publice datele referitoare la functiile indeplinite in armata sau studiile militare absolvite, care i-au permis avansarea, la 5 septembrie 1994, in gradul de general maior (cu o stea) si avansarile ulteriore, din 2009 si 2014.

In caz de conflict armat, Iordanescu poate fi reactivat si, cum nu exista specialitatea militara fotbal in nomenclatorul armatei, el poate organiza o aparare solida pe trei linii, asa cum a facut la Mondialul din 1994. Francezii au avut Linia Maginot, germanii au avut Linia Siegfried, noi o sa ne aparam pe Linia Puiu.

Un alt general cu acte in regula este ILIE NASTASE. Cel mai bun jucator de tenis din istoria Romaniei si primul ocupant al pozitiei de lider in clasamentul ATP, el a castigat French Open (1973 - simplu / 1970 - dublu), US Open (1972 - simplu / 1975 - dublu) si Wimbledon (1973 - dublu / 1970, 1972 - dublu mixt) si a disputat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute in fata echipei Statelor Unite (1969, 1971, 1972). Desi cariera sa sportiva a fost una exceptionala, viata privata si comportamentul sau scandalos, care nu are nimic de-a face cu obisnuita conduita cazona, nu il recomandau defel sa ajunga general al Armatei Romane. Dupa retragerea din activitate a fost presedinte al Federatiei Romane de Tenis, dar a demisionat dupa ce presa l-a acuzat ca ar fi umflat cheltuielile de organizare ale meciului de Cupa Davis dintre Romania si Franta. S-a implicat in politica dupa Revolutie, fiind candidat, in 1996, la alegerile pentru Primaria Bucurestiului si fiind ales senator, in 2012. In acest moment, este om de afaceri, printre domeniile preferate aflandu-se imobiliarele si comertul.

Singurele fapte de vitejie ale lui "Nasty" par sa fi fost ca a dat niste acerbe lupte corp la corp cu cateva sute de reprezentante ale sexului opus de-a lungul vietii (mii, dupa unele legende), ca si-a facut un obicei din a se afisa in uniforma Armatei Romane la turneele importante, dupa ce a modificat-o in stilul propriu pentru a fi mai trendy, sau pentru ca a avut in majoritatea cazurilor o pozitie opusa fata de cea exprimata de MApN, indiferent de subiect.

Daca tot a tinut toata viata in mana racheta de tenis, Nastase poate deveni, in caz de conflict armat, general peste sistemul de rachete de aparare Patriot al Romaniei.

In cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, doar canotoarea ELISABETA LIPA a ajuns la cel mai inalt grad dintre fostii sportivi dinamovisti. La data de 1 decembrie 2004, comisarul sef de politie Elisabeta Lipa a fost inaintat la gradul de chestor de politie (echivalent cu cel de general). Astfel, ea a devenit prima femeie care a ajuns sa detina gradul de general in Romania.

Desigur, din punct de vedere sportiv, Lipa a fost exceptionala. Ea a concurat cu succes timp de aproape 25 de ani, la 13 editii ale Campionatelor Mondiale si la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (1984-2004), devenind, alaturi de regretata Lia Manoliu, sportiva cu cele mai multe prezente la Olimpiada. In palmaresul sau se gasesc cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice (Los Angeles 1984 - dublu vasle, Barcelona 1992 - simplu, Atlanta 1996 - 8+1, Sydney 2000 - 8+1, Atena 2004 - 8+1), doua de argint (Seul 1988 - dublu vasle si Barcelona 1992 - dublu vasle) si una de bronz (Seul 1988 - 4 vasle). De asemenea, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial din 1989, in proba de schif simplu, plus alte 8 medalii de argint si 3 de bronz.

Lipa a fost consilier al ministrul Administratiei si Internelor (1 noiembrie 2004-1 iulie 2005), director adjunct si director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Informare si Relatii Publice a MAI (1 iulie 2005-6 noiembrie 2007), director general adjunct in cadrul Directiei Generale Afaceri Europene si Relatii Internationale a MAI (6 noiembrie 2007 - 26 martie 2009). Din martie 2009 este presedinte al Federatiei Romane de Canotaj si presedinte al CS Dinamo. In martie 2013 si martie 2017, in cadrul Adunarii Generale a Federatiei Romane de Canotaj, ea a fost realeasa, in unanimitate, pentru al doilea si al treilea mandat in functia de presedinte al acestei organizatii, fiind, de altfel, singurul candidat la acest post. De asemenea, la 1 martie 2013 a fost aleasa vicepresedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Lipa a plecat si de la conducerea CS Dinamo, si de la FR Canotaj la finalul lui 2015, cand a fost cooptata de Dacian Ciolos in Guvernul Romaniei. Pe 20 decembrie 2016, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind incetarea raportului de serviciu al chestorului de politie Elisabeta Lipa cu Ministerul Afacerilor Interne la data de 23 decembrie 2016. Fosta canotoare s-a pensionat la 52 de ani, dupa 24 de ani de activitate sportiva, dar doar 11 in structurile Ministerului Afacerilor Interne si un an si o luna ca ministru.

In cazul unui razboi, ar fi recomandat ca Lipa sa fie reactivata ca general al Fortelor Navale Romane, pentru ca a lucrat mai mult in barca decat efectiv in MAI.

CORNEL OTELEA este singurul handbalist roman triplu campion mondial, el facand parte din echipele Romaniei care in 1961, 1964 si 1970 au triumfat la Campionatele Mondiale. A mai cucerit medaliile mondiale de argint (1959) si bronz (1967). Cu Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni ca jucator (1968) si ca antrenor (1977) si are 15 titluri de campion national (jucator -5, antrenor -10). Otelea a fost antrenor al nationalei Romaniei de handbal masculin (medalie de bronz la CM 1990) si a ocupat functia de comandant al clubului CSA Steaua in doua perioade, 1983-1984 si 1991-1997.

De altfel, ultima i-a adus si mari necazuri, el fiind acuzat de procurori, la inceputul anilor 2000, ca a prejudiciat clubul cu 1,8 milioane de dolari prin transferarea lui Ilie Dumitrescu la clubul englez Tottenham Hotspur. Otelea a fost acuzat de inselaciune (si ulterior achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma unui proces care a ridicat mari semne de intrebare), intrucat contractul era nedatat si neinregistrat in evidenta clubului, din anul 1994, cand s-a incheiat si care avea inscrisa, de mana, ca valoare suma de 2,5 milioane de dolari, in loc de 4,3 milioane de dolari, cat a fost valoarea reala a transferului. De asemenea, comandantul Otelea si fostul presedinte al sectiei de fotbal, Ion Alecsandrescu au fost acuzati de Gigi Becali ca s-ar putea afla la originea situatiei ambigue care a dus la conflictul juridic dintre CSA Steaua si FCSB pe tema marcii "Steaua".

Cariera in sport a lui Otelea s-a incheiat abrupt dupa acest scandal. El a trecut in rezerva la 31 decembrie 1997, mai ocupand doar functia de selectioner al nationalei feminine de handbal (2002-2004), echipa cu care a ratat toate obiectivele. La Mondialul din 2003, "tricolorele" s-au clasat abia pe pozitia a 10-a, ratand si calificarea la Jocurile Olimpice de la Atena, iar la Europenele din 2004 Romania a terminat pe pozitia a 7-a. Asta in conditiile in care generatia pe care a pregatit-o Otelea reusea peste doar un an, in 2005, sa castige medaliile de argint la Mondialul din Rusia, sub conducerea lui Tadici si Musi.

Daca ar fi reactivat, Otelea ar putea deveni un destoinic general al Directiei Financiar-Contabile a MApN sau unul specializat in formarea unui dispozitiv de aparare in semicerc.

Tu ce parere ai? Sunt meritate gradele de general ale celor patru fosti sportivi? Ar trebui sa avem mai multi generali dintre sportivi sau poate chiar un maresal?

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!