DINU PATRICIU A MURIT. Cum a pierdut magnatul petrolului, dat ca posibil investitor la Dinamo si Steaua, 2 miliarde euro in 2 ani

Dinu Patriciu a murit la Londra la varsta de 64 de ani. Cel mai mare miliardar al Romaniei in 2011 a decedat dupa ce a dus o lupta de ani de zile cu cancerul.

Dinu Patriciu se afla la Londra, pentru un tratament in lupta sa cu cancerul. In decembrie 2012, acesta a fost supus unui transplant de ficat. Surse apropiate familiei au declarat pentru Mediafax ca este posibil ca Dinu Patriciu sa fie inmormantat la Londra.

2.2 miliarde de euro - asta era averea cu care Dinu Patriciu devenea cel mai bogat miliardar al Romaniei in 2011. "Magnatul petrolului", asa cum era considerat, Dinu Patriciu a pierdut o mare parte din avere in anii urmatori. Topul Forbes il cota doi ani mai tarziu cu o avere lovita in plin de criza economica, de aproximativ 190 de milioane de euro.

Nascut in familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelica, Valeriu Patriciu, Dinu Patriciu a devenit unul dintre numele grele de pe piata energetica din Romania odata cu anul 1998, cand a cumparat Rompetrol. Afacerile in petrol l-au propulsat rapid in topul celor mai bogati romani.

In anul 2006, acesta era pe locul 7 Capital al milionarilor din Romania, cu o avere estimata intre 300 si 350 de milioane de dolari, pentru ca odata cu vanzare a 75% dintre actiunile Rometrol in 2007, acesta devenind posesorul unei averi uriase, de 3.7 miliarde de dolari.

In 2009, Forbes l-a clasat pe locul 397 ai miliardarilor lumii, cu o avere estimata la 1.3 miliarde de euro.

Patriciu deţinea active imobiliare in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

S-a gandit sa intre in fotbal

Dinu Patriciu nu s-a implicat niciodata in fotbal, insa numele sau a aparut de mai multe ori pe lista posibilor investitori de la Dinamo, Progresul si chiar si Steaua. Prima data cand numele sau a fost zvonit in lumea fotbalului din Romania a fost in 2008.

Atunci, Gigi Becali se lupta cu un grup de generali care incercau sa obtina in instanta palmaresul, istoria si numele Stelei, evaluata la acea vreme la 20 de milioane de euro, in spatele carora tabloidul Libertatea scria ca s-ar fi aflat chiar Dinu Patriciu. Daca Becali urma sa ramana fara palmares si istorie, Patriciu ar fi rezolvat problema licentei prin fuzionarea clubului cu FC Progresul.

Trei ani mai tarziu, numele lui Dinu Patriciu a aparut din nou in prim planul fotbalului din Romania. ProSport scria atunci ca "Dinu Patriciu este dat aproape sigur printre actionarii lui Dinamo", informatie preluata si de Fanatik , care scria ca "Borcea este dispus sa ii cedeze 30% din actiuni". Si Progresul a reaparut pe lista intereselor lui Patriciu in acel an, care ar fi dorit sa reinvie brandul clubului.

"A murit cel mai probabil din cauza unei infectii"

Medicul Mihai Voiculescu a declarat pentru MEDIAFAX că Dinu Patriciu a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infectii după transplantul de ficat.

"Dinu Patriciu a decedat intr-un spital din Londra, cu o posibila infectie posttransplant, fiind exclusa orice culpamedicala. Dinu Patridiu a decedat in Spitalul Royal Free Hospital din Londra, unde mergea frecvent la control pentru monitorizarea starii de dupa transplant", a spus profesorul dr. Mihai Voiculescu, prieten de peste 30 de ani cu omul de afaceri si cel care de peste 20 de ani il ingrijea pentru diverse probleme medicale.

"Intrucat starea sanatatii nu era buna, am inceput pregatirea pentru transplant. In urma cu un an si jumatate, Dinu Patriciu a fost supus unei interventii de transplant hepatic in spitalul din Milano. Problemele de serviciu insa l-au determinat sa monitorizeze starea de sanatate intr-un spital din Londra, respectiv Royal Free Hospital"

"Este posibil, pe stare imunologica scazuta sa fi dezvoltat o infectie. Ceea ce pot sa spun este ca a beneficiat de cea mai buna ingrijire si este exclusa orice culpa medicala", a mai declarat medicul.

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Senatorii au decis că Șoșoacă a încălcat ”deontologia parlamentară”. Ce sancțiuni riscă
BRAT
Modifică setările cookies