Ajax Amsterdam Benfica Lisabona Dinamo Kiev Farul Constanta Gheorghe Hagi Fotbal extern

Topul cluburilor care au format cei mai mulți fotbaliști care evoluează în Europa: cine e liderul și unde se află Farul lui Hagi

CIES Football Observatory a publicat luni un studiu care a luat în calcul un număr de 31 de campionate de primă ligă de pe continent.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 25 Octombrie 2022, 08:59
Data actualizarii: Marti 25 Octombrie 2022, 09:13

Ajax Amsterdam este clubul care a format cei mai mulţi jucători ce evoluează în Europa, arată un studiu al Observatorului fotbalului (CIES), care ia în calcul 31 de campionate de primă divizie de pe continent.

Cluburile formatoare sunt cele în care jucătorii au evoluat cel puţin trei ani între vârsta de 15 şi cea de 21 de ani.

Podiumul: Ajax, Benfica, Dinamo Kiev

Ajax este pe primul loc, cu 85 de jucători, urmat de Benfica Lisabona (73) şi Dinamo Kiev (72), clubul a cărui primă echipă este antrenată de mai bine de doi ani de românul Mircea Lucescu.

Top 10 este completat de:

4. Dinamo Zagreb 69 de jucători

5. Şahtior Doneţk 64

6. Partizan Belgrad 63

7. Real Madrid 60

8. Steaua Roşie Belgrad 60

9. FC Barcelona 59

10. Sporting Lisabona 58

În ce priveşte fotbaliştii din cele cinci mari campionate ale Europei, big-5, pe primul loc, cu 43 de jucători, este Real Madrid, care le devansează pe FC Barcelona (38) şi Paris Saint-Germain şi Olympique Lyon (câte 34).

Farul lui Gheorghe Hagi are 36 de jucători 

Jucătorii luaţi în considerare au făcut parte din prima echipă a cluburilor analizate pe 1 octombrie. De asemenea, trebuie să fi jucat în campionat în sezonul curent sau, dacă este cazul, să fi jucat în campionate de seniori în fiecare dintre cele două sezoane precedente (nu sunt luate în calcul echipele B ale cluburilor). Al doilea şi eventual al treilea portar au fost incluşi în toate cazurile.

Singura echipă din România care apare în top este Farul lui Gheorghe Hagi (ex-Viitorul), cu 36 de jucători.

Agerpres

Modifică setările cookies